Polen uit: altijd lastig

Wuhan, Hubei (China), 27 september 2019. Polen–Nederland is de finale van de strijd om de Bermuda Bowl op de wereldkampioenschappen voor landenteams in China; dan kun je een ‘lastige’ tegenstander verwachten. Het Nederlands open team (Bob Drijver & Bart Nab, Bauke Muller & Simon de Wijs en Ricco van Prooijen & Louk Verhees) is goed van start gegaan tegen dat van Polen (Krzysztof Buras & Grzegorz Narkiewicz, Bartosz Chmurski & Piotr Tuczyński en Jacek Kalita & Michal Nowosadzki). De finale omvat zes zittingen van zestien spellen. Nederland nam in de eerste zitting meteen een voorsprong met 37–19 imps en scoorde in de tweede 37–32. In de derde zitting kwam Polen echter wat terug met 17–39, voor een stand van 91–90 na vandaag, één imp voorspong voor Nederland.

De vrouwen en de senioren spelen tachtig spellen – morgen een zitting minder – met een bronzen medaille als inzet. De vrouwen staan na vandaag 107–102 voor tegen Engeland en de senioren staan 98–102 achter tegen India.

In tegenstelling tot bij vorige kampioenschappen zijn er ditmaal geen live video’s van de speeltafels (waarmee de afgelopen jaren valspelers zijn ontmaskerd). De Chinese overheid verbiedt het, zo laat BBO-commentator Al Hollander weten. Waarom, dat blijft onduidelijk.

Mooi afspel

Simon de Wijs scoorde in de tweede zitting 9 imps voor Nederland met mooi afspel:

In de open kamer begint Van Prooijen als oost met een sterke 1SA en mag dat spelen. Verder dan een ruiten- en een klaverenslag plus drie hartenslagen komt hij niet: Nederland –200. Dat ziet er niet best uit gezien het bieden in de gesloten kamer. Altijd moeilijk die ranges voor een doublet in de uitpas na een in kleur; hoe minder in die kleur hoe zwakker het doublet kan zijn. Het resulterende 3SA ziet eruit als een link contract, want die ♠Q zit in west. Hoe gaat De Wijs dit aanpakken?

Ruitenstart is voor de boer en oost neemt de derde klaveren. Hij is niet zeker over een secce A in noord en probeert een schoppen; die loopt naar noords tien (met harten na moet De Wijs zelf ♠Q zien te vinden). De Wijs gaat vlekkeloos verder: ♣J (oost en zuid ruiten weg), A, ♠A, schoppen naar de heer en ruiten na. Oost zit ingegooid en mag Q als negende slag komen brengen: Nederland +600 en 9 imp.