Alleen senioren naar kwartfinale

Marrakesh (Marokko), 27 augustus 2023. Het open Nederlands team is uitgeschakeld, de senioren (foto) hebben zich gekwalificeerd voor de kwartfinale op de wereldkampioenschappen voor landenteams (zie ook ons artikel van 17 augustus). Voor de kampioenschappen voor vrouwenteams en gemengde teams had Nederland zich niet geplaatst.

Het Nederlands open team bestond uit Berend van den Bos & Joris van Lankveld, Danny Molenaar & Tim Verbeek en Bauke Muller & Simon de Wijs. Voor het Nederlands seniorenteam speelden Willem van Eijck & Willem Gosschalk, Bas van der Hoek & Leonhard Hofland en Jan Kolen & André Mulder.

Vandaag speelde het open team, op dat moment elfde en 12 winstpunten achter kwalificatie, zijn eerste wedstrijd tegen middenmoter Ierland. Er werd weinig gescoord, totaan de laatste twee spellen. Eerst scoorde Nederland mooi een dunne 6 contract, waar de Ieren bleven hangen in slechts 3. De Nederlandse hoop veerde op. Maar op het laatste spel scoorde Ierland een dubbele manche: 4 contract in de ene kamer, 4 met een overslag in de andere, 14 imps weg, hoop weer de grond in. Nederland verliest met 6,25–13,75 winstpunten. Kwalificeren zou lastig gaan worden.

Voor zijn laatste wedstrijd stond het open team elfde met ruim 15 winstpunten achter nummer acht (USA1), de laagste plaats om te kwalificeren. Nederland kwam uit tegen Nieuw-Zeeland, dat tiende stond met 7 winstpunten meer. Een niet zonder meer verwachte meevaller: de wedstrijd werd uitgezonden op Bridge Base Online (BBO). We gaan kibitzen bij Danny Molenaar & Tim Verbeek, terwijl in de andere kamer Bauke Muller & Simon de Wijs spelen. Meteen op het eerste spel krijgen we spektakel:

 

2 tegenspelen heeft de neiging niet te lonen, om matchpunten niet maar ook om imps bij niemand kwetsbaar niet. Het informatiedoublet van west in de uitpas is dus begrijpelijk. Het redoublet wordt gealerteerd, niet uitgelegd (op BBO), zal misschien een driekaart harten beloven. Zo te zien hebben de Ieren een misverstand over de betekenis van oosts pas. Blijkbaar vat west het op als een strafpas, onwaarschijnlijk als hij zelf AQ heeft. Als hij het opvat als ‘niets te melden’, kan hij met 2SA – dat nauwelijks reëel kan zijn – oost laten kiezen uit de lage kleuren en eindigen ze in 3, dat down gaat maar lastig te doubleren valt. 2 geredoubleerd gaat met een overslag voor +840. De impscore valt tegen, want aan de andere tafel gaat na hetzelfde begin het bieden verder:

 

Dat is niet het beste contract en gaat voor 500. Toch 8 imps voor Nederland. Dat stoomt lekker door, staat na vier spellen 29–0 imps voor en ruikt nog kansen. Nederland heeft kwalificatie echter niet in eigen hand, maar is afhankelijk van resultaten aan diverse andere tafels. Laat in de wedstrijd zien we nog dit spel:

 

2 is Multi, meestal een zwakke twee in een hoge kleur. De pas van west op het doublet wordt algemeen gespeeld als voorstel eindcontract, met lengte ruiten en kort in een hoge kleur. Maar hoeveel ‘lengte ruiten’ het belooft en hoe sterk, dat wordt vaak vaag gelaten. Hier speel je altijd nog liever 2 dan 2. Dit laatste gaat voor 800, tegen 5 voor 400 in de andere kamer. En Nederland op weg naar een dikke overwinning.

Het wordt uiteindelijk 17,45–2,55 en dat is niet dik genoeg. 20–0 zou ook niet genoeg zijn. Nederland open eindigt met gemiddeld 11,53 winstpunten als negende, vier punten achter nummer acht, en is uitgeschakeld. Zie ook de eindstand van de open round‑robin.

Waar het Nederlands open team regerend Europees kampioen is en de afgelopen jaren meer prima resultaten heeft behaald, mag het missen van de play‑offs ronduit teleurstellend heten. Het is te vergelijken met als sterk land uitgeschakeld worden in de groepsfase van een wereldkampioenschap voetbal, zoals eerder deze maand landen als Brazilië, Canada en Duitsland overkwam. Het toont echter ook aan dat topsport slecht voorspelbaar is, dat recente resultaten geen garanties bieden, en dat in een sport met een kanselement op wereldtopniveau ieder team van ieder ander team kan winnen. Zo verloor titelkandidaat Zwitserland met de volle 0–20 van het zwakke Verenigde Arabische Emiraten. Nederlands slechtste resultaat was 1,91–18,09 tegen India. Het slechtste resultaat van round‑robinwinnaar Noorwegen was 6,03–13,97 tegen Nederland; dat mag van beide zijden toch een prestatie heten.

Gelukkig hebben we de Nederlandse senioren nog. Ook die hebben lange tijd precair gestaan, maar winnen hun laatste wedstrijd (niet op BBO) tegen Pakistan met 17,72–2,28 winstpunten, eindigen met 11,58 gemiddeld als zesde en spelen morgen hun kwartfinale.