Beslissingen op hoog niveau

Ik ben bezig het materiaal voor een training met de vrouwenselectie te verzamelen. Het leukst is als het spellen zijn die niet al uitgebreid beschreven zijn. Het onderwerp dit keer is beslissingen op hoog niveau en de clubavond met de edelachtbare biedt meestal een keur aan voorbeelden. Volgens eigen zeggen kun je veel van hem leren. Kijk wat hij doet en doe dan net het tegenovergestelde en je prikt raak.

Onze achilleshiel is het vijfniveau. Niet zelden heeft mijn partner het idee dat iemand er met zijn kaas vandoor is. Het veld zit dan in 4 hoog en wij moeten een niveautje hoger alle zeilen bijzetten om het contract te maken. Daarnaast zijn er ook nog situaties waar niemand aan zijn brood komt en hij zelf hoger gaat.  Kijkt mee met het volgende spel:

W/NZ

W

N

O

Z

spade icon V B 8

heart icon 10 9 7 4

diamond icon H 5 3 2

club icon 10 4

spade icon

heart icon H V B 6 3 2

diamond icon A 8 7 4

club icon B 3 2

spade icon 10 6

heart icon A 8

diamond icon V B 10 9 6

club icon A H 7 6

spade icon A H 9 7 5 4 3 2

heart icon 5

diamond icon

club icon V 9 8 5

Na mijn pas opent noord het bal met 1heart icon. Mijn partner volgt 2diamond icon en zuid introduceert zijn schoppens. Ik spring naar 4diamond icon in de hoop het ze lastig te maken, maar na twee passen denkt zuid nog wel even, maar pakt schouderophalend het 4spade icon kaartje.

Ik heb een troefslag en misschien een slag in ruiten, maar geen zin om te doubleren of uit te nemen. Dat heeft mijn partner wel. Met de meeste punten van iedereen en een bulk verdediging met aas-heer aas zou een redbod niet bij me opkomen. Maar, boem daar ligt 5diamond icon op tafel.

Na drie rondjes schoppen de laatste getroefd door noord verdwijnt de kans op een down. De leider troeft over, maar moet nog een harten verliezen en troefaas is ook nog buiten. -300 Voelt niet fijn, want oppervlakkig gezien is 4spade icon down.

De drie tophonneurs van oost en de troefslag van west resulteren in vier slagen voor de verdediging en +100 voelt een stuk beter dan -300. Toch, blijkt na afloop, winnen we 5 imps op het spel. Verschillende keren is 4spade icon gemaakt.

Als je een stukje verder kijkt kan dat best. diamond iconH is de normale start en dat betekent dat de hartenverliezer van zuid meteen wordt opgeruimd. Aan het verlies van een troefslag valt niet te ontkomen, maar als je club icon10 onschadelijk maakt, kom je eraf met twee klaverenverliezers en is 4spade icon binnen.

Na heart iconH en heart iconA getroefd en twee keer troef speelt zuid klaveren naar de boer. Oost neemt en speelt ruiten, getroefd door zuid en club iconV is nu de winnende kaart, omdat de tien in de dubbelton zit. Het gebrek aan communicatie dwingt je de klaveren zo te spelen. Zou je beginnen met club icon9 om de tien bij west te vangen, dan lukt dat prima, maar als west dekt, groeit club icon7 bij oost en verlies je toch drie slagen in klaveren.

Je bent gebalanceerd, gewapend met behoorlijk wat verdediging en geen besef dat 4spade icon er wel inzit. Daarbij is er nul kans dat ze nog naar 5spade icon gaan en heb je vier argumenten om niet te redden. Het gezag maalt er niet om en heeft gelijk. Ik begin te twijfelen aan mijn inzicht.

Meer reddingsboeien op het volgende spel:

O/OW

W

N

O

Z

spade icon H B 6 3

heart icon A 7 6 2

diamond icon V

club icon H 9 8 7

spade icon 4 2

heart icon B

diamond icon B 9 6 3

club icon B 6 5 4 3 2

spade icon 8

heart icon H V 9 8 4 3

diamond icon A H 5 2

club icon V 10

spade icon A V 10 9 7 5

heart icon 10 5

diamond icon 10 8 7 4

club icon A

Op dit spel speelt het veld de manche in harten. Meestal 4heart icon, maar een keer zijn OW naar het vijfniveau geduwd door tegenstanders die gesteund door de kwetsbaarheid 4spade icon probeerden.

Niks aan de hand, 5heart icon lukt ook nog net. Je verliest maar twee azen. Het had ons kunnen overkomen.

Toch heb je de winst laten liggen. 4spade icon kan namelijk vier down. Na diamond iconV van west volgt een kleine harten naar de overkant. Een attente oost speelt heart iconH om je een hartverzakking te besparen en speelt dan drie keer ruiten.

West troeft de laatste ronde ruiten en de verdediging heeft vijf slagen op de bank. Klaveren is voor het aas en de leider troeft zijn tweede harten in de dummy. Dan een troefje naar de tien en boer en later in het spel gaat ook spade iconH nog verloren. Dat zijn zeven slagen voor de verdediging en geen succes voor het uitnamebeleid.

Ik kan me voorstellen dat je na diamond iconV geen kleine harten durft, maar zelfs heart iconA en harten na, of klaveren, leidt tot 800. De leider kan alle troeven wel halen, maar steeds als zuid aan slag komt speelt hij harten waardoor oost kort gaat.

Als je na 1heart icon met 1spade icon volgt en links zijn partner ziet steunen met 2SA, rechts er een cue’tje tegenaan gooit, is het door de kwetsbaarheid misschien verleidelijk 4spade icon te bieden, maar je geeft west twee winnende opties. Doubleren voor straf, of 5heart icon bieden. Als je er zelf niet beter van kan worden, kun je beter zwijgen.


Naschrift redactie:

Peter schrijft een wekelijkse column op zijn eigen bridge-website www.drienbridge.nl. Neem daar vooral eens een kijkje. Er staat ook een link naar de site op onze Externe links pagina.