Nederland tegen Noorwegen

Oostende (België), 8 juni 2018. Op het Europees kampioenschap voor landenteams mocht Nederland vanochtend tegen hoogvlieger Noorwegen, dat enige tijd bovenaan stond en bij aanvang vlak boven ons. De Noren treden aan met hun sterpaar Boye ‘cheatbuster’ Brogeland & Espen Lindqvist tegen het onze, Bauke Muller & Simon de Wijs, dus daar gaan we kijken. Helaas blijkt de wedstrijd voornamelijk te bestaan uit saaie spellen – audiocommentatoren David Bird en Peter Lund klagen er steen en been over – en enkele interessante spellen die echter slecht uitpakken voor Nederland. Alleen op het volgende spel winnen we flink:

Dit slechte contract gaat twee down. Brogeland had wellicht ♣K verwacht in plaats van een renonce of daarop gehoopt, maar dat maakt de hartenkleur niet beter. ‘Goed nieuws voor OW: 6♠ maakt ook niet’, aldus videocommentator Al Hollander. Gaan we kijken bij Bob Drijver & Bart Nab aan de andere tafel:

Aha, interessant: in plaats van met zijn 6-5 de nadruk te leggen op de bloedeloze zeskaart harten, behandelt Bob de hand vooralsnog als een 5‑5 en toont hij eerst zijn schoppen. Dat geeft hun de kans het betere 6♠ te bereiken, waaraan Brogeland-Lindqvist nooit hebben geroken, maar dat in Bob zijn hand helaas down zal gaan na hartenstart. Nee dus. Ietwat pessimistisch geboden van oost maar wel scorend: 11 imps voor Nederland, dat echter de wedstrijd verliest met 32–40 imps voor 7,71–12,29 wedstrijdpunten.

Vanmiddag speelde Nederland tegen België. Danny Molenaar & Tim Verbeek en Bauke Muller & Simon de Wijs zakken erin met 15–57 imps voor 1,67–18,33 (IMP had boodschappen te doen en heeft gelukkig niet gekeken). Nederland staat nu elfde, slechts twee punten achter de achtste plaats, die nog recht geeft op kwalificatie, en vóór sterke landen als Zweden, Monaco en Frankrijk. Op een Europees kampioenschap zijn er trouwens vrijwel geen zwakke landen. Vanavond heeft Nederland de bye.