Mooie spellen tegen Monaco

Dallas, 29 maart 2014. We kregen nog mooie spellen uit de laatste wedstrijd in de Vanderbilt van team Hollman met de jonge Nederlandse kernploegers Ritmeijer-Tichá en Van den Bos-Van Lankveld tegen de nummer één van de plaatsingslijst, Monaco, dat een dag later ook zijn kwartfinale won en vandaag in de halve finale aantreedt tegen team Lynch. De andere halve finale is Nickell tegen Gordon.

Richard Ritmeijer vestigt onze aandacht op een wapenfeit tegen Monaco van zijn partner Magie Tichá, ‘die de hele wedstrijd erg sterk en solide speelde’. Commentaar en analyse van Richard:

“West start harten aas en speelt harten vrouw na. Magie moet wat afgooien en kiest voor een schoppen. West denkt waarschijnlijk dat de communicatie erg slecht is voor de leider en wil niet zelf schoppenslagen in dummy ontwikkelen (hij speelt oost op schoppen boer). Met open kaarten kunnen OW nu beter schoppen spelen, maar west kiest om genoemde reden voor klaveren boer, bewust gedoken door oost, zodat Magie haar entree kwijt zou zijn. Magie speelt nu ruiten naar de vrouw, voordat ze klaveren ontwikkelt, om oost te verleiden ruiten terug te spelen in plaats van schoppen. Na ruiten vrouw speelt ze klaveren aas en klaveren na. En ja hoor, de truc lukt! Oost neemt en speelt ruiten, Magie doet de boer en hierna heeft ze acht slagen voor 380. West probeert nog schoppen aas, maar hieronder gooit Magie de heer, waardoor ze een entree heeft naar haar hand, die intussen hoog is. Berend en Joris verdedigen 2SA een stuk handiger en halen nog eens 200 binnen.” Totaal +11 imps.

En waarom won Monaco dan toch? Joris van Lankveld geeft een voorbeeld van hoe Fulvio Fantoni ‘met glazen kaarten’ een 3SA afspeelde waarop volgens de analysecomputer het par resultaat +120 voor 2SA contract is. Commentaar en analyse van Joris:

“Berend start met schoppen 6 voor de boer. De leider speelt harten heer voor mijn aas, waarna ik schoppen terugspeel. Fantoni speelt klaveren naar de vrouw voor het aas van Berend. Schoppen vrouw, in zuid een ruiten weg, en nu moet ik een kaart weggooien. Uit het spelen lijkt het waarschijnlijk dat de leider een 4144 had – daarmee openen ze altijd 1SA – nu de leider niet verder op de harten afgaat. Ik gooi harten 6 weg. Na tien minuten denken speelt de leider klaveren naar de heer (!) en klaveren 10. Ik speel ruiten, maar het was al te laat. Fantoni neemt ruiten heer, incasseert de vierde klaveren en nu zit ik in dwang. Als ik ruiten weggooi, speelt de leider ruiten naar het aas en harten 9, en als ik harten weggooi, kan de leider simpelweg de hartens vrijspelen. Het spel is inmiddels ook bekend nu ik 3-2 in de zwarte kleuren heb en door mijn discard in harten weet de leider dat ik een 2533 heb, want met een 2443 zou ik altijd een ruiten weggooien. Een onschuldige discard, maar fataal. Merk op dat de leider niet de klaversnit mag nemen, omdat hij dan geen communicatie meer heeft.”

Ten slotte wordt vandaag het Bridgekampioenschap Defensie gehouden in het Nationaal Denksportcentrum Den Hommel. Voor de deur daarvan zou het Cavaleriemuseum een heuse Leopard 2 gevechtstank (foto) neerzetten.