Uit het clubleven (7)

In deze rubriek staan spellen, anekdotes en verhalen uit het clubleven. Hebt u ook een interessant, grappig of spannend verhaal? Stuur het naar impredactie@gmail.com.

Vraag vooraf

N/-

W

N

O

Z

spade icon H V 10 9 8 6

heart icon V B

diamond icon 3

club icon 10 8 6 4

spade icon A B 7 5 4

heart icon H 10 5 2

diamond icon V B

club icon 5 2

spade icon 3

heart icon 7 6 4 3

diamond icon A H 6 5

club icon H V B 9

spade icon 2

heart icon A 9 8

diamond icon 10 9 8 7 4 2

club icon A 7 3

Zie bovenstaand spel. Noord/niemand. Kun je voor alle handen een biedverloop construeren wat je bevalt? En welk eindcontract bereik je dan?

Voor elk wat wils!

Zomeravond drive bij BC Josephine in Haarlem. Hierboven staat spel 1 uit een serie van 28. Het biedverloop van Geurt (Boon) en mij:

West
N.N

Noord
Geurt

Oost
N.N

Zuid
Rinus

1spade icon
dbl
3diamond icon
a.p

Geurt en ik spelen na een informatiedoublet op een opening van partner alle biedingen in een nieuwe kleur als zwak. Op mijn bieden hoort zelfkritiek (oude communisten waren daar goed in als ze in ongenade waren gevallen) en die oefen ik bij deze: ik ben te sterk voor 3 diamond icon en kan veel beter gewoon 1 SA bieden. Als de tegenstanders in de bieding komen kan ik altijd nog een bod in diamond icon doen. Hoe dan ook: 3 diamond icon is een speelbaar contract.

Had u dit biedverloop of eindcontract niet bedacht? Geen probleem: bij Josephine werden aan 9 tafels 9 verschillende contracten gespeeld. Gesorteerd naar score voor NZ:

  1. 5 club iconx – 3 door Oost
  2. 1 SA +1 door Zuid
  3. 3 club icon – 2 door West
  4. 2 diamond icon C door Zuid
  5. 2 spade icon – 1 door West
  6. 3 diamond icon – 1 door Zuid
  7. 2 heart icon – 1 door Noord
  8. 1 SA C door West
  9. 4 diamond iconx – 1 door Zuid.

Zit het door u voorgestelde eindcontract er tussen?  

Een geboden contract moet nog worden gespeeld!

Hier is het spel nogmaals:

N/-

W

N

O

Z

spade icon H V 10 9 8 6

heart icon V B

diamond icon 3

club icon 10 8 6 4

spade icon A B 7 5 4

heart icon H 10 5 2

diamond icon V B

club icon 5 2

spade icon 3

heart icon 7 6 4 3

diamond icon A H 6 5

club icon H V B 9

spade icon 2

heart icon A 9 8

diamond icon 10 9 8 7 4 2

club icon A 7 3

West komt uit met spade iconH, die ik op tafel neem. Ik tel 5 verliezers: 1 in heart icon, en 2 in beide minors. Eerst maar eens kijken of ik een klaverenverliezer op tafel kan troeven: een kleine naar mijn hand voor de B van oost. Die duik ik. Oost begrijpt mijn plan en speelt dan diamond iconAH en diamond icon5. Daarmee is de mogelijkheid om af te troeven verdwenen. Aan slag met de diamond icon10 speel ik nog 2 diamond icon. West speelt steeds spade icon bij, in Noord doe ik hetzelfde. Op de laatste diamond icon speelt oost club icon9.

Tijd voor analyse: west heeft spade iconHV en verder nauwelijks punten; misschien nog heart iconV of B. Oost heeft gedoubleerd en daarmee belooft hij bijna altijd een 4 krt heart icon. Hij heeft ook een 4 krt diamond icon laten zien en inmiddels een club icon afgegooid op mijn 5e troef. Zou hij gestart zijn met een 1-4-4-4? Een snit  over oost in heart icon lijkt tamelijk kansloos, maar misschien moet oost wel zelf heart icon spelen als ik hem met club icon ingooi. Dan kan ik V B bij Oost de baas en ook V of B bij west.  Er lijkt geen beter plan dus speel ik club iconA en gooi oost daarna in met mijn 3e club icon. En inderdaad speelt Oost heart icon 3 via mijn 8 en de V van west naar de A van noord. Nu nog even de snit over de B en die zit (krachtterm weggelaten) mis! Hoe is het mogelijk: west heeft weinig punten en 2 heart icon en dat zijn V en B! Ik laat iedereen aan tafel weten dat er mijns inziens sprake is van GROOT ONRECHT. Iedereen is het daar mee eens, maar de score van 31% blijft staan.