Biedwedstrijd (IMP 2, 2021)

Polen vs HOK

Door Carel Berendregt

In de vorige aflevering schreven de Nijmegenaren Jan-Willem Boiten en Simon ter Elst met grote overmacht de finale van 2020 op hun naam. Zij wisten zelfs Nederlands beste paar, Bauke Muller en Simon de Wijs, één puntje voor te blijven. De twee kistjes topwijnen van Vin Munnen hebben zij dan ook dik verdiend.

Dat betekent dat IMP’s biedwedstrijd een nieuwe cyclus ingaat. We openen het seizoen met één van Nederlands meest gerenommeerde verenigingen, het Amsterdamse HOK. De club werd vernoemd naar het bekende schaakcafé De Oude Schouwburg , bijgenaamd Het Hok, destijds gevestigd aan het Leidseplein. Toen de club zich wilde aanmelden bij de Nederlandse Bridge Bond, werd de naam HOK niet geaccepteerd: het moest H.O.K. worden. Later werd bedacht waar die letters voor konden staan en zo werd de officiële naam “Het Olijke Kaartertje”. De club had bij de start ongeveer tien leden. Dat aantal is in de loop der jaren uitgegroeid tot ruim boven de 200. Het eerste team van HOK is in het seizoen 2019/2020 gepromoveerd naar de Meesterklasse, HOK2 en HOK3 spelen in de Eerste Divisie en HOK4 en HOK5 in de Tweede Divisie. Daarnaast doet er nog een aantal HOK-teams mee in de districtsklassen.

Trouwe lezers weten dat we in het verleden meerdere keren een vader en zoon combinatie als toppaar in onze biedwedstrijd hebben gehad. In 2010 waren dat vader Michel Bessis en zoon Thomas en in 2015 waren vader Morten Bilde en zoon Dennis bij ons te gast. In het kader van de voortschrijdende emancipatie leek het daarom tijd om voor de verandering een moeder en dochter combinatie voor het voetlicht te brengen. We zijn daarom verheugd dat we in deze aflevering het Poolse vrouwentoppaar Cathy Baldysz en haar dochter Sophia mogen verwelkomen.

Cathy en Sophia Baldysz

Sophia en Cathy Baldysz

Cathy Baldysz is oorspronkelijk afkomstig uit de Verenigde Staten. Ze behaalde daar een graad aan de universiteit van Michigan. Maar bridgen hoorde er altijd bij en tijdens een groot toernooi ontmoette ze haar man Marek, met wie ze dochter Sophia kreeg. Al op haar achtste deed Sophia voor het eerst mee aan een toernooitje maar vanaf haar zestiende begon ze echt interesse in het spel te krijgen. Omdat ze steeds vaker met haar moeder speelde, ging het toen snel. In 2017 won ze zilver met het Poolse meisjesteam en slechts één jaar later won zij met haar moeder goud met het Poolse vrouwenteam in Oostende tijdens het EK. In 2019 was er zilver tijdens de Transnationals in Istanbul en in datzelfde jaar goud met het meisjesteam.

Moeder Cathy timmert al wat langer aan de weg. Zij maakt vanaf 2010 deel uit van het Poolse vrouwenteam waarmee ze in 2012 brons won tijdens de World Bridge Games in Lille. Drie jaar later was er zilver tijdens de mixed teams in Tromsö en in 2016 opnieuw brons voor de Poolse vrouwen in Budapest. Sinds 2017 zijn moeder en dochter Baldysz vaste keus in het Poolse vrouwenteam.

De vrouwen spelen een vrij natuurlijk systeem, geënt op de Poolse klaver. 1club icon is vaak natuurlijk maar bevat ook veel sterke handen. De 1diamond icon-opening is 11-20, meestal een vijfkaart maar soms een 4-4-4-1. Ze spelen vijkaarten hoog (11-18) en de 1SA-opening is 15-17. 2club icon is precisie-achtig, 6+club icon óf 5club icon en 4heart icon/spade icon en 11-14 punten. Verder is 2diamond icon Multi en heeft hun systeem ook een Nederlands trekje want 2heart icon/spade icon is Muiderberg! De 2SA-opening ten slotte is zwak met ten minste 5-5 in de minors.

De internationals nemen het op tegen drie HOK-paren. Het eerste Amsterdamse paar dat ik aan u voor mag stellen, bestaat uit Gert-Jan Ros en John Lesmeister.

Gert-Jan Ros en John Lesmeister

Gert-Jan Ros
John Lesmeister

Dit paar speelt al heel lang samen voor HOK1. De laatste jaren acteerden zij in de Meesterklasse: “Weliswaar met wat hiccups”, aldus Ros, “maar we zijn vorig seizoen 2019/20 weer naar de Meesterklasse gepromoveerd”. In 2020/21 lag door corona de competitie stil maar bij de on-line Alt/OCBL-toernooien, waar regelmatig de wereldtop aan meedoet, stonden zij ook hun mannetje. Zo behaalden zij in twee van deze evenementen de kwartfinale, onder meer met hun teamgenoten Kees Bakker en Pim Coppens. Daarnaast is Ros sinds vorig jaar captain van Team Oranje.

