WTB: Fast arrival op uBid

WTB: Fast arrival op uBid

14 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
jan_van_cleeff
WTB: Fast arrival op uBid

Wie treft blaam voor het missen van dit koude slem op uBid?

rosalind_hengeveld

70% west maar vooral een geval van pot-verwijt-ketel. West is wel érg sterk en die pas is wel erg pessimistisch, ongeacht wat west denkt dat 3SA betekent (waarover zie onder). West had er op zijn minst nog wel een kwantitatieve 4SA uit mogen persen.

Toch 30% oost; die gaat ook niet vrijuit. Blijkbaar denken zowel oost als west dat een sprong naar 3SA in een mancheforcing situatie valt onder het principe van fast arrival. Die opvatting is echter een typisch onderdeel van ‘Standaard Laag’: een verzameling biedopvattingen die je in de top niet ziet maar die populair zijn bij gevorderde maar biedtheoretisch slecht onderlegde spelers die de klok hebben horen luiden. Het principe van fast arrival geldt namelijk alleen in een troefkleur: dan geeft een ‘onnodige’ sprong naar de manche een minimum aan. Een sprong naar 3SA toont echter altijd overwaarde.

Merk op dat als oost 2SA in plaats van 3SA biedt, en west dan met 3 de verdeling uitseint, oost kan zien dat al die vrouwen ‘werken’ en dat zijn enige onnutte punt de ♣J is. Oost zal dan toch eindelijk weleens 3♠ piepen. Als OW dan nog 6♠ missen, dan geef ik het op – en moeten OW dat misschien ook maar doen.

Henku

Typisch 2/1 probleem, west weet dat de situatie mancheforcing is, begint rustig zijn distributie aan te geven en zit even later vast omdat hij zijn kracht niet kan aangeven.  Met 2 azen minder had hij immers ook zo geboden. Oost biedt mancheforcing maar geeft zijn maat niet de ruimte om zijn distributie en kracht uit te bieden. En dat terwijl je na 1S-2K-2H nog geen idee hebt of je in NT, schoppen of harten (en misschien wel een minor) moet zitten. Meest in het oog vallend, is de pas van west waar een kwanti 4N op zijn plaats was, dus west 75% oost 25%. Mijn start van het biedverloop zou iets zijn als: 1S-2K; 2H-2N; 3R-3S, dan kan het nog wel fout gaan, maar je hebt nu een kans.

janvancleeff

2 observaties mijnerzijds:

1. ben het niet geheel en al eens met Rosalind dat Fast Arrival in 2/1 situaties niet goed zou werken. Mijn 25-jarige ervaringen op dat punt zijn juist heel positief.

2. ben het niet erg eens met mijn eigen biedingen: met honneurs in parters kleuren had ik ergens onderweg toch wel eens schoppen kunnen steunen.

rosalind_hengeveld

Ik beweer niet dat fast arrival in 2/1-situaties niet goed zou werken; wel dat het alleen geldt in troef, niet in SA.

Wiseguy

Als oost zie ik niet genoeg reden om de schoppensteun te verzwijgen. 2S ipv 3NT dus. 

Maakt overigens niet uit voor het bieden van west. Die moet nog een bod doen over 3NT. 4NT bijvoorbeeld. 

Veel top-paren hebben inderdaad deze sprong naar 3NT als 15-17 gedefinieerd (met een dubbelton schoppen). Dus voornamelijk eens met Rosalind dus

janvancleeff

ja inderdaad, ik had best wel 2s kunnen bieden..of misschien wel 4s (Fast Arrival :)).

Iets anders is, dat zoals het nu loopt, een 4N kwanti ook niet hoeft te werken, want is er dan een case voor oost door te gaan?

rosalind_hengeveld

Geplaatst namens Rob Lindeman

Ik vind dat oost 2♠ moet bieden. 3NT geeft inderdaad extra's aan (15–17) en dan moet west zeker nog bieden.

_fonzie__

Ik vind het van beiden eigenlijk heel slecht geboden.

3SA kan er voor mij niet door met driekaart en twee honneurs in schoppen, tegenover een singleton laag (en wat minder kracht) is het gewoon vaak 4M. Enig excuus: een matchpoints-tornooi en je wil de tegenstand op het verkeerde been zetten. Die is er niet in U-bid en het lijkt me ook niet ideaal om dat te doen tijdens het oefenen.

Wat West betreft: ook al heeft Oost een minimale hand beloofd, met 19HP mag je geen slem uitsluiten. Het zijn bovendien niet de lelijkste 19 met 8 controles en twee tienen. 4SA kan er zeker wel door. 4R ook.

laaremr

Om met de oosthand de situatie MF te maken na 1 schoppen opening van maat vind ik ronduit slecht met een 8 loser hand.

Dit terzijde. West treft minstens 50% schuld voor het missen van dit slem. Immers, maat heeft met 2 klaver aangegeven de manche te willen spelen tegenover 11-12 punten bij west. West heeft er 19! Dat zijn 2 slagen meer dan hij t/m 2 harten heeft beloofd. 10 + 2 = 12, dus doorgaan!

Hier staat tegenover dat oost als hij éénmaal A heeft gezegd (2 kl MF) dat hij ook B moet zeggen; in dit geval 2 schoppen na 2 harten. Dan is er alle ruimte om uit te zoeken of het slem is of niet. Ook oost heeft dus minstens 50% schuld.

rhelle

Oost heeft nooit schoppensteun laten horen, en hoewel ik de spring naar 3Sa begrijp met een 4333 en veel zachte waardes, lijkt me een rustig 2Sch over 2Ha toch veel beter. Je kan daarna altijd nog 3Sa bieden.

West moet met deze bunker absoluut bieden. Mijn keus zou 4Ru zijn; 4Sa klinkt meer als een 5422. Het doorslaggevende argument is dat West MF biedt en bijna geen topkaarten heeft. Dat moet dus wel een hele verzameling vrouwen en boeren zijn, waardoor er veel slagen lijken aan te komen. 

laaremr

Overigens ben ik het niet met Rosalind eens dat fast arrival alleen in een troefkleur zou moeten gelden. Als de situatie eenmaal MF is en je hebt geen fit en een minimum dan is de beste manier om dat aan te geven door zo snel mogelijk 3SA te bieden. De reden is dat je biedruimte wegneemt en dit alleen zou moeten doen als je die ruimte niet nodig hebt!

In vrijwel alle gevallen dat je kunt kiezen tussen 2SA en 3SA is partner immers nog ongelimiteerd!

rosalind_hengeveld

Geplaatst namens Jack Zhao (发自我的)

Voor mij is het honderd procent oost. Waarom geen 2♠, dan west 3; je weet dat AJx tegenover een singleton niet te veel verspilde kracht is. Nu kun je naar 4♠ springen of zelfs met 3 of 3♠ de bieding vertragen.

rosalind_hengeveld

Geplaatst namens Jacco Hop

Ik vind pas met west belachelijk en het bieden van oost ook belachelijk want 3NT geeft niet deze hand aan.

18 met erg goede controles moet doorbieden tegenover een GF partner.

Als je als oost tegenover een 5422 in 3NT zou willen zitten, zou je ofwel 2♠ als relay voor kracht en shape in kunnen voeren, of 2NT bieden waarna je voorlopig je ♠-fit verzwijgt maar toch nog informatie krijgt over maats shape.

Go to top