Bruijnsteen-Smit winnen mixed

Utrecht, 16 maart 2015. Merel Bruijnsteen & Yke Smit hebben afgelopen weekend het Nederlands kampioenschap gemengde paren gewonnen met een score van 58,48% over drie zittingen. Daarbij telde de score over de halve finale op zaterdag mee als één ‘zitting’ in de finale, naast twee zittingen op zondag. Tweede werden Carla Arnolds & Tjali Tuwanakotta met 57,85%, derde Renée Verdegaal & Mark Thiele. Zie de volledige uitslag. Aan de halve finale deden 110 paren mee, van wie de beste zestig zich plaatsten voor de finale.

Het volgende spel toont hoe de winnaars van de halve finale op zaterdag (die in de finale geen potten wisten te breken) de finalewinnaars aan hun triomf hielpen.

Met een ‘mooie’ 15 punten is zuid wat zwaar voor 1SA in de uitpas, dat bij hen (en vrij algemeen) 10–14 toont en niet per se een stopper belooft. Het is echter vrij gangbaar op een opening van 1♠ of 1 deze range wat op te rekken tot 15 à 16 punten, dus zuids 1SA kan beslist door de beugel. Zijn strafdoublet op het eindcontract van 3♠ mag scherp heten, maar is typisch parenbridge. 3♠ kan down met troefstart en dat is misschien te vinden op grond van de tegeltjeswijsheid ‘start troef tegen een gedubbelde deelscore’. Noord redeneerde echter dat, waar zuid gelimiteerd is tot een punt of 14, en zij zelf een singleton troef heeft, het doublet waarschijnlijk mede gebaseerd zal zijn op troef tegen, en troefstart een troefslag dreigt af te branden. Ook leek een doubleton troef plus een aftroefwaarde ernaast in dummy – die immers nooit steunde en wel een keer vrijwillig bood – niet waarschijnlijk. Mispoes allemaal: na klaverenstart mocht troef na niet meer baten; west troeft een klaveren en verliest behalve de eerste klaveren alleen nog twee ruiten en een harten: contract voor 730 en 98,28%. Een down gedoubleerd zou OW slechts 8,62% hebben opgeleverd en de titel hebben gekost.