Junioren derde bij Channel trophy

Rob van den Bergh

Bij afwezigheid van de huidige juniorencoaches en tevens mijn BCO-teamgenoten Agnes Snellers en Wubbo de Boer, had ik afgelopen december het genoegen de Nederlandse junioren te begeleiden bij de Channel Trophy, een jaarlijks terugkerend evenement waarbij de jeugdteams van de vier landen die aan het Kanaal liggen het tegen elkaar opnemen. Waarbij we het Kanaal voor het gemak maar een beetje verder door naar het noordoosten doortrekken, zodat niet alleen Frankrijk en Engeland deelnemen, maar ook België en Nederland. Van dat oprekken was bij de samenstelling van het Nederlandse juniorenteam trouwens ook enigszins sprake, want naast Dieter Goudzwaard-Sicco Kooiker en Pim Dupont-Youp Caris, die al enige tijd in de Nederlandse jeugdselectie zitten, speelden ook Sibrand van Oosten en Stefan Thorpe mee. Sibrand (22), met Nederlandse vader en Amerikaanse moeder, is opgegroeid in Duitsland maar woont al weer enige tijd in Nederland. Zijn partner Stefan (22) is Oostenrijker en behalve zijn partnership met Sibrand en de ambitie om ooit in Nederland te komen wonen heeft hij geen directe link met ons land. Kortom, een bont internationaal gezelschap, maar het mag de pret niet drukken.

Om dat laatste te bewerkstelligen is Covid in het leven geroepen. De alom gevreesde omikron-variant resulteerde erin dat het toernooi niet live kon worden gespeeld en we veroordeeld waren tot een online aftreksel van dit anders zo leuke en sociale jeugdevenement met 4 categorieën: junioren (<26), meisjes (<26 ♀) aspiranten (<20) en pupillen (<15). Toch jammer, vooral voor de spelers, maar ook het spelen zelf heeft een totaal andere dynamiek dan live spelen; hierover is inmiddels al ruim voldoende gezegd.

Het online toernooi vond plaats op Realbridge en duurde van vrijdagavond 19.15u tot precies een etmaal erna. Wedstrijd 1 (2×12 spellen) op vrijdagavond en de andere 2 op zaterdag. Het Nederlands juniorenteam begon vrijdagavond goed met een dikke overwinning tegen België: 17,5-2,5 en vanwege een gelijkspel tussen Engeland en Frankrijk ging het team aan de leiding. Beide paren zaten lekker in de wedstrijd en de Belgische junioren hielpen hun noorderburen hier en daar in het zadel.

1. N/-

W

N

O

Z

spade icon 6 5 3 2

heart icon H 7 6 5 4

diamond icon H

club icon 9 5 2

spade icon A B 10 8 4

heart icon 8 2

diamond icon V 9 6 2

club icon V 4

spade icon H 9

heart icon A B 10 3

diamond icon B 8 4

club icon B 8 7 6

spade icon V 7

heart icon V 9

diamond icon A 10 7 5 3

club icon A H 10 3

West
Hutton

Noord
Thorpe

Oost
Powell

Zuid
van Oosten

pas
pas
1SA (14-16)
pas
2heart icon
dbl
pas1
3heart icon
dbl2
pas
4heart icon3
pas
4spade icon
a.p.

1 < 3krt schoppen, 2 t/o, niet MF, 3 CoG

4heart icon CoG was aangetrokken, want heart iconV kun je in dit biedverloop afschrijven. Stefan Thorpe zat in 4spade icon en oost startte met heart iconA en harten na voor de heer van west, die uitstekend naar zijn secce diamond iconH switchte. Stefan nam in dummy en nam de schoppensnit voor oosts spade iconH en die was – ten onrechte – er niet zeker van dat diamond iconH een singleton was en gaf zijn partner niet een introever, maar speelde passief klaveren, omdat diamond iconB die achter diamond iconV zat, nog wel zou komen. Niets was minder waar. Stefan nam club iconV en incasseerde zijn schoppens, en op de laatste zat oost in een show-up squeeze: Nederland +420 en 6 IMPS.

Helaas zat het daarna iets minder mee, en waren er wat jeugdige resultaten te bewonderen waaronder een -1600’je in 2club icon geredoubleerd (1SA – pas – 2club icon – dbl – rdbl op slechts club iconAVB5), wat resulteerde in een derde plaats. Frankrijk won het toernooi bij de junioren. Als de situatie versoepelt, zoals we allemaal hopen, wordt in maart alsnog een live versie van de Channel Trophy gespeeld.

+1
2
+1
0
+1
0