Uit het clubleven (77)

In deze rubriek staan spellen, anekdotes en verhalen uit het clubleven. Hebt u ook een interessant, grappig of spannend verhaal? Stuur het naar impredactie@gmail.com.

Een rustig spelletje om mee te beginnen

Na een dag van hard werken kom ik op de clubavond. Het is butler. Ik moet weer even acclimatiseren, en mijn brein richten op wat dit kaartspelletje allemaal te bieden heeft. Dan wil je het liefst dat het eerste spelletje niet meteen een kunststukje vereist. Dat is ons echter zelden gegund.

Op de eerste tafel pak ik als noord de volgende hand op:

spade icon A 4 heart icon B 9 8 5 4 diamond icon 10 9 7 5 club icon 3 2

Na mijn pas opent links 1spade icon, partner past, rechts 1SA, links 2heart icon, en nu komt partner erin met een doublet. Wat nu? Ik overwoog dat partner niks kon doen na 1spade icon en dus daar waarden in had. Eigenlijk kan ik hem wel uittekenen op een 4144. Als partner per sé wilde dat ik zijn lage kleur ging bieden (bijvoorbeeld met een 4045) dan had hij maar 2SA (unusual) moeten bieden. Uitgaande van voldoende kracht bij partner, pas ik. Het schiet nog even door mijn hoofd dat een butleravond beginnen met het laten maken van een gedoubleerde deelscore niet echt een ideale start betekent. Ach, wellicht biedt mijn linkerbuurman nog wat.

Maar nee, 2heart iconx wordt het eindcontract.

O/NZ

W

N

O

Z

spade icon B 7

heart icon H 7 6

diamond icon V B 8 6

club icon H B 10 9

spade icon A 4

heart icon B 9 8 5 4

diamond icon 10 9 7 5

club icon 3 2

spade icon H 9 8 6 2

heart icon A V 10 3

diamond icon 2

club icon V 5 4

spade icon V 10 5 3

heart icon 2

diamond icon A H 4 3

club icon A 8 7 6

De double dummy analyzer geeft mij gelijk. Dit contract gaat 1 down, en 3diamond icon gaat ook down. Maar gelijk hebben is niet hetzelfde als gelijk krijgen…

Ik hoop op een hartenstart (klassiek), maar je kunt het partner niet kwalijk nemen dat hij met een tophonneur in ruiten start. diamond iconH vraagt om count, die ik met diamond icon5 aangeef (LH even). Tijd voor een hartenswitch? Partner dacht/hoopte dat ik een doubleton ruiten had en ging door in ruiten. diamond iconA werd afgetroefd.

Partner kon bij mij een doubleton schoppen en een vijfkaart harten uittekenen, en gegeven mijn even aantal ruiten heb ik 4-2 laag maar wat mijn vierkaart is onduidelijk. Dus diamond iconA was heel gevaarlijk. Hierna kan leider zelfs een overslag maken. We konden leider na afloop bedanken dat hij alsnog wist down te gaan. Maar dat is niet de reden voor dit artikel.

Voor mij was na afloop de vraag of 2heart icon eenvoudig down gaat en of hartenswitch nodig was.

Welnu, hartenswitch bleek niet nodig. Elke kaart anders dan ruiten is okay in slag 2. Maar omdat troefstart of -switch klassiek is heb ik het verdere speelverloop onderzocht. Een harten voor de 6, 8 en 10. Het lijkt logisch voor leider om klaveren te spelen. Ik zal wel een introever krijgen maar dat is toch van lengte. Partner neemt de tweede ronde en vervolgt klaver, die ik troef.

Ik probeer spade iconA. Wat nu?

O/NZ

W

N

O

Z

spade icon B

heart icon H 7

diamond icon V B 8

club icon H

spade icon 4

heart icon B 9 5

diamond icon 10 9 7

club icon

spade icon H 9 8 6

heart icon A V 3

diamond icon

club icon

spade icon V 10 5

heart icon

diamond icon A 4 3

club icon 8

In dit diagram móet ik harten naspelen. Maar géén heart icon5, het moet een hoge harten zijn!

Als je het ziet begrijp je het wel, want een kleine harten kan leider naar de 7 laten lopen waarna hij diamond iconV speelt om een schoppen op af te gooien en later, na weer op tafel te zijn gekomen op diamond iconB nog een schoppen. Na heart iconB of heart icon9 heeft leider echter geen tweede oversteek.

Ik had dus gelijk met het passen op partner’s doublet, maar ik zou geen gelijk hebben gekregen want ik denk niet dat ik al op het eerste spel scherp genoeg zou zijn om dit te verzinnen. Gelukkig was het ook voor leider het eerste spel 😊.