Uit het clubleven (94)

In deze rubriek staan spellen, anekdotes en verhalen uit het clubleven. Hebt u ook een interessant, grappig of spannend verhaal? Stuur het naar impredactie@gmail.com.

Oud, maar nog steeds gevaarlijk

Bij BCG Heemstede op maandag 18 maart. Chrétienne en ik schuiven in de vijfde ronde van de parenwedstrijd aan op tafel 4 en zitten NZ. OW zitten twee geduchte oude mannen. En de volgorde van de adjectieven is bewust gekozen. Ze zijn vooral geducht en pas daarna oud. Goede bridgers met een ruime geschiedenis in het spel. En als je gewoon doorgaat met ademhalen word je vanzelf oud, nietwaar. Dat geldt zeker voor deze knakkers. Ze komen nooit voor in de medische bulletins. Houden zo!

Maar wij hebben een voordeel: ze vormen een incidenteel paar. Dan is er altijd kans op misverstanden. Na het eerste spel (41% voor ons) bieden zij een aangetrokken 6club icon en gaan één down. 100 % voor ons. Daarna bieden en maken wij 6club icon. 6heart icon is het betere contract, maar niemand zit verder in slem, dus opnieuw 100 % voor ons. Zo gaat het lekker. Het vierde spel alweer en ik raap dit als zuid op:

spade icon H 9 heart icon H 7 5 2 diamond icon H 5 club icon B 8 6 3 2

Het is W/OW en het biedverloop gaat als volgt:

West
Knakker west

Noord
Chrétienne

Oost
Knakker oost

Zuid
Rinus

2spade icon
pas
3diamond icon
pas
4spade icon
a.p

2spade icon wordt uitgelegd als Muiderberg. Ik weet dat 3diamond icon inviterend is voor 4spade icon en west gaat op de uitnodiging in.

Chrétienne komt uit met heart iconA en dummy gaat open:

N

O

spade icon A 5

heart icon 8 4

diamond icon A V 10 8 7 6 2

club icon 9 4

spade icon H 9

heart icon H 7 5 2

diamond icon H 5

club icon B 8 6 3 2

Oost laat nog weten dat zijn 3diamond icon als echt was bedoeld. Daar had ik al zo’n vermoeden van en op voorhand noteer ik vast een derde topscore aan deze tafel. Chrétienne speelt als tweede kaart een kleine spade icon voor mijn H en ik kom spade icon terug voor de aas op tafel. De leider vraagt om een kleine club icon, via zijn V voor de H van Chrétienne, die heart icon naspeelt, door de leider getroefd. De leider trekt dan de troeven en speelt een kleine diamond icon. Die kleur heeft mijn partner niet. Dan neemt de leider de A op tafel en speelt een kleine diamond icon terug voor mijn H. Ik speel heart icon na en Chrétienne haalt nog 4 slagen in heart icon op. West is vier down.

Het hele spel zat zo:

W/OW

W

N

O

Z

spade icon V B 10 8 4

heart icon 9

diamond icon B 9 4 3

club icon A V 5

spade icon 7 6 3 2

heart icon A V B 10 6 3

diamond icon

club icon H 10 7

spade icon A 5

heart icon 8 4

diamond icon A V 10 8 7 6 2

club icon 9 4

spade icon H 9

heart icon H 7 5 2

diamond icon H 5

club icon B 8 6 3 2

Knorrend van genoegen leun ik achterover: +400 voor ons. Chrétienne voert de score in en oude knakker oost controleert. Het is inderdaad een top, maar niet voor ons: alle andere NZ paren bieden en maken de manche in heart icon! Hoe is het mogelijk. Chrétienne vraagt nog aan oost wat hij met haar hand zou doen na 2spade icon van west. De veteraan heeft geen moeite met het antwoord: “Daar zou ik 3heart icon mee bieden. Jawel. ”