Zij spelen een natuurlijk systeem met vijfkaarten hoog en twee-over-een mancheforcing. De 1diamond icon-opening toont ten minste een vierkaart wat betekent dat 1club icon soms op een doubleton wordt geopend. 1SA is 15-17 en de 2club icon-opening bevat, naast enkele sterke varianten, een zwakke twee in ruiten. 2diamond icon is Multi maar bevat ook een paar sterke varianten. Verder spelen ze Muiderberg en een klassieke 2SA-opening, 20-21. Ze nemen het op tegen:

Martine Verbeek en Flip Boer

Martine Verbeek
Flip Boer

Verbeek en Boer zijn naast elkaars bridge- ook elkaars levenspartners. Zij maken deel uit van HOK3 dat vorig seizoen in de eerste divisie op de vijfde plaats eindigde. Boer beleefde zijn ‘finest hour’ in 2004 toen hij samen met Edwin de Ruiter de Meesterklasse paren won. Verbeek maakt al enkele decennia deel uit van het Nederlandse vrouwenteam, vaak gekoppeld aan Wietske van Zwol. Haar eerste grote succes kwam in 1998 met de winst in het toenmalige EEG toernooi. Er zouden nog vele successen volgen. Haar grootste succes vond plaats in 2000 toen zij op Bermuda de Venice Cup in de wacht sleepte. In 2009 was er in Sanremo zilver bij de vrouwenteams en goud bij de paren. Met Huub Bertens won zij in 2013 het EK mixed teams in Oostende. Daarnaast was zij coach van het meisjesteam, waarmee zij in het Riccione het EK jeugdteams won.

Verbeek en Boer spelen een natuurlijk systeem met vijfkaarten hoog. De 1diamond icon – opening is een vijfkaart of een 4-4-4-1. 1club icon kan een doubleton zijn. 1SA is vanaf een mooie 14 t/m een matige 17. De 2club icon-opening is sterk maar bevat een zwakke twee in ruiten. 2diamond icon is Multi, waarin ook sterke varianten zitten. 2heart icon is zwak met beide majors en 2spade icon Muiderberg.

Het derde paar van HOK bestaat uit Pim Coppens en Kees Bakker.

Pim Coppens en Kees Bakker

Pim Coppens
Kees Bakker

De bridgecarrière van Pim Coppens begon al vroeg gestalte te krijgen. In 2013 won hij met het Nederlandse ‘Schools team’ een bronzen medaille in het Poolse Wroclaw. Hij speelt sinds 2017 samen met routinier en voormalig trainer van de open kernploeg Kees Bakker. Zij hebben een duidelijke klik want nadat zij zich in het seizoen 2017/18 gemakkelijk in de eerste divisie handhaafden, draaiden zij een jaar later al mee in de top. 2019/20, het laatste seizoen vóór corona, was tot nu toe hun topjaar. Niet alleen wonnen zij in maart 2019 het prestigieuze Witte Huis Topcircuit, ook promoveerden zij met HOK1 naar de Meesterklasse.

Coppens wist in augustus van dat jaar in Opatija met het juniorenteam ook nog beslag te leggen op de zilveren medaille.

Ze hanteren een Precisievariant. 1club icon is 16+ en alle andere openingen van één in een kleur zijn gelimiteerd, 10-15. De 1diamond icon-opening is vanaf een doubleton en 1heart icon en 1spade icontonen ten minste een vijfkaart. De 1SA-opening is 14-16. 2club icon is klassiek precisie, i.e. 6+club icon óf 5club icon en 4heart icon/spade icon. De 2diamond icon-opening toont een driekleurenspel met korte ruitens en 2heart icon/spade icon zijn in eerste en tweede hand een zwakke twee, maar in derde en vierde hand zit er een tweede kleur bij. De 2SA-opening is opmerkelijk: zwak óf mancheforcing met beide minors.

Wat doen de Hokkers tegen de Poolse vrouwen en welk HOK -paar kwalificeert zich voor de finale?

We gaan het zien.

Spel A, O/–

spade icon A 9 6

heart icon B 6 3

diamond icon B 7 6

club icon H 7 4 2

spade icon H V 10

heart icon H V 4

diamond icon 10

club icon A V 10 9 6 5

Waardering: 5club icon 10, 4club icon 6, 3SA 3

West
Cathy Baldysz

Noord

Oost
Sophia Baldysz

Zuid

1club icon
pas
1SA
pas
2club icon
pas
2diamond icon
pas
2heart icon
pas
2spade icon
pas
3club icon
pas
4club icon
pas
5club icon
a.p.

Sophia begint met een Poolse 1club icon en Cathy’s 1SA is natuurlijk en belooft 7-10 punten, zonder vierkaart hoog. Sophia’s 2club icon is natuurlijk, 15+ en een rondje forcing. Met 11-14 en een zeskaart klaveren zou ze immers 2club icon hebben geopend. 2diamond icon toont een minimum en 2heart icon is tweeledig, natuurlijk óf een hartenstop. Het lek in ruiten is daarmee voor Cathy al zichtbaar; met 2spade icon ontkent zij een ruitenstop en toont zij en passant een stop in schoppen.

Sophia’s 3club icon is niet forcing maar Cathy heeft met klaverenfit en spade iconA best een aardige hand gekregen. Ook heart iconB is, gezien Sophia’s 2heart icon-bod, in waarde gestegen en zij acht een invite op zijn plaats. Daar heeft Sophia natuurlijk geen enkele moeite mee.

Mooi gecontroleerd geboden. De eerste welverdiende 10 gaat naar Polen!

West
Ros

Noord

Oost
Lesmeister

Zuid

1club icon
pas
1SA
pas
3club icon
pas
3spade icon
pas
5club icon
a.p.

Bij Lesmeister-Ros is 1SA over 1club icon klassiek: het belooft in principe een vierkaart klaveren. 3spade icon toont waarden en accentueert het gebrek aan plaatwerk in de rode kleuren. Meer hoeft oost niet te weten voor zijn bieden, 1club icon-3club icon-5club icon zie je niet zo vaak. Het rechttoe rechtaan ogende maar goede biedverloop levert ook Lesmeister-Ros hun eerste 10 op.

West
Verbeek

Noord

Oost
Boer

Zuid

1club icon
pas
1spade icon
pas
2spade icon
pas
3club icon
pas
3heart icon
pas
3spade icon
pas
4club icon
pas
5club icon
a.p.

