Goud voor oudere jongeren op EK

Veldhoven, 23 juli 2022. De Nederlandse ‘oudere jongeren’ – categorie open onder 31 jaar – hebben goud gewonnen op de Europese jeugdviertallenkampioenschappen in Veldhoven (zie ook ons artikel van 19 juli). Het team (foto NBB) bestond uit Pim Coppens & Ricardo Westerbeek en Bas van Engelen & Chris Westerbeek met non-playing captain Jamilla Spangenberg. In een veld van zestien landenteams eindigden zij bovenaan met 200,20 winstpunten, gemiddeld 13,35 per wedstrijd van twaalf spellen.

Een belangrijke bijdrage aan het succes leverde dit spel uit de laatste zitting tegen Israël (O/NZ):

Wat te doen op 1 met de hand van zuid? Veel clubspelers zouden 2 volgen, maar topspelers zien daar graag een zeskaart voor. Als je de conventie Raptor speelt is het makkelijk: dan toont een 1SA-volgbod een vijfkaart+ laag en een vierkaart hoog. Anders resten er twee opties. In de open kamer koos de Israëliër Rosenthal voor een wat timide pas. Over het preëmptieve 4 dacht noord lang na en zijn partner eruit (ja, zeugma). 4 werd na ruitenstart moeiteloos gemaakt. In de gesloten kamer koos de Nederlander Pim Coppens voor doublet op 1. Toen had na eveneens 4 noord geen moeite 5 te bieden, ook gemakkelijk gemaakt. Deze dubbele manche leverde 14 imps op voor Nederland, dat de wedstrijd met 43–36 imps wint. Zie ook ons Spel van de dag.

In de categorie ‘meisjes’ oftewel vrouwen onder 26 jaar eindigt het Nederlandse team op de derde plaats van acht landen. Bij de ‘pupillen’, open onder 16 jaar, eindigt Nederland als derde van vijftien landen. De categorieën ‘junioren’, open onder 26 jaar, en ‘aspiranten’, open onder 21 jaar, spelen nog tot en met dinsdag. Zie ook alle uitslagen.