Urbi et orbi

Afgelopen week was de Paasdrive op de club. Stampvol zat het. De reden is simpel: er waren prijzen te verdienen. Waar vroeger een schattig vaasje met uitgedroogde narcissen de boventoon voerde, was het dit jaar best te pruimen. Zolang er maar voer of drank bij zit is een bridger blijkbaar tevreden.

De spellen waren minder aantrekkelijk. Geklaag over downslagen voerde de boventoon en sappige slems waren er amper. Je hebt met scheve zitsels soms de hulp van de buren nodig, en bewust of onbewust gebeurde dat nog wel eens.

Op het volgende spel wist ik zeker dat we plus zouden scoren. Viel dat even tegen:

N/Allen

W

N

O

Z

spade icon 10 9 2

heart icon A H V B 5

diamond icon 5

club icon B 10 9 8

spade icon B 8 7 6

heart icon 10 8 7

diamond icon V B 7 6

club icon 6 4

spade icon 3

heart icon 9 6 3 2

diamond icon A 4 2

club icon A V 7 5 2

spade icon A H V 5 4

heart icon 4

diamond icon H 10 9 8 3

club icon H 3

Ik open in de derde hand met 1spade icon en west volgt 2heart icon. Waar sommigen springen om duidelijk te maken dat ze wel troeven hebben, maar weinig kracht is mijn partner voorzichtiger. Hij is evenwichtig, we zijn kwetsbaar en  ik zit in derde hand. Meer dan 2spade icon vindt hij zich niet waard.

Het maakt weinig uit wat hij biedt. OW hebben, zeker qua verdeling, het beste spel. Oost doubleert 2spade icon en wat hij na 3spade icon zou hebben gedaan, weet ik niet. Misschien kan dan 4club icon, maar ik ga in elk geval naar 4spade icon. Het kan vriezen of dooien.

Twee passen volgen, maar oost doubleert nog een keer en west vindt dat best. Hij begint met heart iconA en na een afsignaal van oost speelt hij ruiten. Oost neemt met het aas en speelt ruiten terug. Ik verwacht half om half dat ik de tweede ruiten mag hebben en kan claimen, maar net als op de rest van de avond, heb ik het mis. Veel paren hebben de afspraak dat uitkomen met een heer en switchen een singleton toont, maar zij blijkbaar niet.

West troeft de tweede ruiten en ik ben down. Hij speelt harten in slag vier en ik claim een down. Als ik informeer waar club iconA zit, steekt oost die kaart omhoog. Ik ben verbaasd en verwacht nu dat de troeven 1-3  zitten en west geen ruff meer kon krijgen. Dat zou betekenen dat west twee singletons heeft en dat lijkt me onwaarschijnlijk.

Het hele spel wordt duidelijk als de troeven niet 1-3, maar 3-1 zitten. We hebben dan een schoppenslag en club iconH in de verdediging tegen een hartencontract. Nu ik maar een down ga, tel ik in gedachten dikke winst. Zij +650 en wij -200 is 10 imps. En voor de redders in 4spade icon is klaveren naar het aas en nog een ruitenaftroever 500. Dat zou toch te vinden moeten zijn.

De frequentiestaat is wreed. We verliezen 6 imps met de datum op +20.Drie keer, een keer gedubbeld wordt 4spade icon gemaakt. Twee keer harten spelen is natuurlijk fataal. Twee keer 5heart icon gemaakt helpt een beetje, maar niet veel. Tegenspelen is blijkbaar lastig.

Zo ook op het volgende spel:

Z/NZ

W

N

O

Z

spade icon 8

heart icon V B 8 5 3

diamond icon 10 8 7 6

club icon H 10 5

spade icon A 7 5 2

heart icon 10

diamond icon H V B 9

club icon A B 3 2

spade icon B 10 6 4

heart icon A H 6 2

diamond icon 4 3

club icon V 8 7

spade icon H V 9 3

heart icon 9 7 4

diamond icon A 5 2

club icon 9 6 4

Na 1diamond icon van noord en een 1spade icon bijbod en 3spade icon herbieding van mijn partner kom ik snel in de manche. Dat lukt overigens iedereen op een na.

West begint met heart iconV en ik zie een fraaie dummy en verwacht geen problemen. Met twee klaveren buiten en een trosje harten is het zaak ten minste een harten te troeven in noord en een van de andere verliezers te parkeren op de dertiende ruiten.

In slag twee speelt west troef, enigszins gevaarlijk met maar een singleton en ik neem de boer van oost met de heer. Ik troef een harten en cash spade iconA. Nu west renonceert gaat het snel. Troef naar de 9 en spade iconV. Dan vier keer ruiten en claimen.

Schoppen na was behulpzaam, maar ook harten is niet goed. Zuid troeft in de dummy, steekt over in troef en troeft ook de derde harten aan de overkant. Na spade iconA ga je met ruiten naar de hand en speelt de andere schoppenplaat en begint aan de ruiten. Oost mag een keer troeven, maar met een troef, een harten en een klaverenverliezer schrijf je tien slagen.

Een kleine klaveren is evenmin succesvol. Zuid duikt en oost maakt club iconV, maar je hebt een vork over west en kunt na schoppen naar de heer een harten troeven. spade iconA onthult het zitsel, maar ruiten spelen, oost mag eens troeven en later klaveren naar de boer is genoeg voor de manche.

club icon10 Is, dubbel-dummy wel een stuk beter. De verdediging geeft je geen snelle klaverenslag en slechts met schoppen naar de 9 maak je het nog. Ook ruiten na is vervelend voor de leider. Je kunt nemen in de hand en een harten troeven. Maar ook dan is schoppen naar de 9, tenzij oost inlegt, noodzakelijk om aan tien slagen te komen.

Met een van die laatste twee opties ga je dus lekker down, en helpen ze dan blijf je in de running voor een gevulde paasdis.


Naschrift redactie:

Peter schrijft een wekelijkse column op zijn eigen bridge-website www.drienbridge.nl. Neem daar vooral eens een kijkje. Er staat ook een link naar de site op onze Externe links pagina.