Verbeeks 1spade icon is tranfer Walsh: het toont ruitens of een 1SA-antwoord. Boers 2spade icon is reverse en in principe natuurlijk. Dit is in hun methodes echter geen dwingende eis omdat west met 1SA een vierkaart schoppen ontkende. Verbeeks3club icon is nu echt en mancheforcing. Een sign-off gaat via 2SA. Boers 3heart icon toont values en wijst op het lek in ruiten. Datzelfde doet 3spade icon, waarmee 3SA niet langer een optie is. 4club icon spreekt voor zich en laat nog slemmogelijkheden open. Verbeek heeft met haar mancheforcing 3club icon genoeg gedaan en volstaat met 5club icon. Een keurig, gecontroleerd biedverloop.

West
Coppens

Noord

Oost
Bakker

Zuid

1club icon
pas
1SA
pas
2SA
pas
3diamond icon
pas
3SA
a.p.

Bij Coppens-Bakker gaat het mis. Oosts 2SA was een vergissing: het beloofde ruitens. Coppens heeft met diamond iconBxx en drie controles een mooie hand voor een ruitencontract, dus 3diamond icon is automatisch. Bakker realiseert zich nu dat het mis is gegaan en hoopt met 3SA de schade te beperken. Omdat noord niet altijd een ruitenstart heeft, krijgen ze daar nog een drietje voor.

Bakker komt er nog op terug: “Na een 1club icon-opening kan de antwoordende hand op twee manieren 1SA bieden: 1club icon-1SA is balanced en gelimiteerd en 1club icon-1heart icon-1spade icon-1SA is sterk. In het eerste geval is 2club icon echt waarna 2diamond icon een relay is en 2SA ruitens. Na het tonen van de sterke variant is 2club icon door de openaar balanced en kan de antwoordende hand relayen met 2diamond icon en met ruitens 2SA bieden.” Een goed, coherent systeem maar je moet er geen fouten in maken….

Het spel werd mij aangereikt door Jan van Cleeff via zijn app bid72. In de versie van de app bood noord 2diamond icon tussen. Het vermijden van 3SA was toen minder moeilijk. Dit leek mij voor onze deelnemers te eenvoudig, daarom heb ik noord de mond gesnoerd.

De stand:

Baldysz-Baldysz 10

Lesmeister-Ros 10

Verbeek-Boer 10

Coppens-Bakker 3

Spel B, O/NZ Zuid biedt 2spade icon, zwak.

spade icon 6

heart icon H B 10 2

diamond icon H V 10 9 5

club icon B 8 7

spade icon A 8 7

heart icon A 6

diamond icon 8 7

club icon A H V 10 9 4

Waardering: 6club icon 10, 3SA/5club icon 7, 5diamond icon 3

West
Cathy Baldysz

Noord

Oost
Sophia Baldysz

Zuid

1club icon
2spade icon
dbl
pas
3diamond icon
pas
3spade icon
pas
4club icon
pas
4diamond icon
pas
4heart icon
pas
5club icon
pas
6club icon
a.p.

Sophia begint weer met een Poolse 1club icon en Cathy’s negatieve doublet toont een vierkaart harten en minstens 9 punten. 3diamond icon is MF en tweeërlei. Het belooft óf ruitens met minstens 21 punten (met 11-20 zou ze 1diamond icon hebben geopend) óf 15+ met klaveren. Dat is goed nieuws voor Cathy want tegenover beide varianten ziet ze wel mogelijkheden. 3spade icon toont een controle en fungeert tegelijkertijd als relay. Sophia toont daarop met 4club icon de klaverenvariant en 4diamond icon en 4heart icon zijn cuebids. Cathy is nu wel uitgeboden en vindt het met 5club icon welletjes. Sophie heeft echter zoveel overwaarde dat ze er tegenover een positief biedende partner nog een bij doet. De vrouwen gaan crescendo.

West
Ros

Noord

Oost
Lesmeister

Zuid

1club icon
2spade icon
dbl
pas
3SA
a.p.

Lesmeister-Ros zijn er een stuk sneller mee klaar. Ros geeft een negatief doublet over 2spade icon: “Voor 3spade icon is mijn hand niet sterk genoeg, bovendien ontkent dat een vierkaart harten”. Daarop deed Lesmeister met 3SA een praktisch bod: “Ik heb te weinig voor 3spade icon, we zijn dan waarschijnlijk 3SA voorbij. 3club icon zou een mogelijkheid zijn maar dat is niet forcing en daar acht ik mijn hand te sterk voor”. Aan 3SA heeft Ros niets toe te voegen.

West
Verbeek

Noord

Oost
Boer

Zuid

1club icon
2spade icon
dbl
pas
3spade icon
pas
4diamond icon
pas
5club icon
a.p.

Waar Lesmeister voor 3SA kiest, acht Boer zijn hand wél sterk genoeg om 3spade icon te bieden. Verbeek biedt daarop haar kleur, waarop Boer de zijne biedt. “Had ik met mijn aasloze hand nu echt nog 6club icon moeten bieden?” vraagt Verbeek zich af. “Misschien had ik het zelf wel moeten doen”, suggereert Boer.

Misschien had hij dat kunnen doen maar Verbeek heeft met Bxx van troef, een singleton schoppen en goede waarden in de rode kleuren wel iets meer dan hij mocht hopen. Al met al kwamen ze er niet uit.Lukt datmet precisie wél?

West
Coppens

Noord

Oost
Bakker

Zuid

1club icon
2spade icon
dbl
pas
3club icon
pas
3spade icon
pas
3SA
a.p.

Bakker begint met een sterke 1club icon en kan na het negatieve doublet rustig 3club icon bieden. Coppens biedt daarop 3spade icon en daar is Bakker het niet mee eens. In zijn ogen moet west 3diamond icon bieden want 3spade icon legt de nadruk op de vráág naar een schoppenstop in plaats van dat het informatie gééft: “Op 3spade icon bied ik 3SA met zowel spade iconAxx als met iets als spade iconVx en dan weet je niet of je nog iets moet doen”, vindt hij. “Als je 3diamond icon biedt, waar je kaart toch aardig op lijkt, bied ik 3spade icon met Axx en 3SA met HVx en dan weet je wél of je 3SA voorbij moet”, voegt hij er nog aan toe.

