De bridgebubbel

Jan van Cleeff

Austin, 6 december 2021. Hoe gaat de bridgewereld om met de pandemie? In Nederland kwam half november live bridge tot stilstand. Code zwart. De Bridgebond communiceerde het slechte nieuws meteen via de mail, tegelijk met mogelijke nieuwe speeldata. De onzekere situatie weerhield het gebruikelijke groepje broodspelers er niet van af te reizen naar Austin, Texas om eind november, begin december deel te nemen aan de Fall Nationals. Austin was nog een van de laatst mogelijkheden om te spelen met partners en tegenstanders van vlees en bloed. Of misschien moet ik zeggen, een van de eerste mogelijkheden, want sinds de uitbraak sneuvelden er al vijf nationals. 

De reis vergde wel enige voorbereiding. Vereiste nummer een was een vaccinatiebewijs voor de luchtvaartmaatschappij. De twee prikken moest je kunnen aantonen met de qr code in je mobiel, anders was je kansloos. De Amerikaanse bridgebond, de ACBL, stelde nog een extra voorwaarde voor niet-Amerikaanse spelers: een verklaring van goedkeuring door VOW. Dat is een instantie die de logistiek van grote evenementen ondersteunt. Je doorloopt een digitaal menu dat via je paspoort en vaccinatiebewijs uiteindelijk uitmondt in een VOW document dat je moest laten zien voor toelating tot de bridgebubbel in de ballrooms van het Marriott. Bovendien moest je uiterlijk 72 uur voor vertrek nog een negatieve PCR test ondergaan. Bij goed gevolg, rolde deze automatisch als qr code in je corona app binnen. Je moet er wat voor over hebben, maar dan ben je good to go. 

Een national telt gemiddeld twaalf duizend tafels over tien dagen. Austin telde ruim 5k tafels. Viel mij nog mee. “Alleen de slechte spelers bleven thuis”, constateerde een deelnemer. Wat mij ook meeviel, was het aantal besmettingen; zegge en schrijven één. Dat was Roger Lee, nota bene mijn screenmate uit de Reisinger qualifyer. Roger was met milde klachten positief getest en verbleef diengevolge een week in isolatie op zijn hotelkamer. Zijn teamgenoten waren voor de zekerheid alemaal nog eens getest. Het resultaat was negatief; gold voor mij ook.