Uit het clubleven (29)

In deze rubriek staan spellen, anekdotes en verhalen uit het clubleven. Hebt u ook een interessant, grappig of spannend verhaal? Stuur het naar impredactie@gmail.com.

Vraag vooraf

Het is butler en je zit in 3SA bij O/NZ.  Oost heeft lengte club icon en west weet dat: oost heeft namelijk het Staymanbod van 2club icon gedoubleerd voor de uitkomst.  West komt braaf uit met club iconB en dummy komt op tafel.

O/NZ

spade icon A B

heart icon B 9 5

diamond icon V 9 8 5 3

club icon 9 6 4

spade icon 9 8 7 6 4

heart icon A 3 2

diamond icon A H B

club icon A 2

Je neemt de 2e club icon en dan zijn er 8 slagen. Jullie hebben behoorlijk ambitieus geboden, maar dat is voor de nabespreking. Gevraagd: de 9e slag. Waar zou die vandaan moeten komen? De kwetsbare manchepremie staat op het spel!

Aan een strohalm naar +600

Butler bij Josephine, 3e ronde, 3 november 2022. Het is O/NZ en ik krijg dit als zuid:

spade icon 9 8 7 6 4 heart icon A 3 2 diamond icon A H B club icon A 2

Oost past, ik bied 1SA. West past, partner Geurt (Boon) biedt 2club icon Stayman. Oost doubleert: hij heeft kennelijk lange club icon. Er zijn nu methoden om de openingshand nader te omschrijven, maar wij bieden door alsof er niets gebeurd is: ik bied 2spade icon. West past weer, Geurt biedt 2 SA. Met 9 punten in de dummy bieden wij (bijna) altijd 3 SA. Dat wordt vaker wel gemaakt dan niet. Geurt heeft nu dus 8 punten. Ik heb er 16 met tophonneurs en ik speel daarom liever een troefcontract. Ik bied dus 3spade icon. Geurt biedt 3 SA en dat wordt het eindcontract. West komt uit met club iconB en dummy komt op tafel.

O/NZ

spade icon A B

heart icon B 9 5

diamond icon V 9 8 5 3

club icon 9 6 4

spade icon 9 8 7 6 4

heart icon A 3 2

diamond icon A H B

club icon A 2

Oost neemt de uitkomst over met de V en speelt club iconH na. Die slag moet ik nemen. West speelt club icon7 bij. Nu tel ik 8 slagen. Ook bij hertelling blijven dat 8 slagen. Zijn er minieme kansen op een 9e? Niet dat ik zie. Bovendien: ik mag niet van slag. Als ik een kleine spade icon naar de B speel ga ik die verliezen aan een hoge spade icon van Oost, die dan nog 4 slagen in club icon opraapt en dan ben ik 2 down. Na nog een definitieve hertelling – het lijken wel verkiezingen in de VS – kom ik nog steeds 1 slag tekort. In zo’n geval kun je het beste je 8 slagen oprapen en hopen op een mirakel. Eens kijken wat de opps doen! Ik raap 5 ruitenslagen op. West bekent 2 maal en gooit 3 heart icon af. Oost bekent 3 maal en gooit 2club icon af.  Ik kan Oost nu ingooien met club icon: hij zal dan nog een slag in club icon maken en moet dan heart icon of spade icon inspelen. Dat zal dan wel een spade icon worden. Daar haal ik de 9e slag niet mee. Maar ik zie een strohalm! Licht in diepe duisternis! Ik hoor Zijn Stem: heart icon B op tafel wordt een slag! Want west heeft inmiddels 3 heart icon afgegooid. De geachte opponenten hebben samen nog maar 4 heart icon. Ik speel kleine heart icon van tafel en daar verschijnt zowaar bij Oost de V. Die neem ik met de A en ik vervolg met een kleine heart icon na. En ja hoor: west legt de H, speelt een kleine spade icon voor mijn A en ik heb mijn 9e slag. Die gaat opbrengen.

Het hele spel lag zo:

O/NZ

W

N

O

Z

spade icon H 10 5

heart icon H 10 8 7 6 4

diamond icon 7 6

club icon B 7

spade icon A B

heart icon B 9 5

diamond icon V 9 8 5 3

club icon 9 6 4

spade icon V 3 2

heart icon V

diamond icon 10 4 2

club icon H V 10 8 5 3

spade icon 9 8 7 6 4

heart icon A 3 2

diamond icon A H B

club icon A 2

Het spel werd 8 maal gespeeld. Slechts 2 spelers maakten 3SA. Ik moest ervoor werken. De andere leider kreeg heart icon7 uit. Hij verdiende daar ook 10 impen mee. Er is veel onrecht in de wereld. Maar er zijn ook goede tips. Eén ervan is: als je geen uitweg ziet, speel dan je lange kleur uit.