Spektakel op laatste spel

Lyon (Frankrijk), 16 augustus 2017. Spektakel was er vanochtend op het laatste spel van de Nederlandse vrouwen tegen Engeland op de wereldkampioenschappen voor landenteams in Lyon. Nederland staat 37–24 imps voor en in de gesloten kamer zijn de Engelsen blijven hangen in 4♠ plus drie. In de open kamer geeft de Kroatische BBO-commentator Marshall Lewis (‘marlowepi’), die blijkbaar goed op de systeemkaart van de Nederlandsen heeft gekeken, blijk van een vooruitziende blik over wat hier te verwachten zal vallen:

A Natural invitational 3 response would shoot the lights out, perhaps ending in +800 against 7X (or maybe an extreme result one way or the other in 7♠).

Dat het bieden niet zal eindigen in een duffe 4♠, valt te verwachten. Dat na deze eerste biedronde west naar slem zal gaan, zit er ook in. Opvallend is wel haar keuze voor 6♠ in plaats van 6; haar partner heeft immers geen vorm van schoppensteun beloofd. Wests schoppenkleur is echter te beschouwen als zelfsteunend (speelbaar in slem tegenover een singleton of renonce) en misschien meent ze haar vork in klaveren te moeten beschermen, of wil ze een goedkope redding in 6 op voorhand couperen. Noord laat zich echter niet zomaar eruit drukken door een paar Europese-Uniekaaskopjes en redt, zoals door Marshall Lewis voorzien, met 7, dat inderdaad voor 800 zou gaan, schamel tegen een hypothetische 6♠, maar tegen de actuele 4♠ nog een winstje dat leuk had kunnen bijdragen aan een harde Brexit.

Tja, en wat moeten we dan vinden van oosts 7♠? Waar haar partner zes knalt zonder de twee belangrijke azen, heeft ze wel een mooie kaart. Aan de andere kant: op zo’n wild competitief spel, waar niemand een scherp idee heeft wie precies wat kan maken, is zeven bieden altijd een gok. In elk geval vond na het te verwachten Lightner-doublet noord aarzelend maar braaf de gevraagde ruitenstart voor een down: –200, 14 imps weg, Nederland verliest de wedstrijd alsnog met één imp en duikelt van de eerste naar de derde plaats. Zie ook de uitslagenwebsite.