Vrouwen naar play offs

Chennai (India), 3 oktober 2015. Op het wereldkampioenschap voor landenteams in Chennai, India, heeft het Nederlands vrouwenteam zich geplaatst voor de eindronden met nog een wedstrijd te gaan. Een zware nederlaag met 3,91–16,09 winstpunten vanochtend tegen USA 1 leek misschien nog roet in het eten te kunnen gooien, maar een kleine winst met 10,61–9,39 tegen koploper Denemarken bracht Nederland op de vijfde plaats met een totaal van meer dan twintig winstpunten vóór plaats negen en zodoende al zeker van play‑offs. Die beginnen morgen met de kwartfinales.

Later wint Nederland zijn laatste wedstrijd tegen Japan met 10,31–9,69 en eindigt het in de round‑robin als zevende met 274,09 winstpunten, gemiddeld 13,05. Denemarken eindigt bovenaan met 304,11 voor gemiddeld 14,48. Verder kwalificeren zich voor de play‑offs: USA 2, USA 1, Italië, Engeland, China en Frankrijk. In de kwartfinale speelt Nederland tegen Italië.

Nederland–Denemarken

Nederland–Denemarken was een spannende wedstrijd met veel swingspellen, die lang niet allemaal swings opleverden, doordat van beide kanten goed werd gespeeld. Een van de slechts drie swings (≥ 10 imps) was het volgende, waarop Nederland als enige in het toernooi een manche bood én maakte.

Het biedverloop, hopend op zeven ruitenslagen, lijkt vrij normaal (sommigen1 stellen dat je geen drie moet openen met AKQ aan top, maar dat terzijde). En één down, twee schoppen en een klaveren te verliezen, lijkt ook normaal. Dat gebeurde dan ook onder meer in de open kamer tegen Marion en Meike. Gesloten echter speelde zuid slechts twee hoge schoppen, omdat de derde toch zou worden afgetroefd, wat op zich klopt. Echter, nu komt na twee hoge harten en zes ruiten zuid in dwang: op de laatste ruiten moet zij ofwel ♠10 hoog maken, ofwel haar klaveren afbreken. Het laatste gebeurde, zodat Carla Arnolds als enige 5 maakte voor 13 imps winst.

1 Bijvoorbeeld: Bergen, Marty, To Open, or Not to Open ‒ Featuring the Rule of 20, Bergen Books, 2003 (ISBN 0-9716636-8-8), pagina 27.