40e APIH Cafédrive

40e APIH Cafédrive, Groningen, 18 mei 2024 (www.apihcafedrive.nl)

De oudste en volgens velen leukste cafédrive van Nederland en omstreken beleeft dit jaar alweer zijn 40e editie. De 1e cafédrive in 1983 was nog bescheiden van omvang met 60 deelnemende paren in een handvol cafés in de zeer gezellige binnenstad van Groningen, maar het bleek het begin van een stormachtige ontwikkeling, zowel wat betreft het aantal deelnemende paren als het aantal georganiseerde kroegendrives, niet alleen in grote steden maar ook in veel kleinere plaatsen. De combinatie van serieuze wedstrijd en sociaal gebeuren is aansprekend en zeker met mooi weer is het natuurlijk ook een lekker dagje uit.

Waar de grote (meerdaagse) toernooien de afgelopen decennia grotendeels zijn verdwenen, kun je tegenwoordig vrijwel ieder weekend in meerdere plaatsen meedoen aan een cafédrive. Die hevige concurrentie heeft er wel voor gezorgd dat de organisatie tevreden moet zijn met minder deelnemers dan in de hoogtijdagen met zelfs een keer 564 paren. Na de gedwongen coronapauze konden we vorig jaar toch weer 200 paren verwelkomen en met nu al bijna 150 inschrijvingen ziet het er naar uit dat we dat aantal ook dit jaar gaan halen.

Het deelnemersveld bestaat ieder jaar weer uit een mix van rijp en groen, het hele palet van thuisbridgers tot topspelers. Bij de indeling zorgt de commissie ervoor dat iedereen zowel sterke als minder sterke tegenstanders krijgt en na afloop zijn er niet alleen prijzen voor topspelers, maar ook voor de hoogst geëindigde spelers in de andere categorieën. Er wordt een barometer gespeeld, oftewel iedereen speelt dezelfde spellen in de dezelfde ronde.

De deelnemers krijgen na afloop van elke zitting een full color boekje mee met de spelverdelingen, dit jaar voorzien van deskundig commentaar door Just van der Kam.

Het spel dat vorig jaar de meeste verschillende scores opleverde lag als volgt:

Het aanbevolen biedverloop is tamelijk eenvoudig, maar de scorekaart laat zien dat die aanbevelingen lang niet overal werden opgevolgd. 4spade icon is nog net een goede uitnemer voor NZ en OW kunnen op hun beurt weer 5heart icon halen, wat beter scoort dan 5club icon C. 3SA lijkt een aantrekkelijke optie voor OW, maar tenzij je de schoppenpositie goed leest, kom je niet verder dan negen slagen. Beide kanten hebben een dubbele fit, geen wonder dus dat er 33 verschillende combinaties van gespeeld contract en score waren, uiteenlopend van +530 voor 3spade icon! C tot -1100 voor 5spade icon! -5 in NZ en +750 voor 5club icon! C en -200, o.a. voor 3SA -2, in OW.

Nog geen concrete plannen voor 18 mei?

Schrijf dan in via www.apihcafedrive.nl/inschrijven !!

Inschrijving blijft mogelijk tot vlak voor de 18e mei, maar als je je uiterlijk 11 mei meldt kunnen we deelname garanderen.

Namens de ACDC, Henk van Doren