Himmelhoch jauchzend, zum Tode betrübt

Onze, Onstein 2, ervaringen in de NBB-beker dit seizoen waren apart. Zo werden we in de eerste ronde simpel aan de kant gezet door Uil. Maar als beste verliezer mochten we in ronde twee weer aanschuiven en versloegen eenvoudig Star. Hetzelfde deden we een ronde later tegen de Lombard. Dus meldden we ons afgelopen zaterdag in het NDC met Onstein 1, BCO en HOK voor de finale.

We beginnen tegen Onstein 1. Zelden een aangename ervaring. Wij spelen tegen Tim en Danny en ons nevenpaar tegen Bauke en Simon. We hebben al heel wat potjes gedaan tegen Tim en Danny en bijna altijd is de omzet hoog.

De laatste keer in de MK zelfs zo erg dat onze negatieve butlerscore pas op de volgende pagina stond. De eerste lange onderlinge wedstrijd is van een hele tijd geleden. Als ik me goed herinner een kwart of halve finale van de MK. We speelden de vijf sets in dezelfde opstelling. Dat schept een band.

Die wedstrijd wonnen we, maar de keren daarna trokken zij bijna altijd aan het langste eind. Vandaag was het weer onze beurt. Ik begin met een gedoubleerde 4heart icon en omdat troefboer in de knip zit, schrijven we 790. Na wat gebrom de volgende:

Z/OW

W

N

O

Z

spade icon H 10 8 6 5 2

heart icon 10 8 4

diamond icon 8

club icon V 9 3

spade icon A V 9

heart icon 9 7 6 5

diamond icon A B 5 4

club icon 9 5

spade icon B 7 4 3

heart icon A 2

diamond icon H V 9 3 2

club icon 4 2

spade icon

heart icon H V B 3

diamond icon 10 7 6

club icon A H B 10 7 3

Tim begint met 1club icon en Geon meldt zijn schoppens. Dat doet hij met 2spade icon een zwakke sprong. Dat laatste is zeker niet gelogen. Danny doubleert en ik overweeg mijn actie. Kwets tegen niet hebben we doorgaans een goede kaart. Niet zelden iets rond de opening en tegenover zo’n hand is het bijna 4spade icon.

Het bieden van NZ zegt iets anders, maar ik ga uit van onze handen. Met 4diamond icon vertel ik ruiten en schoppen en laat partner meedenken als de tegenstanders hoger gaan.

Dat gebeurt natuurlijk. Tim biedt 4heart icon en na twee passen ga ik naar 4spade icon. Het tempo van de bieding ligt gunstig voor ons, want met zijn renonce schoppen heeft zuid geen zin in het tegenspel. Hij biedt 5club icon. Na twee passen – ik dacht nog steeds dat het ons spel was – doubleer ik en doe hetzelfde als noord naar 5heart icon gaat.

Geon begint met ruiten en de leider neemt met het aas en dumpt een tweede ruiten op spade iconA. Een troefje naar de heer houdt en drie keer klaveren, de laatste getroefd en overgetroefd, volgen.

Ik cash een ruiten en nadat zuid nog bekent volgt een kleine ruiten. Zuid troeft hoog, speelt de andere hartenhonneur en heart icon10 van west is de downslag. Tim is de eerste om te zeggen dat een kleine harten na heart iconH tot elf slagen leidt, maar dan hadden we een volgend schandaal gehad.

Twee keer is 4spade icon het eindcontract en dat kost 800. Investeren heet dat, of beter incasseren. Vier keer gaat zuid down in 5heart icon en een keer zelfs in slem.

We winnen fors van Onstein 1, maar daarna is de pret voorbij. We zitten aan de verkeerde kant van de score en ik verpruts twee spellen tijdens mijn middagdutje. De volgende is aardig:

N/OW

W

N

O

Z

spade icon V 9 5 4 2

heart icon 9 5 3

diamond icon 6 5

club icon V 10 6

spade icon A 10 3

heart icon H V 8

diamond icon 8 3

club icon H 9 8 5 2

spade icon B 8 7 6

heart icon 2

diamond icon H V B 10 9 7

club icon 7 3

spade icon H

heart icon A B 10 7 6 4

diamond icon A 4 2

club icon A B 4

We spelen tegen Remco Brüggemann (noord) en Rob van den Bergh. Na de 1club icon opening van noord volgt Geon, daar is hij weer, met 3diamond icon. Het blijft voor ons bij deze bijdrage in de bieding. Zuid biedt 3heart icon en nadat noord steunt, vraagt hij de azen. Als blijkt dat alles binnen is, biedt Van den Bergh 7heart icon.

Een beetje optimistisch geboden en ik hoop maar dat club iconB niet in de dummy verschijnt. Na ruiten uit, geen boer in de dummy, verwacht ik een slag te maken met club iconV. Rob heeft andere plannen.

Hij wint de eerste slag met diamond iconA en casht spade iconH. Dan twee hoge harten en club iconA-H. Op spade iconA verdwijnt een klaveren en ik zie de bui al hangen. De leider troeft een klaveren in de hand en steekt over naar heart iconH.

De troeven zijn eruit en de twee vrije klaveren zijn de plaats voor de verliezende ruitjes. +1510 voor NZ.

De helft van het veld speelt 6heart icon en niemand anders in zeven en slechts een andere leider maakt alle slagen. Enkele paren missen zelfs het klein slem.

Na flink wat fortuin in de eerste ronde, waren ronde twee en drie voor de buren. HOK wint de beker dit jaar.


Naschrift redactie:

Peter schrijft een wekelijkse column op zijn eigen bridge-website www.drienbridge.nl. Neem daar vooral eens een kijkje. Er staat ook een link naar de site op onze Externe links pagina.