Geen medailles erbij op EK jeugd

Veldhoven, 26 juli 2022. Vandaag was de laatste speeldag voor twee van de vijf categorieën op de Europese jeugdviertallenkampioenschappen in Veldhoven (zie ook ons artikel van 19 juli); de overige categorieën waren zaterdag al klaar. De ‘junioren’, open onder 26 jaar, mochten nog twee wedstrijden spelen en de ‘aspiranten’, open onder 21 jaar, nog drie wedstrijden. Beide teams hadden nog kans op eremetaal.

Het is echter beide niet gelukt. De junioren eindigen als vijfde van achttien landen en de aspiranten als vierde van veertien landen. Aldus blijft de Nederlandse oogst van dit evenement eenmaal goud en tweemaal brons (zie ons artikel van 23 juli).

De kansen van het juniorenteam leden ernstig onder dit spel vanochtend tegen Italië:

Bij OW is de 2SA-opening kwetsbaar 21–23, vandaar met de oosthand 1. Op 1 is 2 een ‘Multireverse’: (1) een ‘gewone’ /-reverse; (2) een verdeelde hand van circa 20 punten; (3) een sterke hand met lange klaveren. 2 hierop is een relay, 2SA toont de verdeelde hand. Op 2SA simpelweg 6SA knallen lijkt zo gek niet en is misschien het beste. Ook had west kunnen doorgaan met rustig opbouwen, misschien ooit azenvragen en ten slotte aanleggen in 6 of liever in het betere 6SA, dat de Italianen in de andere kamer bereikten. In plaats daarvan bood west een wat schimmige 5SA. Dat wordt tegenwoordig vrij algemeen gespeeld als ‘Pick‑a‑Slam’ – maar dan wel klein slem. 7 van oost lijkt te wijzen op een misverstand. Het ging gedoubleerd een down, kostte Nederland 17 imps en de wedstrijd eindigde in 58–19 imps voor 17,69–2,31 winstpunten in het voordeel van Italië.