Uit het clubleven (87)

In deze rubriek staan spellen, anekdotes en verhalen uit het clubleven. Hebt u ook een interessant, grappig of spannend verhaal? Stuur het naar impredactie@gmail.com.

Hoe komen wij aan ons gerief?

En nu even allemaal: “MET 4 SA KWANTITATIEF!!” Deze yell wint snel aan populariteit. Dat spreekt vanzelf, want met de conventie zijn enorme successen te behalen. Hoe was het ook alweer: je spreekt met je partner af dat 4 SA altijd azen vragen is, behalve als haar of zijn laatste bod er één  in SA is. 1 SA, 2 SA, 3 SA, maakt niet uit: in alle gevallen vraagt 4 SA of partner nog wat extra’s heeft. Zo ja: bied dan 6 SA. Bij twijfel kun je nog 5 in een kleur bieden om lengte aan te geven. Dan kiest de 4 SA bieder voor een contract op 5 of 6 niveau. Kortom, prachtige conventie. Recent zelfs geïnnoveerd: ik verslikte me bijna in het bier toen ik ervan hoorde. En goed nieuws gaat snel. U profiteert vandaag al van de nieuwe inzichten.

Maar eerst het spel dat aanleiding was voor het gesprek over de innovatie. Ik laat het u meteen zien:

N/-

W

N

O

Z

spade icon V 3

heart icon A 10

diamond icon A 9 3

club icon A H V B 9 4

spade icon B 9 6 5

heart icon H V

diamond icon V B 7 5

club icon 10 7 3

spade icon A H 4

heart icon B 8 4 2

diamond icon H 10 6 2

club icon 6 5

spade icon 10 8 7 2

heart icon 9 7 6 5 3

diamond icon 8 4

club icon 8 2

Het spel kwam op tafel tijdens de Butler bij Josephine op 25 januari. Noord deelt/niemand kwetsbaar en ik zit west. Het bieden ging als volgt:

West
Rinus

Noord
N.N

Oost
Geurt

Zuid
N.N

pas
pas
pas
2SA
pas
3club icon
pas
3SA
pas
4SA!!
pas
6SA!
a.p

Toelichting: 2SA is in ons systeem 20-21, singleton en zeskaart club icon of diamond icon mogelijk. 3club icon is natuurlijk Niemeijer, 3SA ontkent een biedbare hoge kleur. 4SA is kwantitatief. Met een dichte zeskaart club icon heb ik geen moeite om het slem te bieden.

Ik maakte het contract met een overslag dank zij een dwang: ik nam de uitkomst van heart iconH met het aas. Het plan voor de dwang is simpel: in de hand hou je heart icon10 vast en diamond iconA 3. Op tafel blijft diamond iconH 10 6 liggen. Tijdens het incasseren van alle club icon en spade icon merk je al het tobben van noord, die in het ongelukkige bezit is van heart iconV en diamond icon V B. Uiteindelijk neemt hij afscheid van heart iconV. Nu heart iconB hoog is, is de dertiende slag geboren en doe ik afstand van een ruiten in dummy. Alle slagen gemaakt. Het spel is zes maal gespeeld: vier paren misten dit mooie slem. Want: niet de beschikking over 4SA kwantitatief!

Het bier achteraf smaakte prima. Zeker toen de discussie zich toespitste of het nut van het kwantitatieve 4SA-bod. Ik ben natuurlijk een vurige verdediger en probeerde herhaaldelijk het gezelschap te verleiden tot het schreeuwen van de yell. Dat kwam er niet van. Ze gunden het me niet. Maar er was wel een innovatieve bijdrage van een deelnemer aan het gesprek. Je speelt 4SA als kwantitatief, maar bij twijfel over het slem bied je het aantal azen! Partner kan dan besluiten over het slem. In bovenstaand spel zou ik dan 5diamond icon hebben geboden: ik zie wel iets in slem en ik heb 3 azen. Partner weet dan dat in ieder geval alle azen binnen zijn en kan slem bieden. Dat is grappig: 4SA kwantitatief wordt 4SA Blackwood! Of 4SA Blackwood wordt 4SA kwantitatief: met een minimum mag je passen.

Oefent u thuis nog even op de yell?