Het spel werd mij aangeboden door onze Zweedse Forum-redacteur Marion Michielsen. Het deed zich voor tijdens het Summer NABC oftewel de Spingold Cup van 2019. Aan één tafel ging als volgt:

West

Noord
Multon

Oost

Zuid
Zimmermann

1club icon
2spade icon
dbl
pas
2SA
pas
3diamond icon
pas
3SA
pas
4club icon
pas
4heart icon
a.p.

Oosts 2SA toonde een sterke hand en 4club icon was slemgoing. Oost deed daarop met 4heart icon een cuebid, door west opgevat als to play. Zimmermann had bij ongunstige kwetsbaarheid 2spade icon gevolgd met spade iconHB105432, heart icon874, diamond icon32, club icon3. Als goede sponsor had hij een reserveschoppen. Hij startte tegen 4heart icon met zijn singleton klaveren en zo werd dit onooglijke contract nog gemaakt ook. Aan de andere tafel kwamen ze ook niet verder dan de manche en Michielsen vroeg zich af of onze paren het beter zouden doen.

Dat brengt ons bij de stand:

Baldysz-Baldysz 20

Lesmeister-Ros 17

Verbeek-Boer 17

Coppens-Bakker 10

Spel C, Z/– Zuid past als gever. Noord biedt z.m. 1spade icon. Zuid steunt daarna z.m. met 2spade icon.

spade icon

heart icon H B 10 5 2

diamond icon B 10 6 5 2

club icon A 9 3

spade icon A 9 6 2

heart icon A V 4

diamond icon 9

club icon H V B 5 4

Waardering: 6club icon 10, 6heart icon 9, 4heart icon 5, 3SA/5club icon 4, 2spade iconx (NZ) 1

West
Cathy Baldysz

Noord

Oost
Sophia Baldysz

Zuid

pas
2heart icon
pas
2SA
pas
3spade icon
pas
4club icon
pas
4spade icon
pas
4SA
pas
5heart icon
pas
6heart icon
a.p.

Cathy opent haar hand met een zware Muiderbergse 2heart icon. In het stenen tijdperk leerde ik dat je zoiets niet mocht doen met twee eerste controles in de zijkleuren. Tegenwoordig denkt men daar kennelijk anders over. Noord kan er nu niet tussenkomen met 1spade icon zodat het bieden ongestoord verder gaat. Sophia’s 2SA is een relay, inviterend+. Met 3spade icon toont Cathy ruitens en een maximum, waarna 4club icon de hartens als troefkleur vaststelt. 4spade icon is een cue en met 4SA vraagt Sophia de keycards. 5heart icon belooft er twee zonder heart iconV waarop zij met 6heart icon het eindcontract bepaalt. Dat is een uitstekend contract, maar 6club icon is nét wat beter. In 6heart icon heb je voor je twaalfde slag een ruitenaftroever nodig. Daarvoor moet je met ruiten van slag en kun je na een klaverenstart tegen een aftroever aanlopen. Daar heb je in 6club icon geen last van: dan is een schoppenaftroever slag 12. Toch een 9.

West
Ros

Noord

Oost
Lesmeister

Zuid

pas
2heart icon
pas
2SA
pas
3SA
pas
4club icon
pas
4diamond icon
pas
4SA
pas
5SA
pas
6club icon
pas
6heart icon
a.p.

Ook Ros behandelt zijn hand als een Muiderberg en 2SA is relay. Nu gaat het mis want 3SA was systematisch 4-4 laag, terwijl west er een vijfkaart ruiten mee dacht aan te geven. Oost dacht met 4club icon de troefkleur vast te stellen, dat 4diamond icon een cue was en 6club icon om te spelen. West dacht echter dat 4club icon de hartens vaststelde en dat 4diamond icon last train was. Hoe dan ook, 4SA vroeg keycards en 5SA beloofde er twee alsmede een nuttige renonce, waarop Lesmeister met 6club icon het eindcontract bepaalde. Tot zijn verrassing “corrigeerde” Ros dat naar 6heart icon.

Hij trof het niet slecht, zullen we maar zeggen.

West
Verbeek

Noord

Oost
Boer

Zuid

pas
pas
1spade icon
2club icon
2spade icon
dbl
pas
2SA
pas
3club icon
pas
3heart icon
pas
4heart icon
a.p.

Verbeek en Boer spelen alleen 2spade icon als Muiderberg, 2heart icon zou een zwak spel met beide majors tonen. Verbeek koos daarom voor een pas. Dat gaf noord de gelegenheid in de derde hand 1spade icon te openen, waarop Boer 2club icon volgde. Over 2spade icon geeft Verbeek een negatief doublet. De betekenis van 2SA bleek onduidelijk: Boer dacht dat het Lebensohl was maar in Verbeeks ogen was het natuurlijk. Met een renonce schoppen leek dat haar niets en met 3club icon toonde ze haar steun. Boer was nog altijd in de veronderstelling dat ze Lebensohl aan het spelen waren: dan is 2SA een puppet naar 3club icon. Daar kun je als je tegenover een gepaste partner geen interesse meer hebt, op passen maar door via 2SA 3heart icon te bieden toon je een goede hand. Een direct 3heart icon-bod zou slechts concurrerend zijn tegen 2spade icon. Volgens mij een goede afspraak. Verbeek vond later dat er wel iets meer dan 4heart icon vanaf had gekund, zeker in het licht van haar voorpas en de goede vijfkaart harten. Ze waren het er wel over eens dat west in plaats van te doubleren beter direct 3heart icon had kunnen bieden. In hun afspraken belooft dat naast een vijfkaart harten ook echte klaverensteun. 4heart icon levert 5 punten op.

