Interview: Merel Bruijnsteen


Lyon (Frankrijk), 16 augustus 2017. Nederland blijft het goed doen op de wereldkampioenschappen voor landenteams in Lyon. Vooral de vrouwen doen het uitstekend en staan na drie dagen spelen nog altijd bovenaan in de round‑robin. In bovenstaand interview, afgenomen vlak na de wedstrijd tegen Polen (zie onder), vertelt Merel Bruijnsteen, de enige debutante in het team, over haar ervaringen in een ‘volwassen’ vertegenwoordigend team (Merel had al het een en ander gewonnen in jeugdteams). Het Nederlands open team staat na drie dagen vijfde, ruim kwalificerend voor de play‑offs. Zie ook de uitslagenwebsite.

Het volgende spel uit de wedstrijd van de Nederlandse vrouwen tegen het geduchte Polen – Merel: ‘altijd leuk’ – leverde ons veel op en was in beide kamers interessant:

In de open kamer krijgen de Poolsen het moeilijk na de Muiderberg van west. Het doublet van zuid mag licht heten, maar niet onbegrijpelijk; ook de strafpas van noord doet discutabel maar invoelbaar aan. Noord start ♠A en switcht naar een kleine harten voor west. Die vervolgt met alle harten trekken, laat dan mooi (met de kansen mee) ♣10 doorlopen en staat ♣A en nog twee hoge kaarten af, maar het contract is gehaald: + 530 voor Nederland.

In de gesloten kamer spelen de Bałdyszjes ook een soort Muiderberg, waarbij echter de lage kleur naar een vijfkaart neigt (systeemkaart: ‘5+ and (4)5+♣/, 4–11’). Ondanks de gunstige kwetsbaarheid en de lage ondergrens vindt west haar kaart er niet geschikt voor en past. Daarna ontwikkelt zich ook hier een levendig biedverloop, culminerend in de fraaie slempoging met 4 van Laura Dekkers. Noord heeft overwaarde, quick tricks en een leuke verdeling, maar hikt blijkbaar aan tegen een ‘foute’ hartenheer en volstaat met 5. Aldus komt Nederland niet toe aan het koude slem op minimale waarden: +420. Niettemin wint Nederland 14 imps op dit spel en kost het missen van het slem slechts 2 imps. Nadat op het laatste spel Merel Bruijnsteen op een ingooi 3SA maakt die in de andere kamer down was gegaan, wint Nederland de wedstrijd met 44–27 imps voor 14,39 wedstrijdpunten.