EK Jeugdparen van start

Nederlanders kansrijk in IMP Paren

Vandaag is de EK Paren voor Junioren van start gegaan – zie hier voor de eerdere aankondiging met gegevens over dit toernooi. Dinsdag en woensdag worden de Mixed en de IMP Paren gespeeld (geen link met deze site, maar een internationale benaming voor het Butlertoernooi), waarin we op het moment van schrijven van dit item halverwege zijn.

Bij de Mixed is de beste Nederlandse inbreng afkomstig van Sarah de Wijs met haar Engelse partner Andrew Cope, die met 53,80% op een twaalfde plaats staan, op enige afstand van de podiumplaatsen. In de IMP Paren hebben de Nederlanders meer kans op een medaille, met halverwege, dus na 51 spellen, een fraaie tweede plaats voor Reinder van der Weide spelend met zijn Poolse partner Katejan Goscianski (+1,82 imp/spel), Xavier Friesen met Ronald Goor op een derde plaats (1,80 imp/spel) en Rick Emmers met Luuk Alards vlak daarachter op de vierde plaats (1,67 imp/spel). All to play for dus morgen om de Engelse koploopsters Lucy Norman en Rachel Hudson in te halen, al staan zij wel een eindje los van het veld met een score van maar liefst 2,14 imps/spel.

Door de volgende 4spade icon te maken scoorde Xavier een bak met imps, want blijkbaar was het nog niet zo makkelijk: tien paren gingen down en drie maakten het.

N/Allen

W

N

O

Z

spade icon H 9 8 6

heart icon B 10 7

diamond icon B 9

club icon V 7 6 3

spade icon V B 7 4

heart icon 9 2

diamond icon V 8 6 4

club icon H 5 4

spade icon

heart icon A V 5 4

diamond icon H 10 5 3 2

club icon B 10 9 2

spade icon A 10 5 3 2

heart icon H 8 6 3

diamond icon A 7

club icon A 8

Het bieden was gegaan:

West

Noord
Ronald

Oost

Zuid
Xavier

pas
pas
1spade icon
pas
2club icon
dbl
4spade icon
a.p.

2club icon was Drury en het doublet op 2club icon was takeout op schoppen, waarna Xavier de manche bood. West kwam uit met klaveren, genomen met de heer op tafel. Het takeoutdoublet plaatst de rode plaatjes in oost en spade iconH in west, maar Xavier speelde in slag twee spade iconV uit dummy. Toen oost niet bekende, realiseerde hij zich dat hij beter eerst harten had kunnen spelen om twee introevers in die kleur in dummy te kunnen maken. West dook echter spade iconH een rondje en Xavier speelde alsnog harten in slag drie. Oost nam en vervolgde klaveren, voor het aas van Xavier. Hij vervolgde met heart iconH en harten getroefd en moest naar de hand om zijn laatste harten te troeven. Dit deed hij door een klaveren te troeven en dat was nodig. Harten kon laag worden getroefd in dummy en spade iconB was voor de heer van west. Met diamond iconA werd de hand bereikt om de troeven te trekken: +620 en dit leverde maar liefst 11 imps op, want het lukte slechts drie van de zeventien paren om 4spade icon te bieden én tien slagen te maken.

Merk op dat de oversteek met een klaverenintroever nodig was, omdat het spel down was gegaan op een troefpromotie als hij gemakzuchtig naar diamond iconA was overgestoken.

Het lijkt erop dat west het contract heeft laten maken door spade iconH te duiken. Maar is dat ook zo? Neemt west spade iconH en speelt hij spade icon9 na, dan neemt de leider in dummy en speelt dan harten. Oost kan het best duiken, voor de heer van zuid, die harten naspeelt voor heart icon10 van west. Die kan weer troef spelen, maar zuid neemt, troeft een harten in dummy, speelt klaveren naar het aas en speelt alle troeven uit. In de laatste drie slagen houdt zowel hij als oost een harten en twee ruiten over, waarna oost wordt ingegooid met de vierde harten om diamond iconV als tiende slag te brengen.

Dit kan west voorkomen door op enig moment niet troef, maar ruiten te spelen. Maar van B9 met V864 in dummy is dat nog niet zo makkelijk.

Zie hier voor de tussenstand na drie zittingen van de Mixed en hier voor die van de IMP Paren.