Finalisten bekend in Lyon

Lyon (Frankrijk), 24 augustus 2017. De finalisten zijn bekend op de wereldkampioenschappen voor landenteams in Lyon. Zij spelen vandaag tot en met zaterdag finales, open over acht ronden van elk zestien spellen, vrouwen en senioren zes ronden en vrijdag klaar. In de halve finale van de Bermuda Bowl maakte Frankrijk korte metten met Nieuw-Zeeland, dat in de kwartfinale verrassend had gewonnen van Nederland. Na vier van zes zittingen stond Frankrijk voor met 187–48 imps en gaf Nieuw-Zeeland op. Met nog een zitting te gaan komt opgeven vaker voor, maar met twee zittingen te gaan is het zeldzaam. De opgave van Nieuw-Zeeland voldoet echter aan de norm, die met 32 spellen te gaan opgeven suggereert vanaf 113 imps achter (zie ook ons artikel van 28 juli). In de andere halve finale won USA 2 aanzienlijk moeizamer van Bulgarije.

In de halve finales om de Venice Cup voor vrouwenteams won China, dat in de kwartfinale Nederland versloeg, gedecideerd van Polen en won Engeland van Zweden, dat de round‑robin had gewonnen. Om de d’Orsi Seniors Trophy voor senioren ten slotte gaat de finale tussen USA 2 en Italië. Zie ook de uitslagenwebsite en de pagina 2017 World Teams Championships Lyon van IMP met videogalerij en fotoalbum van Elisabeth van Ettinger.

Wereldkampioenschap computerbridge

Intussen loopt in Lyon ook het 21e jaarlijkse wereldkampioenschap bridge voor computerprogramma’s. Er doen zeven deelnemers mee, waaronder één uit Nederland: RoboBridge van Job Scheffers uit Delft, dat de halve finale haalde maar het daarin aflegde tegen Wbridge5. Het bekende Nederlandse bridgeprogramma Jack, onder meer de motor achter Barry’s Internet Club en in het verleden meermalen kampioen, doet ditmaal niet mee. Vandaag is de finale tussen Wbridge5 en Synrey Bridge.