Uit het clubleven (37)

In deze rubriek staan spellen, anekdotes en verhalen uit het clubleven. Hebt u ook een interessant, grappig of spannend verhaal? Stuur het naar impredactie@gmail.com.

Vraag vooraf

Je zit als zuid in 6 heart icon ( N, niemand) en dit zie je:

N/niem

spade icon A V 6 3

heart icon 9 8 5 2

diamond icon B 8 3

club icon A 2

spade icon H B 7

heart icon A H V B 10 4

diamond icon A 2

club icon V 3

Het maakt niet uit waarmee west uitkomt, je gaat alle slagen halen. Nu weet je de positie van diamond iconH, V en club iconH. O ja? Waar zitten die kaarten dan?

Je kunt ook teveel punten hebben

Nieuwjaarsdrive bij BC Josephine. We spelen topintegraal in 2 gemengde lijnen. Geurt en ik ontmoeten direct stevige tegenstanders. Maar na 3 spellen hebben we waarschijnlijk een positieve score. Ik zit (gedraaid) west en ik krijg deze hand:

spade icon 8 2 heart icon 7 6 diamond icon H V 10 9 club icon H 10 9 7 5.

Daarmee participeer ik in het volgende biedverloop (N/niem):

West
Rinus

Noord
N.N

Oost
Geurt

Zuid
N.N

pas
pas
2 SA
pas
3 club icon
pas
3heart icon
pas
3 spade icon
pas
4 diamond icon
pas
4SA
pas
5 heart icon
pas
6 heart icon
a.p

Toelichting: 3club icon is Niemeijer, 3heart icon belooft een vijfkaart, 3spade icon is echt of controle. 4diamond icon is een controlebieding. 4 SA is RKC en 5heart icon belooft 2 azen (van 4!, troef is dan nog niet vastgesteld). U hebt ideeën over dit biedverloop? Ik ook. Maar dat doet er nu niet toe. Waar kom ik mee uit? Leider en dummy hebben samen ruim 30 punten en ik heb er 8. Dan heeft Geurt niets. Maar er zijn downkansen: ik zit met mijn heren achter de hand met verreweg de meeste punten. Dan is het makkelijk: ik leg diamond iconH op tafel. Na de mislukte snit over club iconH kan ik meteen mijn 2e slag oprapen.

Dummy komt op tafel:

W

N

spade icon 8 2

heart icon 7 6

diamond icon H V 10 9

club icon H 10 9 7 5

spade icon A V 6 3

heart icon 9 8 5 2

diamond icon B 8 3

club icon A 2

diamond iconB in de dummy: het zal eens niet! De leider heeft natuurlijk diamond iconA en kan nu de B tot slag promoveren door een kleintje uit de hand naar de dummy te spelen. Misschien heeft hij dan de snit in club icon niet eens nodig. En inderdaad neemt de leider de slag in zijn hand en speelt 2 rondjes heart icon. Geurt kan de 2e ronde niet bekennen en gooit diamond icon 4 af. Ik kijk verwonderd naar de leider, die als volgt reageert: “Een extra harten leek me wel handig”.  Waarom ook niet: een biedsysteem is ook maar een hulpmiddel. Maar dan volgen hele nare ontwikkelingen: de leider speelt uit de hand spade iconH en B, gaat met een 3e spade icon naar tafel en raapt A en V op. Op de V gooit hij in zijn hand diamond icon2 af. Ik heb inmiddels afscheid genomen van 2 club icon. Geurt heeft 4 maal bekend en doet er verder niet meer toe. Dan gaat de leider met troef naar zijn hand en speelt weer heart icon. Mijn hand en de dummy zien er inmiddels als volgt uit:

W

N

spade icon

heart icon

diamond icon V 10

club icon H 10 9

spade icon

heart icon 9

diamond icon B 8

club icon A 2

Ik voel de catastrofe aankomen: wat zou het toch mooi zijn als Geurt nu diamond iconV of club iconH had! Maar de leider is onverbiddelijk. Ik kan op de 9e slag club icon9 nog missen, dummy bekent nog. Dan weer een heart icon: ik doe diamond icon 10 weg, op tafel diamond icon8. Op de 11e slag speelt de leider zijn laatste heart icon en ik moet club icon10 leggen. Op tafel gaat nu diamond iconB weg. En dan speelt de leider een kleine club icon via mijn H naar het A en een kleine club icon terug naar zijn hand: hij maakt de laatste slag met club iconV.

Het hele spel lag als volgt:

N/niem

W

N

O

Z

spade icon 8 2

heart icon 7 6

diamond icon H V 10 9

club icon H 10 9 7 5

spade icon A V 6 3

heart icon 9 8 5 2

diamond icon B 8 3

club icon A 2

spade icon 10 9 5 4

heart icon 3

diamond icon 7 6 5 4

club icon B 8 6 4

spade icon H B 7

heart icon A H V B 10 4

diamond icon A 2

club icon V 3

Mooi uitgespeelde dwangpositie. Wij scoren op dit spel 13,33 %. Het spel werd 16 keer gespeeld. 14 maal werd slem geboden (1 x 6SA, 1 maal 6spade icon). Slechts 5 leiders maakten de overslag. Er was nog discussie over de vraag of de uitkomst van belang is. Een start met diamond iconH maakt het de leider gemakkelijk, maar een andere start verandert niets aan de dwangpositie. De leider kan altijd zijn 12 slagen ophalen en daarna de 13e incasseren met diamond iconB of club iconV. Behalve als west met club icon start. Die moet de leider laten doorlopen naar zijn V voor de 13e slag.

Oproep

In een dwangpositie zitten is verschrikkelijk. De bijbehorende slechte score maakt het alleen maar erger. Maar een slechte score hoeft helemaal niet als meer bridgers zich verdiepen in het verschijnsel dwang. Daarom bij deze een oproep om daar werk van te maken. Dat levert mij in volgende gevallen een betere score op. We hoeven de lat niet direct erg hoog te leggen, maar 35 % voor slachtoffers van een dwang vind ik wel het minimum. Dus kom op, aan de studie! Begin maar bij de vraag vooraf, hierboven.