Zeg nee tegen valsspelers

Philadelphia, PA (USA), 15 maart 2018. Op de de Noord-Amerikaanse bridgekampioenschappen (NABC) in Philadelphia, Pennsylvania, Verenigde Staten (zie ook ons artikel van 12 maart) doet onder topspelers een pamflet de ronde getiteld Say No To Cheats (Zeg nee tegen valsspelers). Er is ook een button met die tekst erop. Het pamplet is voorts gepubliceerd op Bridge Winners uit naam van de redactie van dat forum. Hieronder volgt een afbeelding van het pamflet (als gepubliceerd op Bridge Winners), voorzien van vele handtekeningen van spelers in Philadelphia. Eronder een vertaling. Zie ook het NABC Daily Bulletin van vandaag.

Wij zijn een groep verontruste bridgers. Deze ondertekende brief vindt zijn oorsprong in kwesties voortkomend uit recente valsspelschandalen.

Bridge is een moeilijk maar fascinerend spel; het is echt moeilijk altijd perfect te handelen en je te gedragen aan de bridgetafel. Er is echter een enorm verschil tussen enerzijds onverhoopte onvolkomenheden in ons gedrag en anderzijds spelers die ons spel kapot hebben gemaakt door opzettelijk en heimelijk vals te spelen.

We waarderen de inspanningen van de nationale en internationale organisaties in het omgaan met deze kanker en we juichen deze toe. We twijfelen er niet aan dat ze ons gemeenschappelijk belang delen. Toch zien we ook dat er soms momenten zijn waarop hun handen gebonden zijn aan de administratieve rompslomp van de bureaucratie en het doolhof van juridische interpretaties.

Bridgers over de hele wereld hebben het recht te beslissen waar en tegen wie te spelen. Om deze reden vragen we de organisatoren van grote toernooien om volledige transparantie over de deelnemers. Bezorgde spelers kunnen dan beslissen of ze zich willen terugtrekken uit het evenement.

Spelers die deze brief ondertekenen, verbinden zich ertoe bridge te spelen met eer en integriteit, bij gebreke waarvan niet minder dan de ziel van het spel in gevaar is.

We hopen dat je ons zult steunen bij het beschermen van het spel en dat je met trots je button ‘Zeg nee tegen valsspelers’ zult dragen.