Zilver voor Nederland open

Wuhan, Hubei (China), 28 september 2019. Nederland heeft vandaag al zijn wedstrijden verloren op de wereldkampioenschappen voor landenteams in China. Het open team (Bob Drijver & Bart Nab, Bauke Muller & Simon de Wijs en Ricco van Prooijen & Louk Verhees), dat tegen Polen gisteren nog 1 imp voorstond, had een dramatische vierde zitting van 8–58 imps, kwam daarna nog wel iets terug maar verloor uiteindelijk met 153–174 imps. Noorwegen legde beslag op het brons door USA 1 te verslaan met 149–140 imps.

Het vrouwenteam (Merel Bruijnsteen & Laura Dekkers, Jet Pasman & Anneke Simons en Martine Verbeek & Wietske van Zwol) verloor de strijd om de bronzen medaille van Engeland met 157–162 imps. Het goud ging hier naar Zweden, dat de finale van China won met 189–169 imps.

Ook de senioren (Frans ten Brink & Hans de Vrind, Bas van der Hoek & Leo Hofland en André Mulder & Hans Vergoed) verloren de strijd om het brons van India met 141–160 imps. Hier won Denemarken de finale van Engeland met 194–167 imps.

Luguber

Een merkwaardig spel was spel 8 uit de vijfde zitting. In alle drie de wedstrijden met Nederland gebeurde wat. Het open team, dat enkele spellen eerder al een lugubere manche in een 4‑3‑fit had thuisgebracht, flikte dit kunstje nog een keer. Het eindcontract was nu echter heel goed; kijk maar:

Na de hartenstart kon Bart Nab zich permitteren viermaal troef te trekken en een klaveren af te geven. Daarna gingen alleen AK nog verloren. Nederland +420 en 11 imps van de achterstand afgeknabbeld.

Bij de vrouwen ging het anders:

De Engelsen kwamen niet in de buurt van het beste eindcontract, maar toen Wietske van Zwol niet met ruiten uitkwam, was het snel gebeurd. Harten voor dummy’s aas en een klavertje naar de boer. Dat werden uiteindelijk elf slagen. Engeland +460.

Mede door het zitsel was 6♣ in de andere kamer geen feest. Twee down betekende wel 11 imps weg.

Bij de senioren ten slotte vonden de Indiërs ook de weg naar 4♠ maar vraag niet hoe:

Van het Indiase bieden – waarschijnlijk een relayserie – is helaas geen uitleg beschikbaar. Het leidde wel tot een mooi contract. Toen Frans ten Brink als west zijn singleton klaveren uitkwam, was het snel bekeken: India +420.

Bas van der Hoek en Leo Hofland trakteerden ons op een biedverloop dat hun leeftijd een jaartje of vijftig jonger zou doen inschatten. Het resultaat was navenant. Dit betekende 11 imps weg en de bronzen plak behoorlijk uit zicht.

Cruciaal

In de laatste zitting van de finale Bermuda Bowl knokte Nederland zich op de eerste tien spellen terug met 15 onbeantwoorde imps tot een achterstand van 127–159. Spel 27 bleek cruciaal. Muller-De Wijs boden een scherpe 6 waarin het nodige moest gebeuren. Toen De Wijs echter de troefkleur verkeerd aanpakte, ging hij een down tegen 4+2 aan Poolse kant. De deur naar goud sloeg definitief dicht. De laatste spellen waren nog in Nederlands voordeel. Met slem gemaakt op spel 27 had Nederland met 1 imp verschil gewonnen.

Lees alles hierover in IMP8 2019, die verschijnt in december.