Uit het clubleven (19)

In deze rubriek staan spellen, anekdotes en verhalen uit het clubleven. Hebt u ook een interessant, grappig of spannend verhaal? Stuur het naar impredactie@gmail.com.

Vraag vooraf

Het is viertallen. Je zit noord (Z/NZ)  met de volgende hand:

spade icon 3 heart icon H 10 4 2 diamond icon H V 10 7 6 3  club icon 7 3

En je draagt bij aan het volgende biedverloop:

West

Noord

Oost

Zuid

1club icon
pas
1diamond icon
pas
2SA
pas
3club icon
pas
3SA
pas
??

2 SA belooft een evenwichtige hand, 3club icon is check back Stayman, 3SA ontkent een 4 krt heart icon en spade icon.

Wat bied je?

Ondernemingslust!

Dit is leuk: ik speel met Herman, mijn broer en bridgepartner (met wat tussenpozen) sinds 40 jaar. En nog leuker: onze tegenstanders zijn Chrétienne (Wiessing) en Geurt (Boon), mijn 2 andere vaste partners op de clubs in Haarlem en Heemstede. We spelen met 2 andere paren 3 viertallenwedstrijden van 10 spellen. Na afloop kunnen we 1 paar als winnaar huldigen.

Er komt niet veel bijzonders langs en na 6 spellen vermoed ik dat de stand in impen nog dicht bij 0 – 0 is. Maar dan krijg ik als oost deze hand:

spade icon H V 8 2 heart icon 8 6 5 3 diamond icon A 8 2 club icon 8 2.

Het is Z / NZ en het volgende biedverloop ontrolt zich:

West
Herman

Noord
Geurt

Oost
Rinus

Zuid
Chrétienne

1 club icon
pas
1 diamond icon
pas
2 SA
pas
3 club icon
pas
3 SA
pas
4diamond icon
pas
6diamond icon
a.p

We hanteren alle 4 hetzelfde biedsysteem: 2SA belooft natuurlijk een evenwichtige hand met 18 – 19 punten, 3club icon vraagt naar de verdeling in de hoge kleuren. Zuid kan immers nog een 4 kaart hoog hebben. 3SA ontkent dit bezit en dan is er wat onzekerheid over de betekenis van 4 diamond icon. Is dat een controle? Echt niet, Geurt gaat over 3SA heen en aast op een slem in diamond icon. Dat kan hij krijgen ook, want Chrétienne legt direct 6diamond icon op tafel.

Ik bekijk dit alles met gemengde gevoelens om verschillende redenen. Allen aan tafel, Herman wat minder, zijn druistige bieders. Meer geneigd om de hand op- dan af te waarderen, zeg maar. We vertellen elkaar met regelmaat dat we wat voorzichtiger moeten zijn, maar dat haalt niet veel uit. Dit contract gaat natuurlijk down. (Waarom doubleer je dan niet, De Louw? Omdat het viertallen is! Als de leider het toch maakt, verlies ik veel meer dan ik met een doublet kan winnen.) Ik mag uit, dat wordt dus spade iconH. En dan heb ik de downslag in handen als ik troefaas gemaakt heb. Dat vind ik niet echt leuk: de tegenstanders zijn tenslotte ook  mijn partners!

Een beul moet het kort maken. Energiek leg ik spade iconH op tafel en daar komt deze dummy te liggen:

spade icon A 9 2

heart icon A 7

diamond icon B 9 4

club icon A H V 10 6

Dummy en ik hebben samen 7 schoppen, er zijn nog veel schoppen over voor mijn partner en de leider. Die bestudeert de dummy. Ondertussen bestudeer ik de leider. Jammer genoeg kan je aan Geurt niet zien dat de missie kansloos is. Hij neemt de uitkomst met de A, west en noord bekennen. Dan een kleine heart icon naar de H in zijn hand, waarna hij een kleine diamond icon naar de tafel speelt. Die neem ik direct en hup, daar komt spade iconV. Die troeft Geurt af. Omdat zijn schoppen op zijn. Daar heeft hij er namelijk maar één van. En dan maakt Geurt zijn contract!!

Het hele spel ligt namelijk zo:

Z/OW

W

N

O

Z

spade icon B 10 6 5 4

heart icon V B 9

diamond icon 5

club icon B 9 5 4

spade icon 3

heart icon H 10 4 2

diamond icon H V 10 7 6 3

club icon 7 3

spade icon H V 8 7

heart icon 8 6 5 3

diamond icon A 8 2

club icon 8 2

spade icon A 9 2

heart icon A 7

diamond icon B 9 4

club icon A H V 10 6

Geurt troeft dus de 2e schoppen af, trekt de troeven, speelt 3 maal club icon en gooit daar 1 heart icon op weg, troeft de 4e club icon en gaat naar tafel met heart icon. Op de vrije club icon uit de dummy verdwijnt de laatste heart icon. Klein slem gemaakt. Met niet meer dan 26 punten. Ons nevenpaar is waarschijnlijk in 3 SA blijven hangen. Herman merkt op dat 3 SA zelfs down gaat na de opgelegde spade icon start. De leider moet van slag in diamond icon en dan halen NZ 4 slagen in spade icon.

Complimenten voor het bod van 4diamond icon. Hoe vaak wordt het slem in de minors niet gemist omdat men tevreden is met 3 SA? En ook complimenten voor Noord. Zij heeft een prachthand en vatte de koe goed bij de hoorns. Het is wel jammer dat ik hun tegenstander ben, want ik kan slecht tegen mijn verlies. En deze pot gaan wij niet meer winnen.

Dat voorgevoel wordt bevestigd bij het uitslaan. Spel 7: zij 1370. Nevenpaar: zij 100. Hebben ze 6diamond icon geboden? Ongelooflijk. En 3SA down? Ja hoor, na schoppenstart.

Maar aan het eind is er troost. Herman en ik eindigen in de rangschikking toch nog boven Chrétienne en Geurt.