Uit het clubleven (24)

In deze rubriek staan spellen, anekdotes en verhalen uit het clubleven. Hebt u ook een interessant, grappig of spannend verhaal? Stuur het naar impredactie@gmail.com.

Vraag vooraf

Z / Niemand. Je zit als zuid in 6diamond icon. Jij hebt 1diamond icon geopend, west heeft daarna 2spade icon gevolgd.

West is met spade iconH uitgekomen en de dummy komt op tafel:

Z/niemand

spade icon A 2

heart icon A H V B 10

diamond icon V B 6 4

club icon 7 6

spade icon 9 7 6

heart icon 7

diamond icon H 9 7 5 3

club icon A H V 2

Eerste reactie als je de dummy hebt gezien: we zitten in het goede contract! Nu nog maken. Hoe ga je dat doen?

Altijd voor de beste kans gaan!

Maandag 26 september. Ik zit met mijn levenspartner in een campingbus in Antwerpen. Het is koud en het regent hard. We gaan vroeg naar bed. Chrétienne (Wiessing), mijn bridgepartner bij BCG in Heemstede, zit dan tegenover Wim (Koning). Een incidenteel partnership en dat niet alleen: ze spelen zelfs voor het eerst samen. Dat is spannend, want we hebben wel een resultaat nodig. Ik heb de 2 voorgaande weken zelf met een invaller gespeeld en dat heeft niet veel vlees op de botten opgeleverd. De A – lijn telt 15 paren, waarvan er 4 degraderen aan het einde van een serie 6 avonden. Eén slecht resultaat is voldoende voor degradatiegevaar.

De volgende ochtend ben ik vroeg wakker. Als eerste ga ik op zoek naar de uitslag van de clubavond. Die valt zeker niet tegen: ze zijn 4e geworden in een veld van 13 met 56,07 %. Ik scan een aantal spellen en mij valt natuurlijk ook de 0 op: Chrétienne en Wim spelen 6diamond icon tegen. Het contract wordt gemaakt, maar gaat ook 3 keer 1 down.  Een ander paar maakt 5diamond icon met een overslag. Dat maakt nieuwsgierig.

Dat hele spel ziet er als volgt uit:

Z/niemand

W

N

O

Z

spade icon H V B 10 8 4

heart icon 6 5

diamond icon 10 2

club icon B 9 5

spade icon A 2

heart icon A H V B 10

diamond icon V B 6 4

club icon 7 6

spade icon 5 3

heart icon 9 8 4 3 2

diamond icon A 8

club icon 10 8 4 3

spade icon 9 7 6

heart icon 7

diamond icon H 9 7 5 3

club icon A H V 2

Toelichting

Chrétienne en Wim zitten OW. Een van hen (dat blijkt Wim te zijn) komt uit met spade iconH. Alle andere west spelers doen dat ook. Dan lijkt het contract down, want OW rapen een 2e slag in spade icon op als de leider troef gaat trekken. Maar wacht even: de leider speelt natuurlijk eerst club icon naar de hand en gooit na H op de V de 2e spade icon op tafel weg. Alhoewel: er gaan ook 3 leiders down in 6diamond icon. Zijn die dan zo dom dat ze niet eerst club icon spelen? Ik kan het me niet voorstellen. Maar ik zit niet alleen in dat camperbusje. We gaan  – nog steeds in de stromende regen – naar het nieuw geopende Koninklijk Museum voor Schone Kunsten. Dat is overigens een echte aanrader.

Het spel laat me niet los. In de A – lijn van BCG hebben ze genoeg in hun mars om dit contract te maken. Hoe kunnen 3 leiders nu down gaan? Ik kijk er nog eens naar en dan zie ik een alternatief plan voor de leider: je kunt ook 2 spade icon in de hand afgooien op de hoge heart icon van tafel. En dat plan mislukt, want west troeft de 3e heart icon! Welke kleur biedt de beste kansen: heart icon of club icon? NZ hebben in beide kleuren 6 kaarten. En welke eisen kun je stellen aan de verdeling? Dat maakt geen verschil. In beide kleuren moeten de uitstaande kaarten 4 – 3 verdeeld zijn. Maar: gezien zijn volgbod is de kans op een korte kleur in west groter. Als hij de 3e club icon troeft kun je overtroeven met de B in de dummy en ben je nog niet down. Als je daarentegen op de heart icon af gaat, kan west de 3e ongehinderd troeven en de downslag in spade icon incasseren.

Ja maar: vraag: Hoe kom je dan van de schoppen af als je de 3e club icon op tafel moet over troeven?

Antwoord: als dat gebeurt speel je 3 maal heart icon van tafel en probeert de 2 spade icon in de hand te lozen. En als west ook de 3e heart icon troeft heb je gedaan wat je kon. (Voor de fijnproever: als west de 3e club icon voortroeft met diamond icon8, en daarna op 3 slagen in heart icon bekent, loop je nog steeds gevaar als oost 2 troeven heeft. Je moet dan eerst spade icon2 in de hand troeven en een kleine troef naar de dummy spelen, zodat diamond icon10 nooit kan promoveren. Zo hoor ik van de redactie van deze mooie website).

Enfin:  de keuze om eerst te  proberen de schoppenverliezer kwijt te raken op club icon is veel beter. En in dit spel ook direct afdoende. Goede leider op dit spel! Stel je voor dat zuid hier ook gekozen had voor de aanpak met heart icon. Dan hadden Chrétienne en Wim bijna 58 % gehaald. Zonder effect overigens, want met een invaller speel je bij BCG begrensd: je maximum score is 55 %. Soms zit het tegen, en dan kost het toch niets.