Dummy kijkt mee (IMP 2, 2021)

Of: wat scoor ik toch lekker als ik zelf geen leider ben…

door Ed Hoogenkamp

De eerste stap om dummy te worden is het niet bieden van mogelijke troefkleuren.

Ik had in het TAMP-ALT online toernooi van afgelopen december als noord de volgende hand (O/Allen):

spade icon V B 6 3

heart icon 10 7 6

diamond icon A H 10 9 6

club icon 5

Oost past en partner opent met een Precisie 16+ 1club icon. West volgt met 2club icon. Ik kan nu diverse dingen doen maar besluit dat mijn hand het meeste lijkt op een driekleurenspel met korte klaveren. Ik kan dit aangeven door 3club icon te bieden. Partner biedt hierop 3spade icon waarop ik met 4diamond icon een controlebieding doe. Ik sla de klaveren over omdat ik al korte klaveren heb aangegeven dus 4club icon bieden zou nu een renonce zijn. Partner biedt 4heart icon, controle, en ik temporiseer nu met 4spade icon, waarop partner vlot past. Zo te zien heeft hij niet al te veel over (what else is new?)

West komt uit met spade icon5 en ik leg virtueel mijn dummy neer. Ik ben me er ditmaal bewust van dat ik dummy ben maar het is me al meerdere malen overkomen online, dat ik enthousiast ´ga zitten kaarten´ en er pas na een slag of twee achter kom dat niet ik maar mijn partner de kaarten bestuurt.

Dit is wat partner ziet:

spade icon V B 6 3

heart icon 10 7 6

diamond icon A H 10 9 6

club icon 5

spade icon A H 9 2

heart icon H 5

diamond icon V 8 7

club icon H B 10 4

Het lijkt er sterk op dat west met de azen, en waarschijnlijk ook vrouwen, tegen zit in klaveren en harten. Partner besluit de eerste schoppen in de dummy te nemen om daarvandaan klaveren te kunnen spelen. Hij legt in de hand club icon10, volgens verwachting genomen met de vrouw door west die schoppen vervolgt. Deze neemt partner in de hand (oost bekent) om met club iconH te vervolgen, gedekt met het aas en getroefd in de dummy. Oost heeft zijn klaveren hoog-laag bij gegooid wat duidt op een oneven aantal klaveren.

Deze situatie is bereikt met de dummy aan slag. Eén slag afgegeven:

spade icon V

heart icon 10 7 6

diamond icon A H 10 9 6

club icon

spade icon A H

heart icon H 5

diamond icon V 8 7

club icon B 4

Bekijk de situatie even goed en bepaal uw volgende actie. Wat me erg beviel aan het spel, was dat partner de moeite nam om deze situatie nog eens goed te overdenken. Wat is er makkelijker dan ‘gewoon’ te spelen op de kleurtjes rond? Dat leek mij als dummy wel een goed plan: troef trekken en ruiten gaan spelen.

Avoidance play

Partner keek dieper en realiseerde zich dat hij een vrijwel 100% avoidance play ter beschikking had. Hij vervolgde met een kleine ruiten uit de dummy en toen oost klein bijspeelde, legde hij in de hand diamond icon7!, zich op deze manier wapenend tegen een 4-1 zitsel in ruiten. West mag diamond iconB maken als hij die heeft maar kan de hartenkleur niet aanvallen zonder heart iconH cadeau te doen.

Later gaan er een harten en een klaveren weg op de vrije ruiten en zo verliest de leider dus maximaal nog één slag.

In praktijk hield diamond icon7 want het hele spel lag als volgt:

W

N

O

Z

spade icon 10 8 5

heart icon A V B 9

diamond icon 2

club icon A V 7 6 3

spade icon V B 6 3

heart icon 10 7 6

diamond icon A H 10 9 6

club icon 5

spade icon 7 4

heart icon 8 4 3 2

diamond icon B 5 4 3

club icon 9 8 2

spade icon A H 9 2

heart icon H 5

diamond icon V 8 7

club icon H B 10 4

De ruitensnit bleek dus inderdaad nodig om oost van slag te houden en zo veilig het contract te maken. In dit geval dus zelfs met een overslag. Een avoidance play zoals je ze niet vaak ziet.

Zoals de kaarten liggen, kan het spel nog gemaakt worden als de leider troeftrekt en de ruitens van boven speelt, als hij tenminste de laatste kaarten van west goed inschat. Dit is de situatie met de dummy aan slag na het incasseren van drie hoge ruitens. Eén slag afgegeven:

W

N

O

Z

spade icon

heart icon A V

diamond icon

club icon 7 6 3

spade icon

heart icon 10 7 6

diamond icon 10 9

club icon

spade icon

heart icon 8 4 3

diamond icon B

club icon 9

spade icon A

heart icon H 5

diamond icon

club icon B 4

De leider troeft een ruiten in de hand en west zit klem. Als hij heart iconA sec, zet speelt de leider een kleine harten uit de hand, als hij een klaveren weggooit speelt de leider club iconB en klaveren na. Ook mooi.