Duboin: een nieuwe ervaring

Rome, 19 september 2016. De Italiaan Giorgio (of Giorgino) Duboin schrijft een column op het online bridgemagazine Neapolitan Club, waarmee IMP vaak samenwerkt. Duboin (56) is professional, heeft vier wereldtitels en zes Europese titels gewonnen, speelde jarenlang met Norberto Bocchi en speelt nu voornamelijk met Antonio Sementa. Voor aflevering 5 ‘Una Nuova Esperienza’ van zijn column vroeg Duboin expliciet om ‘maximale zichtbaarheid’. Hieronder volgt die column, uit het Italiaans in het Engels vertaald door Laura Cecilia Porro en van daaruit (met een schuin oog op het Italiaans) in het Nederlands door IMP.

Op zijn Italiaans: een nieuwe ervaring

Ditmaal ga ik het niet hebben over bridgetechniek of over een of ander toernooi. In plaats daarvan wil ik je deelachtig maken van een andersoortige ervaring. Ik ging naar Wrocław [Polen] voor de World Bridge Games, niet om mee te spelen, maar als lid van een commissie van de World Bridge Federation (WBF).

Even een stapje terug: een paar maanden geleden ben ik benoemd als spelersvertegenwoordiger in de Topspelerscommissie (High Level Players Commission, HLPC). Tot op dat moment waren we echter nog nooit officieel bijeen gekomen. Het rooster van de WBF strekte zich uit over de eerste speelweek, en om eerlijk te zijn voelde ik me ongemakkelijk voordat het begon. Wat doe ik hier zonder te spelen, dacht ik. Zou ik echt een nuttige bijdrage kunnen leveren aan die HLPC? Zou de commissie met een open geest naar mijn suggesties luisteren, terwijl ik er het laatst bij was gekomen?

Echter, van meet af aan voelde ik me beter en was ik getuige van oprechte opzet tot deelnemen en samenwerken. Naast de gewone commissieleden woonde ook Philippe Cronier, voorzitter van de HLPC en een goede vriend van mij, de bijeenkomst bij. Met de commissie konden we overal onze mening over geven. We stemden ook af met de leden die niet in persoon aanwezig konden zijn, om ons ervan te vergewissen dat iedereen het met onze voorstellen eens is. Het belangrijkste agendapunt was de functie van de HLPC en haar relaties met de spelers en met de WBF.

Hierbij een beknopte samenvatting van wat we hebben besproken en zijn overeengekomen:

  • De HLPC wordt door organisatoren altijd geraadpleegd over speelformaat, tijdschema en samenstelling van eventuele poules voor een kampioenschap.
  • Een spelers mag niet meespelen in meer dan één categorie (bijvoorbeeld een speler die meedoet in de open categorie mag, als ze daar vrij zijn, niet spelen bij de senioren). Wel mogen ze uiteraard meespelen in volgende wedstrijden.
  • Er komt een speciale categorie meesterpunten voor gemengde wedstrijden.
  • Er wordt meer ruchtbaarheid gegeven aan het Meldpunt Vals Spel (HLPC Express Line).
  • Wedstrijdleiders moeten elke arbitrage in een kampioenschap of internationaal festival rapporteren, teneinde te komen tot een database met nuttige informatie voor toekomstige onderzoekingen.
  • Bij volgende kampioenschappen komen er ook camera’s bij ‘gewone’ tafels, niet alleen bij tafels waarvan het spelen wordt uitgezonden op Bridge Base Online (BBO).

De Raad van de WBF heeft zich heel toegankelijk betoond, en ik kan zeggen dat de samenwerking met de HLPC met enthousiasme is ontvangen. Wat echter ontbreekt is inbreng van de spelers: die moeten snappen dat we meer informatie nodig hebben, willen we resultaten boeken. Het is van het grootste belang dat iedereen gebruik maakt van het Meldpunt Vals Spel. Wie een zaak rapporteert, kan erom verzoeken dat zijn of haar naam onbekend blijft, mocht het tot een rechtszaak komen. De HLPC heeft de plicht te waken over de privacy van hen die een zaak rapporteren, alsook van hen over wie gerapporteerd wordt. Bedenk dat de HLPC bestaat uit topspelers; we zijn geen detectives, rechters of politieagenten, we zijn spelers en we zullen altijd aan de kant staan van de spelers en van het bridge. We willen niet aanzetten tot een heksenjacht; we geven veel om bridge en we doen wat we kunnen om te voorkomen dat in de toekomst weer kan gebeuren wat we de laatste tijd hebben gezien.

Ik breng in herinnering dat het Meldpunt Vals Spel te vinden is linksboven op de WBF-website. Wie me wil schrijven met suggesties voor de HLPC of voor wat dan ook om te bespreken met de WBF, die kan mij bereiken via giorgio.duboin@fastwebnet.it. Ik antwoord op alle suggesties die niet onwelvoeglijk of argumentatief zijn.

Mijn volgende artikel zal meer onderhoudend zijn. Ik hoop dat ik je niet heb verveeld, maar geloof me, we hebben je nodig. Wie me kent weet ook dat als ik me ergens voor inzet ik mijn best doe. Ik ben geen lid geworden van de HLPC en van de Raad van de WBF om een regeltje erbij te kunnen zetten op mijn curriculum vitae, maar omdat ik geloof dat we met zijn allen veel kunnen betekenen voor de sport waar we het meest van houden.

Giorgino Duboin