West
Coppens

Noord

Oost
Bakker

Zuid

pas
1heart icon
1spade icon
2spade icon
pas
3spade icon
pas
4SA
pas
5diamond icon
pas
7heart icon
a.p.

Coppens en Bakker spelen in deze situatie een zwakke twee maar daar achtte Coppens zijn hand niet geschikt voor. Hij koos voor een jeugdige 1heart icon-opening. Na noords interventie bood Bakker 2spade icon, invite+ met een driekaart harten. Coppens dacht echter dat 2spade icon de minors aangaf. Tegenover een partner die beide minors heeft, heb je natuurlijk een goudmijn en Coppens probeerde daar met 3spade icon uitdrukking aan te geven. Bakker was nog steeds in de veronderstelling dat ze voor de hartens bezig waren en vroeg met 4SA naar de keycards. Coppens vatte 4SA op als: “Pick a minor” en gaf natuurlijk voorkeur aan de ruitens. Voor Bakker zag 5diamond icon er uit als drie keycards, heart iconH en beide azen in de minors en vol vertrouwen bood hij 7heart icon. Later komt hij er nog op terug: “Als je 2spade icon al als de minors ziet, gaat 3spade icon niet echt helpen; dat is een algemeen cuebid dat niets aangeeft. Mijn 2spade icon gaf een driekaart harten aan maar eigenlijk weet ik niet hoe je daarna verantwoord in slem terecht moet komen. Een veel betere manier om een solide fundament voor het verdere bieden te leggen is eerst mijn klaveren bieden. Wij doen dat via “transfers in competitie”. Dan zou het zijn gegaan:

West
Coppens

Noord

Oost
Bakker

Zuid

pas
1heart icon
1spade icon
1SA*
2spade icon
pas
pas
dbl
pas
3club icon
pas
4diamond icon

1SA belooft klaveren, het doublet toont kracht en 3club icon is een minimum met een klaverfit. 4diamond icon is een splinter. Daarna hoef je het slem alleen nog maar in te koppen”.

Het spel deed zich voor in de kwartfinale van de Alt Mixed Invitational IV (oktober 2020) tussen de teams Donner en Vegas Strong. Tegen team Donner, met Marion Michielsen alias Lady007 in de gelederen, bereikten OW 5club icon. Aan de andere tafel kwamen Marions teamgenoten in 4heart icon, zodat team Donner 2 impjes won op weg naar de halve finale.

Dat levert de volgende stand op:

Baldysz-Baldysz 29

Lesmeister-Ros 26

Verbeek-Boer 22

Coppens-Bakker 10

Spel D, W/NZ

spade icon A 9 5 2

heart icon 6

diamond icon A H 9 4

club icon H V 10 6

spade icon B

heart icon A V 10 9 5 3

diamond icon 10 6 3

club icon B 5 3

Waardering: 4heart icon 10, 3heart icon 7, 3SA 3, 2SA 2

West
Cathy Baldysz

Noord

Oost
Sophia Baldysz

Zuid

1diamond icon
pas
1heart icon
pas
1spade icon
pas
2heart icon
pas
2SA
pas
3heart icon
a.p

Cathy’s 1diamond icon opening belooft in het Poolse klaver-systeem meestal een vijfkaart maar kan met klaveren ernaast ook op een vierkaart. 1heart icon, 1spade icon en 2heart icon zijn natuurlijk en 2SA toont extra waarden zonder hartenfit. Sophia zwaait af naar 3heart icon.

West
Ros

Noord

Oost
Lesmeister

Zuid

1diamond icon
pas
1heart icon
pas
1spade icon
pas
2heart icon
pas
3heart icon
pas
4heart icon
a.p

Ros vond dat hij na het vorige spel, waar hij abusievelijk 6club icon “corrigeerde” naar 6heart icon, nog iets goed te maken had. Dat was de reden dat hij ondanks de dreigende misfit nog 3heart icon bood. “Met al die controles komt SA bieden niet in aanmerking”, meent hij. Lesmeister heeft uiteraard geen enkele moeite om daar de vierde aan te plakken.

West
Verbeek

Noord

Oost
Boer

Zuid

1diamond icon
pas
2diamond icon
pas
2heart icon
a.p

Een originele benadering zien we bij Verbeek-Boer. Na de 1diamond icon-opening belooft bij hen een antwoord van 2diamond icon/heart icon respectievelijk een zeskaart harten of schoppen, zwak (4-7) of mancheforcing. Later komt Boer nog terug op zijn bieden: “Mijn 2diamond icon beloofde 4-7 punten met een zeskaart harten en was dus een underbid. Ik had beter 1heart icon en daarna 2heart icon kunnen bieden. Dat belooft 8-10 met zes hartens”. Daar ben ik het mee eens en ik denk dat Verbeek dan nog niet klaar zou zijn geweest.

West
Coppens

Noord

Oost
Bakker

Zuid

1club icon
pas
1spade icon
pas
1SA
pas
2spade icon
pas
2SA
pas
3club icon
pas
3diamond icon
pas
3heart icon
pas
4heart icon
a.p

Bij Coppens-Bakker zien we een typisch Precisie-biedverloop. 1club icon is sterk en 1spade icon belooft hartens, vanaf een vierkaart en minstens 8 punten. 1SA is een relay en 2spade icon belooft een zeskaart harten. Met 2SA vraagt Coppens door en 3#club icon toont een ongebalanceerd minimum. 3diamond icon is wederom relay en 3heart icon toont precies een 1-6-3-3 verdeling. Op basis van zijn controlerijke hand kiest Coppens nu voor 4heart icon. De eerste 10 is binnen.

