De Finale van het Topcircuit

Het stuk naar de finish leek zonder obstakels voor Jialal en Özen. Ze leiden al de hele dag en de winnaars van de tweede voorronde van het Topcircuit staan met de rode driehoek in zicht nog steeds ruim voor. Er zijn nog twee rondjes van zes spellen te gaan, en je denkt wat kan er gebeuren? In de voorlaatste ronde schuiven mijn clubgenoten Krijgsman-Cornelissen aan.

Krijgsman en Cornelissen hebben een wisselvallig weekend achter de rug en bivakkeren in de middenmoot. Op het eerste spel van de laatste ronde laat Erik-Jan een atypisch openingsbod zien.

N/Allen

W

N

O

Z

spade icon B 6 2

heart icon A H 8

diamond icon 9 6 5

club icon B 9 6 4

spade icon A V 9 7

heart icon V 7 6 3 2

diamond icon B 2

club icon V 5

spade icon H 8 5 4 3

heart icon B 9 5 4

diamond icon V

club icon A 8 7

spade icon 10

heart icon 10

diamond icon A H 10 8 7 4 3

club icon H 10 3 2

Na twee passen van noord en oost meent Krijgsman een bres op te werpen voor west door de zuidhand met 4diamond icon te openen. Het lukt, west past als een speer en als oost dat ook zou hebben gedaan, was er verder geen woord vuil gemaakt aan dit spel.

De truc van zuid lukt als oost zich niet de kaas van het brood wil laten eten en de bieding openhoudt met een doublet. NZ hebben daar niks aan toe te voegen en ook west kan weinig anders dan passen.

Zo op het eerste gezicht is 4diamond icon nog niet gemaakt. Je dreigt drie klaveren en een harten te verliezen. Tegen gedoubleerde deelscores starten we met troef is een gouden regel. West wijkt daarvan af. De AH van harten branden in zijn vingers. Na heart iconA volgt een schoppen, maar zuid is al binnen.

Zuid pakt de tweede slag met het aas en speelt een kleine klaveren uit de dummy. Oost kijkt daar een tijdje naar en stapt op met het aas. Het is meteen de laatste slag voor de verdediging. Krijgsman troeft het hartennaspel, steekt over naar club iconV en troeft een schoppen in de hand. De verliezende klaveren wordt getroefd en als diamond iconV verschijnt in de eerste troefronde kan zuid de kaarten openleggen en de overslag claimen.

+910 Wint er 12 met de datumscore op 290.

Troef uit maakt het spannend. De leider wint de slag in de hand en speelt een klaveren naar de vrouw. Oost neemt en bereikt west met heart iconH voor een tweede ronde troef. De mogelijkheid om een klaveren te troeven is nu niet meer mogelijk. Zuid verandert van tactiek en troeft een harten in de hand.

Zuid heeft twee slagen verloren en kijkt tegen twee verliezende klaveren aan. Hij gaat verder met een hoge troef en casht nog twee rondjes. West kan een schoppen missen, maar op de voorlaatste troef zit hij een beetje moeilijk. heart iconA kan vanzelfsprekend niet en een klaveren evenmin. Het wordt dus een schoppen.

De leider speelt nu schoppen naar het aas en speelt harten. Hij gooit een klaveren en west maakt heart iconH. Helaas is dat de laatste slag, want west moet in de klaverenvork spelen en de leider de resterende slagen geven. Ongetwijfeld had Erik-Jan die variant wel gevonden, misschien niet op tijd, maar de troefstart had het de leider zeker lastiger gemaakt.

Het spel erna hebben Jialal en Özen een misverstand over het forcing karakter van een bod en worden in 3SA opgeknoopt en verliezen 500 punten en 9 imps. Het worden er 23 deze ronde en dan begin je toch wat nerveus te worden.

In de laatste ronde ontvangen de leiders Eskes-Sprinkhuizen. Laatstgenoemden kwakkelen het hele weekend, maar met winst in de derde set springen ze naar voren. Het voorlaatste spel:

O/Allen

W

N

O

Z

spade icon B 9 7 5 3

heart icon A B 3 2

diamond icon

club icon V 9 7 2

spade icon V 8

heart icon 9 6

diamond icon H V 10 7 4 2

club icon H 6 5

spade icon 4

heart icon V 10 8 7 5 4

diamond icon 8 6 5

club icon A B 4

spade icon A H 10 6 2

heart icon H

diamond icon A B 9 3

club icon 10 8 3

Gé Sprinkhuizen, de vader van Malou, opent de oosthand met 2heart icon en Özen volgt 2spade icon. Eskes springt naar de manche en twee passen volgen. Omdat ze tegenwoordig op alles openen en de manche bieden vindt zuid het nodig de bieding open te houden.

Hij doubleert en noord heeft drie opties. Hij kan passen en hopen dat de gezamenlijke kracht voldoende is voor vier slagen. Een serieuze mogelijkheid met tien punten en partner een opening. De tweede keus is 5diamond icon. Je hebt een zeskaart en partner zal zeker een fitje hebben. Zonder aas in de noordhand ben je er echter zo drie kwijt.

De derde mogelijkheid is 4spade icon, de keus van Michel Jialal. Je hoeft een slag minder en niet zelden heeft partner er zes. Met de actuele lay-out een drama. Niet alleen zit zuid in de 5-2 fit, maar na slag een is hij al kort. Özen frommelt vijf slagen bij elkaar en dat kost 500 punten.

De laatste ronde begint deze tafel met dit spel en ik houd mijn hart vast voor de leiders. Het spel erna is opnieuw een drama als ze een misverstand hebben en in een veel te hoge 3SA aangehouden worden en weer 500 punten inleveren.

Ik ga er eens goed voor zitten. Thiele en Westerbeek zitten de leiders op de hielen.

Frappant genoeg wint het 4spade icon -5 spel voor Jialal-Özen. Aan veel tafels bieden OW naar 4heart icon en bijna iedereen wordt gedubbeld. De noordspelers die passen komen van een koude kermis thuis. Vier keer staat er 990 op de frequentiestaat en een keer 650. -500 Is dan een koopje.

Jialal en Özen winnen uiteindelijk met ruim verschil voor Thiele en Westerbeek. Krijgsman en Cornelissen delen de derde plek met Westra-Ramondt.

Topcircuit is overigens niet de goede term. Er doen slechts een handvol Meesterklassers mee en niemand uit de kernploeg. Hopelijk is dat, als het doorgaat,  volgend jaar beter.


Naschrift redactie:

Peter schrijft een wekelijkse column op zijn eigen bridge-website www.drienbridge.nl. Neem daar vooral eens een kijkje. Er staat ook een link naar de site op onze Externe links pagina.