Heel Holland naar huis

Lyon (Frankrijk), 21 augustus 2017. Het was vandaag de tweede en laatste dag van de kwartfinales op de wereldkampioenschappen voor landenteams in Lyon. We zouden gaan kijken bij de vrouwen, die vanmiddag op BBO komen. Natuurlijk gaan we kibitzen bij het sterpaar van Nederland én van heel de categorie vrouwen volgens de butler van de round‑robin: Merel Bruijnsteen & Laura Dekkers. Zij spelen tegen de Chinezen Qi Shen & Wen Fei Wang, vierde in genoemde butler en dus ook een geducht paar. Alle Chinese paren spelen systemen op basis van sterke klaveren en een intermediate 1SA-opening van circa 13–16. Bij het begin van de set staat Nederland 80–107 imps achter.

De zitting begint slecht als Laura de Chinezen doubleert in een koude 4♠ die de andere tafel na hetzelfde biedbegin ongedoubleerd laat spelen. Even later leveren we 10 imps in door een kwetsbare 4 te missen – voor zover het ‘missen’ mag heten, want het is weinig kansrijk maar zit in een doosje. Pas op het achtste spel scoort Nederland één imp (met de mini-SA). De sfeer aan tafel houdt ook niet over. Nadat Bruijnsteen en Wang, die aan dezelfde kant van het scherm zitten, elk een keer arbitrage hebben geroepen voor een bagatelletje, oppert de BBO-operator dat die twee vast niet samen op vakantie zullen gaan. Nederland verliest de set met 5–28 imps en staat dan 85–135 achter met nog één set om 50 imps in te halen. Een leuk spel voor Oranjesupporters was er deze zitting dus helaas niet en een interessant spel ook niet (vinden wij); dan maar een opmerkelijk spel:

Hoe kom je terug van een achterstand? Over de strategie daarvoor bestaan onder betere spelers ruwweg twee opvattingen:

  1. goed spelen en hopen op een beetje geluk;
  2. de beuk erin gooien, ‘geïnspireerde’ dingen doen en hopen op heel veel geluk.

3♣, volgens de systeemkaart Niemeijer (Engels: ‘puppet’), lijkt te getuigen van geloof in strategie 2. Als zuid drie hoog (vijfkaart) antwoordt, ben je spekkoper. De kans daarop is echter niet groot (circa 16%), en als zuid iets anders antwoordt, kom je van kwaad tot erger. 3SA gaat drie down voor 300. Aan de andere tafel opent China ook 2SA maar pleegt noord een ‘ongeïnspireerde’ pas: twee down, 3 imps weg. Geen ramp, maar helpt niet om terug te komen van een achterstand. We tekenen hierbij wél aan dat in een knock‑out (zoals hier) verliezen met één imp of met honderd imps niet uitmaakt; in een rould‑robin of competitie ligt dat anders.

Voor de laatste zitting komen de Nederlandse vrouwen wederom op BBO (dat was eerst nog niet bekend). China keert onze heldinnen de andere Wang toe: ze mogen nu tegen Yan Huang & Nan Wang. De Chinese captain en coach hebben trouwens allebei ook als achternaam Wang. Er zijn twee Chinese achternamen Wang, die alleen verschillen van toon (en karakter): Wáng (王) en Wāng (汪); de eerste, Wáng, is de meest voorkomende achternaam in China met bijna 93 miljoen naamdragers, ruim zeven procent van de Chinese bevolking. Tegen al deze Wangen – Wen Fei speelt nu aan de andere tafel tegen Carla Arnolds & Martine Verbeek – gaat het de zesde zitting onvoldoende beter: Nederland wint op het laatste spel de set nog met 49–48 imps maar verliest de wedstrijd met 134–183 en ligt eruit.

Intussen blijft het open team – waar we vandaag niet hebben gekibitzt – veel moeite houden met Nieuw-Zeeland. Na vijf zittingen stond Nederland nog voor met 162–148 imps. De laatste zitting gaat echter verloren met 14–46 imps, de wedstrijd met 176–194 imps en ook het open team ligt eruit. Op de teams in de Transnationals na kan heel Nederland met de ‘losersvlucht’ naar huis. Wat een teleurstelling!

Zie ook de uitslagenwebsite en de pagina 2017 World Teams Championships Lyon van IMP met videogalerij en fotoalbum van Elisabeth van Ettinger.