Make that the cat Wijs.

Ik moet altijd wel lachen om letterlijk vertaalde Nederlandse gezegden en spreekwoorden in het Engels. Ik vind het nog leuker om deze zelf te bedenken en toe te passen. “That’s the whole egg eating”, is er zo een, hoewel ik niet uitsluit dat iemand anders deze ook al eens bedacht zal hebben.

In het boek “I always get my sin”, legt Maarten H. Rijkens uit hoe bedroevend het gesteld is met de kennis van de Engelse taal van de doorsnee Nederlander. Erg vermakelijk.

Wat ook vermakelijk is, is dat de zussen Lotte en Sarah de Wijs (team Mikadinho) dit weekend de selectiewedstijden van de Gemengde Viertallen hebben gewonnen met hun partners Oscar Nijssen en Tim van de Paverd. Captain van het team was Marcel Verhaegen. Hun tegenstrevers waren niet de minsten: Jacco Hop met Meike Wortel en Bart Nab met Judith Duursma.

Door de winst heeft het team recht op deelname aan het EK 2024 in Herning (Denemarken) en de World Bridge Games van 22 oktober t/m 5 november in Buenos Aires, Argentinië. Deelname aan zowel het EK als de WK is voor het team op eigen kosten.

Een spel uit de tweede zitting van de finale van de gemengde viertallen.

Een lucratief spel voor Mikadinho. Lotte zat noord en mocht bieden na links 2spade icon en rechts [3s]. Omdat 4club icon Wereldconventie is, paste zij vakkundig de ‘danmaar’ conventie toe en bood 5club icon. In eerste instantie is niet goed te zien hoe je het verlies van drie slagen kunt voorkomen in 5club icon. Zodra west met heart iconH of club iconA aan slag is, hoeft deze alleen diamond iconA maar op te rapen. Maar wanneer oost (zoals in de praktijk) een schoppen op tafel legt, ruikt Lotte haar kans; als spade iconV goed zit, kan haar singleton ruiten weg op spade iconA. Zoals je ziet, zit spade iconV echter fout. Maar de jonge leider zag echter nog een extra kans: dankzij het bezit van spade icon9 kon zij in de eerste slag een kleine spade icon in dummy leggen. Als bij west spade icon 10 zou verschijnen, kon noord daarna alsnog op spade iconV snijden. Bij west kwam direct al spade iconV dus waren er elf slagen en tien imps in ’the bag’.

Maar ook als oost diamond iconH uitkomt en in slag 2 verzuimt om heart icon na te spelen, kan de leider 11 slagen halen. zij het wel een beetje met open kaarten. Noord troeft dan de tweede diamond icon en jaagt club iconA eruit. Wat west ook naspeelt, de leider draait nu al zijn troeven af, waardoor west met nog vier kaarten in handen heart iconH moet sec zetten, of zijn spade icon bezit moet afbreken.

Tijdens de eerste wedstrijd werd er al een behoorlijke tik uitgedeeld door Mikadinho: 66-37. In de tweede wedstrijd was de klap nog groter: 70-27! Ondanks dat de derde wedstrijd met 11 imp’s verschil verloren ging, was de opgebouwde voorsprong simpelweg te groot. De eindstand was 160-99; indrukwekkend. Als je deze uitslag vooraf zou hebben voorspeld, hadden de zusters in koor geroepen: “Make that the cat Wijs!”