Uit het clubleven (64)

In deze rubriek staan spellen, anekdotes en verhalen uit het clubleven. Hebt u ook een interessant, grappig of spannend verhaal? Stuur het naar impredactie@gmail.com.

Vraag vooraf

Het is viertallen. Je bent zuid, allen kwetsbaar. West is deler en opent 2diamond icon, multi. Nu zit je in 6diamond icon. West komt uit met spade iconV en dummy komt op tafel.

W/allen

spade icon A H 6 5

heart icon H V 9 5 3

diamond icon 10 4 3

club icon 6

spade icon 9

heart icon

diamond icon A V 9 8 5 2

club icon A H 10 8 6 4

West is gemarkeerd met een zeskaart heart icon of spade icon. Speelplan?

Een goede avond begint met goed schudden

Het Denksportcentrum is de hele maand augustus dicht, maar het bridgen houdt natuurlijk niet op. We gaan verder in de huiselijke omgeving. Dan missen we de schudmachine. Vroeger was alles beter, maar in dit geval is enige nuancering op zijn plaats. Herinnert u zich nog dat we aan het begin van de avond zelf 4 spellen moesten schudden? Luie bridgers haalden de kaarten dan 2 keer door elkaar en vervolgens zat je de hele avond tegen zouteloze verdelingen aan te kijken. Dat is met de schudmachine wel anders: elke mogelijke verdeling komt even vaak voor en dus krijg je veel meer handen met een grote shape. Na invoering van de schudmachine waren er zelfs protesten tegen het apparaat, vanwege de frequentie van extreme verdelingen.

Geurt heeft ons uitgenodigd voor een viertallenwedstrijd in zijn huis: 4 paren spelen in wisselende samenstelling 3 maal 10 spellen en na afloop is één paar winnaar. Het parool vooraf is: goed schudden! De norm: je riffelt elk spel 7 maal voor je gaat delen. Alle aanwezigen deden hun best en we hadden een topavond.

Neem nou spel 4, west deler, allen kwetsbaar. Ik zit zuid en krijg deze hand:

spade icon 9 heart icondiamond icon A V 9 8 5 2 club icon A H 10 8 6 4.

West opent 2diamond icon en Geurt doubleert. Oost biedt 2heart icon en dan ben ik. Ik wil naar slem, maar in welke kleur? Ik bied eerst 4diamond icon. Geen misverstand: dat is sleminvite. Hierna wil ik 6club icon bieden. En dan mag Geurt kiezen. West past, Geurt biedt 5diamond icon, zo ongeveer het meest teleurstellende bod mogelijk. Waarom nou niet een controle geboden? Maar het houdt mij niet tegen: ik bied 6diamond icon. De opps hoeven niet vooraf te weten dat ik ook lengte club icon heb.

West komt uit met spade iconV en dummy komt op tafel:

W/allen

spade icon A H 6 5

heart icon H V 9 5 3

diamond icon 10 4 3

club icon 6

spade icon 9

heart icon

diamond icon A V 9 8 5 2

club icon A H 10 8 5 4

Dummy valt niet mee: niet meer dan 12 punten en ook nog allemaal in de hoge kleuren. Ik begin een hoop begrip te krijgen voor het 5diamond icon bod. Gezien de uitkomst veronderstel ik dat west de lengte spade icon heeft. En hij heeft ook een paar heart icon, want ik kan me niet voorstellen dat oost er 8 heeft. Als ik mijn contract wil maken zal ik club icon op tafel moeten aftroeven, maar west is natuurlijk ook kort in deze kleur. En west is ook kort in troef. Als hij maar 1diamond icon heeft kan ik 1 maal diamond icon spelen en de snit nemen over de H. Daarna kan ik 2club icon op tafel troeven. Als west nog een club icon troeft met de B ben ik binnen, want dat is dan mijn enige verliezer. Dan moeten de club icon niet slechter zitten dan 4 – 2, maar dat wil ik wel geloven, want waar zitten anders alle heart icon?

Dan is het plan gemaakt. Ik neem de uitkomst met het aas en speel een kleine diamond icon naar de V. West neemt met de H. Korju!! Waarom heb ik dat? West komt na met club iconB, die is voor mijn aas. Nu moet ik maar hopen dat oost inderdaad minstens 3club icon heeft en ook diamond iconB. Dus een kleine club icon in de dummy getroefd, een heart icon in de hand getroefd, weer een kleine club icon naar de tafel. West heeft geen club icon meer en gelukkig ook diamond iconB niet. Hij gooit een kleine schoppen. Ik troef weer op tafel, ga met een ingetroefde heart icon weer naar mijn hand en sla diamond iconA. Bij west de 7 en bij oost valt de B: contract gemaakt!

Het hele spel zat zo:

W/allen

W

N

O

Z

spade icon V B 10 8 4 3 2

heart icon 8 4

diamond icon H 7

club icon B 3

spade icon A H 6 5

heart icon H V 9 5 3

diamond icon 10 4 3

club icon 6

spade icon 7

heart icon A B 10 7 6 2

diamond icon B 6

club icon V 9 7 2

spade icon 9

heart icon

diamond icon A V 9 8 5 2

club icon A H 10 8 5 4

Ik wil het succes goed doorvoelen. Dus even met de rug tegen de leuning van de stoel, de voeten naast elkaar goed gronden, het hoofd enigszins geheven met een gelukzalige glimlach. Dan komt west: “Sorry partner, ik had een spade icon bij de club icon zitten, daarom zag ik niet dat ik 7spade icon had”. En oost: “Je had na diamond icondiamond icon moeten na spelen, dan gaat hij hartstikke down, want hij kan niet meer 2 club icon op tafel troeven. Rinus geeft je de kans, die moet je pakken.” Mijn geluksgevoel neemt af. Ik zit weer rechtop. “Wat nou! Weet jij een beter speelplan?” “Zeker: je moet geen troeven trekken, maar direct op de club icon af. Dan weet je zeker dat je er 2 kunt troeven. Je mag toch een diamond icon verliezen?”

Grom. Hij heeft gelijk. Maar aan de andere tafel was het 5diamond icon contract. 13 impen voor ons.

(Voor meer info over de riffle shuffle verwijs ik u naar het internet.)