Duitse ruiters

Er zijn van die toernooien die je niet liggen. Ikzelf heb altijd een moeizame relatie gehad met de Europa Cup. Alleen de allereerste keer ging het wel aardig.

We haalden toen de halve finale en verloren van een Italiaans team met Fantoni-Nunes. Een paar jaar later ging het in de laatste poulewedstrijd mis, wederom tegen Fantoni-Nunes. Het jaar erop organiseerde Het Witte Huis de Europa Cup en maakte ik deel uit van het thuisteam. Ik speelde een slecht toernooi, met als dieptepunt een 6spade icon waar ik me down liet piepelen door een Duitse boef. 

Het zijn de gloriejaren van de Duitse bridgeclub Bamberger Reiter, maar het toernooi gaat vooral de geschiedenis in omdat het Italiaanse team met o.a. Fantoni-Nunes – daar zijn ze weer – zich niet wenst neer te leggen bij hun nederlaag in de halve finale tegen dit Duitse team met o.a. Elinescu – Wladow en Piekarek – Smirnov in de gelederen. De Italianen dienen drie protesten in, waarvan ze er één winnen. Dat blijkt genoeg om naar de finale te mogen.

Ik las een aantal oude IMPen uit 2008 en 2009 terug en wil je deze citaten over het partnership van de heren Elinescu en Wladow niet onthouden. 

Het eerste is van de toenmalige redactie van IMP: “De concensus (sic) is dat [Elinescu-Wladow] beslist geen valsspelers zijn. Wel is de heersende mening dat zij een wat aparte kijk hebben op de bridge-ethiek.”

En dan is er nog deze quote van Huub Bertens, in zijn verslag van de verloren Olympische kwartfinale tegen dezelfde Duitse ruiters: “Het zijn twee oude baasjes, zo gek als een draaideur, vooral Entscho Wladow. Ze spelen een soort kroegbridge, vaak met handen en voeten. […] Tot nu toe zijn ze nog nooit ergens op betrapt. Ik geloof ook niet dat ze echt oneerlijk zijn. Daarvoor doen zij te veel domme dingen. De meeste paren vinden het verschrikkelijk om tegen hen te spelen.”

Een leuk staaltje van dit kroegbridge uit de pijnlijke wedstrijd Bamberger Reiter – Het Witte Huis (25-5) uit de poulefase van die Europa Cup:

Z/OW

W

N

O

Z

spade icon 9 3

heart icon 9 3

diamond icon H V 6 5 4

club icon V 6 5 3

spade icon B 8 4 2

heart icon 5

diamond icon B 10 8

club icon H B 10 4 2

spade icon A 10 6

heart icon V 10 8 6

diamond icon A 7 3

club icon A 9 8

spade icon H V 7 5

heart icon A H B 7 4 2

diamond icon 9 2

club icon 7

West
Elinescu

Noord
van Prooijen

Oost
Wladow

Zuid
Verhees

1spade icon
pas
3spade icon
pas
4spade icon
pas
pas
dbl
a.p.

Aan de andere tafel verdedigen Leon Jacobs en ik 2heart icon door zuid. Ik nodig de lezer uit om het biedverloop te reconstrueren dat tot dat eindcontract leidde. 4spade icon ging twee down. Naar mijn weten zijn er geen videobeelden van deze wedstrijd. Graag zou ik terug in de tijd gaan om te zien hoe dit zich allemaal afspeelde. Het doublet van dokter Wladow is een pareltje. Wat zou hem hebben geïnspireerd tot deze winnende actie? Reacties hieronder zoals altijd zeer welkom.

In de IMP van juni 2023 ga ik dieper in op deze episode in het Duitse bridge. Koop dat blad.