Driemaal kwalificatie mogelijk

Oostende (België), 15 juni 2018. Nederland kan zich met alle drie zijn teams kwalificeren bij de eerste acht op het Europees kampioenschap voor landenteams. De senioren, een team met weinig internationale ervaring, doen het leuk en waarschijnlijk boven verwachting van velen. Dat laatste kan niet helemaal worden gezegd van de vrouwen, een categorie waarin Nederland traditioneel sterk is, echter dit jaar het hele evenement al kwakkelend en na gisteren dertiende, maar wie weet. Het open team draait prima en heeft dagenlang eerste gestaan, maar had gisteren een slechte dag en staat bij aanvang vandaag bijna een wedstrijd achter nummer één, Israël, maar wel ver vóór nummer negen.

Vanochtend komt Nederland uit tegen Italië, sinds mensenheugenis een van de sterkste bridgelanden ter wereld, topfavoriet voor de titel op Bridge Winners, en aantredend in een sterrenbezetting met onder anderen ‘wonderboy’ Giovanni Donati van pas 19 jaar oud. Tot nu toe opereert Italië echter wat tegenvallend en staat het bij aanvang ‘slechts’ achtste. We gaan bij deze wedstrijd kibitzen.

In het korte maar krachtige biedverloop van Bauke Muller & Simon de Wijs zien we een toepassing van de conventie Exclusion: een sprongbod in een niet-troefkleur boven het niveau van ‘gewoon’ azenvragen toont een renonce in de genoemde kleur en vraagt naar azen buiten die kleur. Antwoorder zuid heeft toevallig zelf ook een renonce, maar in zijn partners kleur dus die verkiest hij wijselijk niet aan te geven. Aan de andere tafel bereiken en maken de Italianen hetzelfde contract en eveneens met behulp van Exclusion, dus geen score.

Exclusion is een nuttige conventie, maar is wel berucht om misverstanden ermee. Audiocommentator de Deen Roland Wald vraagt of we gehoord hebben van ‘de Exclusionramp van gisteren’: op een als Exclusion bedoeld maar niet begrepen bod past partner in de 3‑0‑fit voor 20 imps de deur uit, en dat gebeurde aan maar liefst vier tafels. Het is dus wel zaak Exclusion te beperken tot overduidelijke, niet mis te verstane gevallen; bijvoorbeeld: het geldt alleen met sprong, alleen boven gewoon azenvraagniveau (dus meestal op vijfhoogte), en mits de troefkleur tevoren al vaststond of het geboden wordt in een als speelsoort onmogelijke kleur, zoals hier.

Nederland wint de eerste grote swing van 11 imps als Bob Drijver & Bart Nab in 3SA blijven, terwijl de Italianen Giovanni Donati & Giorgio Duboin na een kort noch krachtig biedverloop downgaan in wat hoge 6♣. Doordat echter Bridge Base Online (BBO) even uit de lucht was, gaat het biedverloop aan de andere tafel verloren (volgens BBO zou Bob in de vierde hand 3SA hebben geopend, wat kennelijk onzin is gezien zijn partners hand).

Na nog twee swings van 11 imps in ons voordeel wint een goed spelend Nederland van Italië met 50–21 imps, houdt hieraan 16,58 wedstrijdpunten over, en staat nu vierde, ruim 14 punten achter koploper Israël. Ook de vrouwen winnen, en wel ruim van Israël met 67–20 imps voor 18,87 punten en bereiken de kwalificerende achtste plaats. De senioren verliezen van Turkije voor 7,20 punten, maar blijven achtste staan. Er resten in alle categorieën nog vijf wedstrijden.