Het spel deed zich voor tijdens de 3e OCBL Open teams in de halve finale tussen team Levine, met Muller-De Wijs, tegen Ierland. Onze landgenoten kwamen in 3SA, dat Bauke nog bijna haalde ook. Helaas zijn de details over wat er aan de andere tafel gebeurde, van het net verdwenen maar team Levine verloor wél op dit spel. Dat weerhield ze er niet van de Ieren met royale cijfers naar huis te sturen.


Dat brengt ons bij de stand:

Baldysz-Baldysz 36

Lesmeister-Ros 36

Verbeek-Boer 29

Coppens-Bakker 20

Spel E, O/OW

spade icon A H 7 5

heart icon A H V B 10 5

diamond icon 9 8

club icon A

spade icon 8 3

heart icon 9 6

diamond icon A H 7 6 3 2

club icon H B 6

Waardering: 7heart icon 10, 6SA/6heart icon 8, 6diamond icon 6, 7SA 4

West
Cathy Baldysz

Noord

Oost
Sophia Baldysz

Zuid

1diamond icon
pas
1heart icon
pas
2diamond icon
pas
2spade icon
pas
2SA
pas
3heart icon
pas
3SA
pas
4club icon
pas
4diamond icon
pas
4SA
pas
5club icon
pas
5spade icon
pas
6diamond icon
pas
6spade icon
pas
7heart icon
a.p

Na een natuurlijk begin maakt Cathy de situatie mancheforcing met 2spade icon, een reverse in de antwoordende hand. 2SA toont de klaverenstop en 3heart icon de zeskaart. Sophia wordt nog niet enthousiast en temporiseert met 3SA. Als haar moeder aandringt met een cue van 4club icon, doet ze natuurlijk mee. 4SA vraagt de keycards en 5club icon belooft er één. 5spade icon is herenvragen en als Sophia er met 6diamond icon twee aangeeft, vindt Cathy dat ze met 6spade icon een groot-slem-poging kan doen. Haar dochter neemt die aan want Cathy moet dichte hartens hebben als ze zo biedt en dan bieden zowel het vrijtroeven van de ruitens als een eventuele schoppenaftroever voldoende kansen. op dertien slagen.

West
Ros

Noord

Oost
Lesmeister

Zuid

1diamond icon
pas
1heart icon
pas
2diamond icon
pas
2spade icon
pas
2SA
pas
3club icon
pas
3heart icon
pas
4club icon
pas
4diamond icon
pas
4SA
pas
5club icon
pas
5SA
pas
6club icon
pas
7heart icon
a.p

Lesmeister-Ros beginnen langs dezelfde lijnen als de vrouwen maar met 3club icon, vierde kleur, introduceert Ros een variatie. Lesmeister biedt nu goed 3heart icon. Met 2SA had hij zijn klaverenstop al verteld en ontkende hij een driekaart harten. De goede controles in combinatie met de doubleton schoppen maken zijn hand geschikt voor een hartencontract. Er volgen wat cuebids en 4SA vraagt de keycards. 5club icon belooft er één en 5SA is een algemene grootslemsuggestie. Met 6club icon toont Lesmeister de heer maar “Eigenlijk had ik net zo goed meteen 7heart icon kunnen bieden”, vindt hij. Nu laat hij de eer aan Ros. De heren blijven zo in het spoor van de Poolse vrouwen.

West
Verbeek

Noord

Oost
Boer

Zuid

1diamond icon
pas
2diamond icon
pas
2heart icon
pas
3club icon
pas
3diamond icon
pas
3heart icon
pas
4heart icon
pas
4spade icon
pas
5diamond icon
pas
6heart icon
a.p

Verbeeks 2diamond icon toont een zwak of mancheforcing éénkleurenspel in harten. Na 2heart icon kan zij een splinter of evenwichtige hand in beeld brengen. 3club icon is een splinter. Boer herbiedt zijn ruitens en met 3heart icon stelt Verbeek vast dat harten de troefkleur wordt. Boer biedt daarop 4heart icon en daar is Verbeek het niet mee eens: “Zo bied je met een aasloze hand”. In eerste instantie is Boer daar nog niet zo zeker van maar later vindt hij dat hij beter 4diamond icon had kunnen cuën. Maar ook na 4heart icon heeft Verbeek genoeg om met 4spade icon nog een keer aan te dringen. Boer komt daarop tot leven met 5diamond icon en dat is voor Verbeek genoeg om 6heart icon te bieden.

West
Coppens

Noord

Oost
Bakker

Zuid

1diamond icon
pas
1heart icon
pas
2diamond icon
pas
2spade icon
pas
2SA
pas
3diamond icon
pas
3SA
pas
4club icon
pas
4diamond icon
pas
4SA
pas
5heart icon
pas
7heart icon
a.p

Na een natuurlijk begin doet Coppens iets opmerkelijks: met 3diamond icon stelt hij de ruitens vast. Bakker vindt voorlopig 3SA wel genoeg maar doet natuurlijk mee als zijn partner 4club icon biedt. Met 4SA vraagt Coppens keycards en omdat Bakker nog steeds in de veronderstelling is dat ruiten troef is telt hij diamond iconH mee. Coppens besluit daarop tot 7heart icon: “Kees lijkt een 2-2-6-3 te hebben, maar zo niet dan is elk extraatje goed hoewel de dwangkansen slecht lijken”. Als hij zijn partners hand ziet is hij daar zeer mee ingenomen: “Ah, een doubleton schoppen. En ook nog heart icon9!”

Het spel werd mij aangereikt door de Belgische IMP-lezer Marc Vancraenenbroeck. Het werd gespeeld op een on-line clubavond van het Vlaamse Wobridge. Hij belandde in 7SA en maakte dat met enig geluk via een dwang.

