Duitse doctors speelden vals

Dallas, 28 maart 2014. De Duitsers Dr. Michael Elinescu en Dr. Entscho Wladow, bekend als ‘de doctors’ en leden van het team dat vorig jaar op Bali wereldkampioen senioren werd, zijn door de World Bridge Federation (WBF) veroordeeld wegens vals spel. De WBF heeft dat besloten op advies van een speciale commissie die zij hiervoor had ingesteld en die haar bevindingen wereldkundig maakte tijdens de Noord-Amerikaanse bridgekampioenschappen in Dallas.

De beschuldiging tegen Elinescu-Wladow luidde het uitwisselen van illegale communicatie, namelijk door middel van kuchen singletons of renonces aangeven tijdens het bieden, dan wel uitkomstkleuren als het paar ging tegenspelen. Elinescu en Wladow mogen nooit meer samenspelen en worden ieder voor tien jaar geschorst.

Duitsland speelde de finale van het wereldkampioen senioren 2013 tegen USA 2 en dit team claimt nu goud in plaats van zilver. Blijkens eerste reacties van Duitse zijde gaan Elinescu-Wladow of de Duitse bridgebond waarschijnlijk nog tegen de uitspraak in beroep. Meer informatie is te vinden op NewInBridge.

Wij hebben gevraagd om een reactie van spelers die op Bali voor Nederland tegen Elinescu-Wladow hebben gespeeld. Onno Janssens, lid van het toenmalig Nederlands seniorenteam, laat ons weten: “Op Bali hebben Koos [Vrieze] en ik tegen ze gespeeld, en al eerder natuurlijk. Maar behalve grote drukte van met name Wladow – hij praat zelfs als de tegenstander aan het denken is – kan ik niet zeggen dat ik reden heb om ze van vals spel te betichten. In Darmstadt tijdens onze trainingsmatch hoorde ik dat er een onderzoek gaande was. Ben benieuwd.”