Connie en de vliegende koe

Lyon (Frankrijk), 15 augustus 2017. Tot je afgrijzen zie je je partner down gaan in een koud contract, doordat hij of zij ‘vergeet’ een of meer vrije kaarten in de dummy te incasseren. Heb je dat ooit meegemaakt, als je een keertje voor de gezelligheid met een wat mindere partner een driveje van niks speelt? Welnu, het overkomt niet alleen mindere partners op drivejes van niks; het gebeurt ook op wereldkampioenschappen. Hugh Kelsey (1926–1995), een van de hoogstgeroemde bridgeschrijvers aller tijden, wijdt in zijn boek How to Improve Your Bridge (Faber & Faber, 1971, ISBN 0-571-09726-X) een hoofdstuk getiteld ‘A Cow Flew By’ aan het fenomeen van onbegrijpelijke blunders van experts als gevolg van kennelijk concentratieverlies.

Het volgende spel van de wereldkampioenschappen voor landenteams in Lyon uit de wedstrijd USA2–Nederland bij de vrouwen gisteren biedt een schokkend voorbeeld:

Hoe je precies 6SA speelt om alle maakkansen te combineren is bepaald niet triviaal, maar met dit zitsel maakt het altijd – nou ja, wat heet ‘altijd’. Evenals Carla Arnolds in de andere kamer, die 6SA vlot maakt, begint de Amerikaanse Connie Goldberg na uitkomst van ♣6 met ♠K en een verliezende schoppensnit. West komt 7 terug (nog niet beseffend dat ze met die ‘bierkaart’ later een slag had kunnen maken). Connie, toen nog scherp, trapt er niet in en stapt op met het aas. Ze speelt nu harten naar de heer en incasseert ook het aas. Misschien was er toen al iets in aantocht; dit laatste is namelijk fout als de schoppen niet rond zitten en de klaveren en harten wel, maar hier is het nog niet fataal.

Toen echter kwam die koe voorbij vliegen: Connie speelt klaveren van tafel en vergeet helemaal ♠A en de door het 3‑3‑zitsel vrij blijkende overige schoppen mee te nemen. De BBO-commentator kan het niet geloven en denkt aan een foutje van de operator (zoals vaak voorkomt, maar gewoonlijk snel wordt hersteld). Maar nee, het is echt. Connie beseft nu dat ze bij elk mogelijk resterend zitsel twee down is en claimt dat maar: 14 imps voor Nederland, dat de tot dan toe stroef verlopende wedstrijd dankzij die koe nog wint met 10,91–9,09 (zie ook de uitslagenwebsite). Wat zal die arme Connie vannacht slecht geslapen hebben! Of misschien juist nachtmerries hebben gehad van vliegend rundvee. Vanochtend mocht ze van haar captain uitslapen.