De stand:

Baldysz-Baldysz 46

Lesmeister-Ros 46

Verbeek-Boer 37

Coppens-Bakker 30

Spel F, W/Allen

spade icon H 10 9

heart icon V 9 5 3 2

diamond icon A H 10 8

club icon 2

spade icon B 8 6 5 4 2

heart icon

diamond icon B 7 4 3

club icon A V 9

Waardering: 4spade icon 10, 5diamond icon6, 3spade icon 4, 3diamond icon 3

West
Cathy Baldysz

Noord

Oost
Sophia Baldysz

Zuid

1heart icon
pas
1spade icon
pas
2diamond icon
pas
4diamond icon
pas
4spade icon
a.p

Cathy kiest ervoor na 1heart icon-1spade icon haar tweede kleur te bieden. Niet handig, je wilt immers liever niet dat je partner met twee kleine hartentjes “voorkeur” gaat geven. Volgens mij is er veel voor te zeggen direct partners kleur te steunen. Weliswaar zit je dan soms in een 4-3 fit maar dat is goed voor je speeltechniek. Als je voor 2diamond icon kiest. ben je niet sterk genoeg om over maats 2heart icon nog 2spade icon te bieden. Sophia heeft natuurlijk een mooie verdeling maar het is de vraag of een renonce in je partners kleur wel zo’n gelukkig bezit is. Haar 4diamond icon op slechts een vierkaartje, inviterend voor 5diamond icon, oogt daarom nogal fors. Maar als Cathy 4spade icon voorstelt, komt alles nog op zijn pootjes terecht.

West
Ros

Noord

Oost
Lesmeister

Zuid

1heart icon
pas
1spade icon
pas
2diamond icon
a.p

Ook Ros kiest voor een herbieding van 2diamond icon: “2spade icon had misschien gekund”, licht hij toe, “maar ik vond deze hand daar minder geschikt voor. Ik heb tenslotte goede ruitens en in een schoppencontract moet je met honneurs gaan introeven”. Lesmeister vult aan: “Misschien had 3diamond icon er nog vanaf gekund, dan bereiken we moeiteloos 4spade icon. Maar met negen kaarten in de rode kleuren is de kans op een driekaart schoppen niet zo groot en zonder driekaart schoppen zag ik geen manche. Wij spelen na 1heart icon-1spade icon Gazzilli, dus 2diamond icon is gelimiteerd”.

Verbeek en Boer kopiëren het biedverloop van Lesmeister-Ros. “In onze biedstijl gaat 2diamond icon voor. Ik zou nog 3diamond icon kunnen bieden maar dat is wel een slag in de lucht”, vindt Boer.

West
Coppens

Noord

Oost
Bakker

Zuid

1heart icon
pas
1spade icon
pas
2spade icon
pas
4spade icon
a.p.

Het doet mij goed dat de jeugdige Coppens de aanbeveling van deze oude man volgt! De ook niet meer zo jonge Bakker vindt dit een standaard biedverloop: “In onze stijl gaat met een minimale hand 2spade icon met een driekaart vóór het bieden van een vierkaart laag”.

Het spel werd mij aangeboden door IMP-lezer Richard van Schaik. Het kwam langs tijdens het Gravelbridge.Het populaire biedverloop bleek 1heart icon-1spade icon / 2diamond icon-3diamond icon / pas. Ook wereldkampioen computerbridge Jack kwam niet verder dan 3diamond icon. Richard was benieuwd of onze paren het beter zouden doen. Bakker-Coppens lieten zien hoe simpel dat kan gaan.

De stand:

Baldysz-Baldysz 56

Lesmeister-Ros 49

Verbeek-Boer 40

Coppens-Bakker 40

Spel G, N/OW Noord opent 2spade icon, zwak.

spade icon 9 6

heart icon A V B 6 5

diamond icon A 9 8 7

club icon V 10

spade icon A 10 4

heart icon H 2

diamond icon H V 10 6 3

club icon A 9 2

Waardering: 6diamond icon 10, 6SA 9, 6heart icon 8, 3SA/4heart icon 4, 5diamond icon 3, 7diamond icon 1

West
Cathy Baldysz

Noord

Oost
Sophia Baldysz

Zuid

2spade icon
2SA
pas
3diamond icon
pas
3heart icon
pas
3SA
a.p.

Na noords zwakke twee volgt Sophia 2SA, 16-18. Cathy transfereert en volstaat na 3heart icon met 3SA. Als Sophia haar moeders hand ziet is ze een beetje teleurgesteld: “Had er geen 4diamond icon vanaf gekund in plaats van 3SA?” Cathy moet haar dochter gelijk geven: “3SA was een beetje lui, maar we gingen zo goed dat ik geen risico durfde te nemen”.

Lesmeister-Ros kopiëren het bieden van de Poolse vrouwen. Lesmeister: “Als ik 3diamond icon volg in plaats van 2SA , gaat het waarschijnlijk beter maar dat is erg onderboden”. Ze zijn het erover eens dat 2SA de oosthand goed omschrijft. Een kwantitatief 4SA-bod in plaats van 3SA zou hier goed gewerkt hebben, omdat je dan met de oosthand 6diamond icon kunt voorstellen. “Maar je loopt dan wel het risico dat je te hoog komt”, vindt Lesmeister.

Ook Verbeek-Boer hebben hetzelfde biedverloop. Boer vindt wél dat Verbeek nog iets had kunnen doen: “In plaats van 3SA was 4diamond icon of eventueel 4SA beter geweest”.

West
Coppens

Noord

Oost
Bakker

Zuid

2spade icon
2SA
pas
3diamond icon
pas
3heart icon
pas
4diamond icon
pas
4spade icon
pas
4SA
pas
5diamond icon
pas
5SA
pas
7diamond icon
a.p.

