Uit het clubleven (80)

In deze rubriek staan spellen, anekdotes en verhalen uit het clubleven. Hebt u ook een interessant, grappig of spannend verhaal? Stuur het naar impredactie@gmail.com.

Een volle top

De meeste bridgeclubs krimpen in, helaas geldt dat ook voor BC Josephine in Haarlem. Daarom nu direct een oproep aan allen: wordt lid! U krijgt bij binnenkomst in ieder geval eerst een hand van de voorzitter en vervolgens van mij. Daarna garandeer ik gejuich van de leden. Verder gaat u profiteren van initiatieven die erop gericht zijn de club attractiever te maken: denk aan lessen voorafgaand aan de speelavonden. En er zit meer in de pijplijn, want we hebben licht nodig aan het einde van de tunnel. De commissie die zich met deze problematiek bezig houdt heeft nog even tijd nodig om te broeden, maar op korte termijn beloof ik u meer informatie.

Het krimpen van de club leidt vanzelf tot het krimpen van de verschillende lijnen. En dat heeft ook een gunstig effect: het wordt gemakkelijker om een volle top te scoren. Ongedeeld de beste score boeken van alle deelnemende paren: wie wil dat nou niet? Geurt en ik scoorden op donderdag 30 november liefst 6 volle toppen op 28 spellen. Je moest de beste van 6 paren zijn voor zo’n score, dus de concurrentie in aantallen was niet groot, maar toch: je moet het wel even doen. Na afloop dronk ik mijn bier als een haan. Trots rondkijkend.

En bij die toppen zat ook een spel dat ik graag laat zien. Op spel 18 kreeg ik als zuid (O/NZ) de volgende hand:

spade icon A H B 10 heart icon A H 10 8 6 4 diamond icon H 10 4 club icon

Tijdens het sorteren kreeg ik al slemvisioenen. Maar ik vond een mancheforcing opening te veel van het goede. Daarom 1heart icon, dan wordt ook duidelijk of we een fit in spade icon hebben. Het bieden verloopt verder als volgt:

West
N.N

Noord
Geurt

Oost
N.N

Zuid
Rinus

-pas
1heart icon
pas
2 SA
pas
4 club icon
pas
4spade icon
pas
6 heart icon
a.p

Toelichting: Geurt biedt 2SA: inviterend met hartensteun. Hierdoor sterk aangemoedigd beloof ik met 4 club icon een singleton of renonce in club icon. Daar wordt Geurt weer enthousiast van en met 4spade icon belooft hij een controle in spade icon. Hij slaat de controle in diamond icon over en dus gaan we zeker een diamond icon verliezen. Maar ik kan een uitkomst in die kleur verdragen. Ik bied direct 6 heart icon.

West komt uit met spade icon6 en het hele spel lag als volgt:

O/NZ

W

N

O

Z

spade icon 7 6 5 4 3

heart icon 5 3

diamond icon A V 2

club icon 10 8 2

spade icon V

heart icon V B 7 2

diamond icon B 9 8 3

club icon V B 9 7

spade icon 9 8 2

heart icon 9

diamond icon 7 6 5

club icon A H 6 5 4 3

spade icon A H B 10

heart icon A H 10 8 6 4

diamond icon H 10 4

club icon

De uitkomst neem ik op tafel, in 2 ronden trek ik de troeven, ik gooi 3diamond icon op tafel weg op de spade icon in mijn hand, geef een diamond icon af en voilà: contract gemaakt. En zoals gezegd: op 1 na alle leiders maakten 12 slagen, maar wij waren de enigen die het slem boden.

Ik wilde op de club ook graag toelichten hoe wij deze prestatie hadden geleverd, maar om mij heen was iedereen bezig met de spellen uit de A-lijn. Daar hadden 2 leiders 7SA geboden op de volgende handen:

O/OW

W

N

O

Z

spade icon V 9 7 5

heart icon V 5 2

diamond icon 9 8 7 5

club icon 10 7

spade icon H 3

heart icon A

diamond icon 3

club icon A H V B 9 8 4 3 2

spade icon B 10 6

heart icon 10 9 8 6

diamond icon A 10 6 4 2

club icon 5

spade icon A 8 4 2

heart icon H B 7 4 3

diamond icon H V B

club icon 6

Over het bieden is mij niets bekend, behalve aan de tafel waar Noord leider werd in 7SA. Daar had oost als laatste bod naar een doublet gegrepen, over het kaartje uitgeademd, het daarna opgepoetst met de mouw van het vest van de aanstaande dummy, en duidelijk zichtbaar op tafel gelegd. Toen iedereen zich de betekenis van het doublet realiseerde (straf!!) legde oost diamond iconA op tafel. Aan de andere tafel werd Zuid leider in 7SA. West kwam uit met spade icon5 en de leider gooide de verliezende diamond icon op tafel weg op zijn heart icon.