Veel Holland in Vanderbilt

New Orleans, 16 maart 2015. Op de Noord-Amerikaanse bridgekampioenschappen (NABC) in New Orleans, Louisiana, Verenigde Staten (zie ook ons artikel van 11 maart) begint vandaag de hoofdmoot van het evenement: de Vanderbilt, een viertallentoernooi met imp-telling op basis van knock‑out. De Vanderbilt is genoemd naar niemand minder dan de uitvinder van het hedendaagse contractbridge, Harold Stirling Vanderbilt (1884–1970), die in 1928 de naar hem genoemde prijs instelde. Vanderbilt won zelf ‘zijn eigen’ trofee in 1932 en 1940.

De Vanderbilt telt dit jaar 76 deelnemende teams, die in zeven knock‑outwedstrijden van elk een hele dag, eindigend met de finale op zondag 22 maart, de winnaar van de felbegeerde Vanderbilt Cup zullen opleveren. Om te voorkomen dat de op papier sterkste teams ‘ontijdig’ tegen elkaar spelen, krijgen de teams een plaatsingsnummer. Zoals gewoonlijk is de wereldtop goed vertegenwoordigd. Ook de Nederlandse top is goed van de partij. Deelnemende Nederlanders met hun team (tussen haakjes het plaatsingsnummer):

  • Sjoert Brink & Bas Drijver met de Amerikanen Kevin Bathurst & Daniel Zagorin (8)
  • Ricco Van Prooijen & Louk Verhees met de Amerikanen Mike Levine, Dennis McGarry, Russell Ekeblad en David Bakhshi (14)
  • Bauke Muller & Simon De Wijs met de Chinezen Ji Chen, Patrick Huang, Fu Zhong en Jie Li (18)
  • Huub Bertens & Ton Bakkeren met Mary Ann Berg, Mark Lair, Valentin Kovachev en Vladislav Isporski (27)
  • Jan Jansma met Douglas Doub, Franklin Merblum en Jay Borker (30)
  • Berend van den Bos & Joris van Lankveld met Gaylor Kasle, Larry Kozlove, Piotr Tmczynski en Bartosz Chmurski (33)
  • Richard Ritmeijer & Magdaléna Tichá met John Onstott, Drew Casen en Bruce Ferguson (36)
  • Marion Michielsen & Meike Wortel met de Amerikaansen Phyllis Fireman & Shannon Cappelletti en de Françaises Benedicte Cronier & Sylvie Willard (40)

Dat is dus onder anderen de gehele Nederlandse kernploeg, op de onlangs toegetreden Danny Molenaar & Tim Verbeek na. IMP houdt de komende dagen een goed oog op hoe zij het doen en zal hiervan berichten.