Coppens is de enige westspeler die in plaats van 3SA een slempoging doet. 4diamond icon klinkt Bakker natuurlijk als muziek in de oren en hij doet een cuebid. Coppens vraagt daarop keycards en Bakker toont er drie. Tot nu toe uitstekend geboden maar nu gaat het mis want Coppens meent met 5SA een poging voor zeven te moeten doen. Bakker denkt terecht dat hij de ideale hand heeft en biedt vlot 7diamond icon. Dat ze voor 7diamond icon nog een puntje krijgen ,hebben ze te danken aan IMP’s CEO Rob Helle. Met zijn partner Ed Hoogenkamp was hij ook in 7diamond icon verzeild geraakt. Dat maak je als spade iconHVB bij club iconH zit.

Het spel is gegenereerd door Jan van Cleeff’s app Bid72 en werd mij aangeboden door Saskia Hermans. De generator geeft altijd een voorbeeld biedverloop. Dat luidde ditmaal: (2spade icon)-3diamond icon-(pas)-3heart icon allen pas. We zullen dat maar laten voor wat het is.

Met nog één spel te gaan is de stand:

Baldysz-Baldysz 60

Lesmeister-Ros 53

Verbeek-Boer 44

Coppens-Bakker 41

Spel H, O/Allen

spade icon B 5

heart icon A 4

diamond icon H 6 2

club icon V B 10 5 3 2

spade icon A 7 3

heart icon H B 10 9 7 5

diamond icon A 9

club icon A H

Waardering: 7club icon 10, 6club icon 9, 6SA 5, 6heart icon 4, manche 3, 7heart icon/7SA 2

West
Cathy Baldysz

Noord

Oost
Sophia Baldysz

Zuid

1club icon
pas
1diamond icon
pas
2heart icon
pas
3club icon
pas
3heart icon
pas
4diamond icon
pas
6club icon
a.p.

Na de Poolse 1club icon-opening is de betekenis van 1diamond icon drieledig. 0-6, 7-11 met één of beide minors of 16+ balanced. De herbieding van 2heart icon belooft 18-21 punten met een zeskaart harten óf een vijfkaart harten met een vierkaart in een minor. 3club icon is natuurlijk en 3heart icon toont de zeskaart. 4diamond icon toont een maximale had en is een cuebid, waarop Sophia 6club icon voorstelt! Opmerkelijk geboden en Cathy past dankbaar. De vrouwen mopperen nog een beetje omdat ze geen 7club icon hebben bereikt maar als ze zien dat ze 9 punten krijgen, zijn ze tevreden.

West
Ros

Noord

Oost
Lesmeister

Zuid

1heart icon
pas
2club icon
pas
2heart icon
pas
3diamond icon
pas
4club icon
pas
4heart icon
pas
4SA
pas
5club icon
pas
5diamond icon
pas
5SA
pas
7club icon
a.p.

2club icon is MF, daarmee is de druk van de ketel. Na 2heart icon biedt Ros enigszins verrassend 3diamond icon. Dat pakt hier heel goed uit want oost is nu in de gelegenheid zijn klaversteun te melden en kan na RKBC naar club iconV vragen.

In de nabespreking komen ze er toch op terug: “Het is enigszins gelukkig dat we in 7club icon terecht zijn gekomen. Daarbij heeft het wel geholpen dat west begon met het forse 2club icon. Wellicht is de consequentie daarvan dat je in plaats van 3diamond icon je klavers herbiedt, waarna 7club icon gemakkelijk bereikt wordt”.

West
Verbeek

Noord

Oost
Boer

Zuid

1heart icon
pas
1SA
pas
3SA
pas
4heart icon
a.p.

Verbeeks 1SA-antwoord is semi-forcing. Er wordt alleen maar op gepast met een 5-3-3-2 en een minimum. Boers herbieding van 3SA belooft 18-19 met een zeskaart harten. Verbeek corrigeert dat naar 4heart icon maar had misschien 4club icon kunnen bieden. De vraag is echter wat dat betekent: is het natuurlijk of een max 1SA-antwoord en een cue voor de hartens?

West
Coppens

Noord

Oost
Bakker

Zuid

1club icon
pas
2diamond icon
pas
2heart icon
pas
2spade icon
pas
2SA
pas
3diamond icon
pas
3heart icon
pas
3SA
pas
4club icon
pas
4spade icon
pas
7club icon
a.p.

Coppens-Bakker eindigen met nogmaals een typisch Precisie-biedverloop. 2diamond icon belooft klaveren of beide minors. 2heart icon is een relay en 2spade icon belooft een zeskaart klaveren. 2SA vraagt verder en 3diamond icon toont een gebalanceerde hand. 3heart icon vraagt naar min/max en 3SA geeft een maximum aan. 4club icon is RKBC voor klaveren en 4spade icon geeft één keycard aan alsmede club iconV. Bakker weet genoeg en knalt naar het uitstekende 7club icon.

Het spel werd mij aangereikt door Jos Jacobs. Het deed zich voor tijdens het zonaal kampioenschap van Afrika 2019 tussen Marokko en Egypte. Aan beide tafels kwamen OW niet verder dan 4heart icon.

Dat brengt ons bij de eindstand:

Baldysz-Baldysz 69

Lesmeister-Ros 63

Verbeek-Boer 47

Coppens-Bakker 51

Epiloog

Het Poolse paar heeft ons aangenaam verrast. Ze wisten op veel spellen de volle mep te scoren.

Bij de HOK-paren hadden Coppens-Bakker een ongelukkige start en was de winst wel verkeken. Toch geloof ik in dit paar, zeker als ze de misverstanden weten te vermijden. Verbeek-Boer sprokkelden op alle spellen wel wat punten bij elkaar maar ze zaten vaak net aan de verkeerde kant van de score. Lesmeister-Ros staken in deze biedwedstrijd met kop en schouders boven hun clubgenoten uit. Al waren ze op de spellen C en H niet bepaald ongelukkig maar zonder geluk vaart niemand wel. We zien hen graag terug in de finale!