Uit het clubleven (35)

In deze rubriek staan spellen, anekdotes en verhalen uit het clubleven. Hebt u ook een interessant, grappig of spannend verhaal? Stuur het naar impredactie@gmail.com.

Vraag vooraf

Je zit als zuid in 1 SA.  Daarmee heb je de bieding geopend, waarna iedereen heeft gepast.

West komt uit met diamond icon3 en dummy komt op tafel.

Z/OW

spade icon 10 8 7

heart icon V 10 2

diamond icon 9 6 2

club icon V 8 4 3

spade icon A H 5 2

heart icon A 9 6

diamond icon A B 7 4

club icon 6 2

Je legt op tafel de 2, oost komt met de H, die neem je met de A. Er zijn maar 4 slagen zeker.  Dat wordt nog werken! Welke kaart speel je als 2e?

Hulp van de tegenstanders

De laatste donderdag voor de kerst, het Denksportcentrum in Haarlem is dicht. Geurt en ik doen mee op Stepbridge.

Ik krijg op spel 2 – gedraaid – als zuid de volgende hand bij Z/OW:

spade icon A H 5 2 heart icon A 9 6 diamond icon A B 7 4 club icon 6 2

Ik open 1SA. Allen passen. Dummy komt op tafel als west is uitgekomen met diamond icon3:

Z/OW

spade icon 10 8 7

heart icon V 10 2

diamond icon 9 6 2

club icon V 8 4 3

spade icon A H 5 2

heart icon A 9 6

diamond icon A B 7 4

club icon 6 2

De dummy is niet alleen arm aan punten, maar ook aan profilering. Ik tel 4 vaste slagen. Met een beetje goede wil komt daar een diamond icon-slag bij. Een goede beslissing in heart icon levert nog een slag op. En als de spade icon 3-3 zitten komt daar de 7e slag uit. Maar tegen die tijd hebben de opps ook 7 slagen opgeraapt: waarschijnlijk 3 in club icon, 2 in diamond icon , 1 in heart icon  en 1 in spade icon.  Wat een triest vooruitzicht: je zal je vrije spade icon moeten wegdoen op hun hoge club icon.

En dan de volgende vraag: met welke kleur begin je? Dikke kans dat de spade icon niet 3 – 3 zitten.  En hoe ga je de heart icon aanpakken? Maar wanhoop is nergens voor nodig. Je kunt de tegenstanders jouw problemen laten oplossen door zelf de kleur aan te spelen waarin zij slagen kunnen maken. Van de weersomstuit gaan zij dan de kleuren spelen waarin  jij slagen kunt maken. Daarom speel ik in de 2e slag club icon2! West de 5, op tafel de 8 en oost de 9.  Nu denken de tegenstanders dat ik een paar hoge kaarten in club icon heb. En dat zie ik graag. Oost komt terug met diamond icon8. Daar is dan mijn 5e slag! Ik leg de 4, west de 10 en noord de 2. Dan komt west met diamond iconV, op tafel de 9 en oost gooit spade icon4 af. Dat is mooi. Ik wil wedden dat mijn 4e spade icon hoog gaat worden. Maar waarom doet oost dat? Hij houdt natuurlijk de lengte in club icon vast en kan vast geen heart icon missen. En oost weet natuurlijk niet dat ik een 4 krt in spade icon heb. Nu weer naar west. Die zou mij met de 4e diamond icon aan slag kunnen helpen zodat ik het zelf verder mag uitzoeken. maar dan  ken je west niet. Die houdt graag het initiatief en komt met spade icon9. Die gaat via 10 en B naar mijn A. Ik speel ook de H (west en oost bekennen) en een kleintje na voor de V van oost (west kleine heart icon weg). Mijn 6e slag is geboren! Oost heeft nu nog alleen club icon en heart icon. Het spel ligt nu zo:

Z/OW

W

N

O

Z

spade icon

heart icon B 7 5

diamond icon 5

club icon H 10

spade icon

heart icon V 10 2

diamond icon

club icon V 4 3

spade icon

heart icon H 8 4

diamond icon

club icon A B 7

spade icon 5

heart icon A 9 6

diamond icon B

club icon 6

Oost aan slag. OW hebben 4 slagen, ik 3. Als oost club icon7 naspeelt, ben ik down. Maar hij kijkt wel beter uit. Tenslotte ben ik met club icon begonnen. Dus wordt het een kleine heart icon die ik via de B naar de V laat lopen. Daar is dan mijn 7e slag. Nu een heart icon naar de aas, dan de vrije spade icon en diamond icon opgehaald. Over club icon6 vallen A en H (heuhhh!!!) en oost maakt dan nog heart iconH.

Het hele spel lag zo:

Z/OW

W

N

O

Z

spade icon 9 3

heart icon B 7 5 3

diamond icon V 10 5 3

club icon H 10 5

spade icon 10 8 7

heart icon V 10 2

diamond icon 9 6 2

club icon V 8 4 3

spade icon V B 6 4

heart icon H 8 4

diamond icon H 8

club icon A B 9 7

spade icon A H 5 2

heart icon A 9 6

diamond icon A B 7 4

club icon 6 2

6 leiders maken 1 SA, waarvan 2 met een overslag. 11 andere gaan down. 4 OW-paren gaan minstens 1 down in een deelscore en scoren vanwege de kwetsbaarheid slechter dan de leiders die 1SA maken. Daarom valt de score een beetje tegen: slechts 62,5%.

Direct na het afspel Geurt in de chat. Met de complimenten? Niet echt. Hij vraagt waarom ik de overslag niet meeneem. Ik kan toch heart iconH eruit snijden? Verdomd. Niet gezien. Daarom scoor ik 62,5% in plaats van 92,5%. Jammer is dat toch: prachtig plan, beroerde afwerking.