Yo’s bridgememoires (1)

In de beginjaren van mijn studie in Nijmegen woonde ik in het centrum van de stad met zowel ten oosten als ten westen van mijn domicilie de woningen van twee studievrienden. Al snel vielen we allemaal om van de vrije tijd want het was de periode van de studentenstakingen en ons instituut was solidair met elk ander dat de boel sloot. Mijn twee vrienden/buren vonden al snel een nieuwe hobby: bridge. Ze ontdekten een derde liefhebber en toen moest er een vierde man opgeduikeld worden. ‘Yo, jij hebt toch veel gekaart? ’was de inleidende vraag. Inderdaad, kaarten zat zowel mijn ouders als grootouders in de genen en ik had die specifieke genen geërfd.  Dus af- en bijspelen kon ik wel een beetje. Bridge? Nooit van gehoord. ‘Geen nood, hier heb je een boekje, morgen gaan we spelen’.

Het boekje was nou niet bepaald Acol voor Beginners maar ‘Goren presents The Precision System of Contract Bridge Bidding’… Niet alleen een Engelse uitgave waarvan ik uiteraard de bridgetermen niet begreep maar ook nog eens Precisie. Gewapend met een vaag besef van de 1club icon-opening en de eerste ronden antwoorden daarop toog ik naar de bridgepartij. Daar maakte ik kennis met de Derde Man en ook met mijn eerste verliefdheid.

Ook al mocht ik spieken in Goren (maar waar en wat… geen idee) en kreeg ik een beetje voorzeghulp, ik bakte van dat bieden helemaal niks maar dat vond kennelijk niemand erg. Ik was eigenlijk ingehuurd om dertien kaarten vast te houden en de rest deden mijn vrienden wel. Elk spel werd nabesproken en in die tijd vermaakte ik me met mijn fles Amontillado (niet al te beste maar wel erg goedkope sherry) en verstolen blikken op de Derde Man.

Het waren zeer genoeglijke avondjes. We speelden vaak, soms in de kroeg aan de voet van een heuveltje van waaraf je ons instituut kon zien. Einde middag fietste iemand net ver genoeg dat heuveltje op om de ramen van het instituut te kunnen zien om na te gaan of de boel nog steeds gesloten was en daarna kaartten we verder tot diep in de ochtend.

Bieden heb ik in al die avonden beslist niet geleerd maar fascinatie voor het spel was wél ontstaan en een relatie met de Derde Man ook…