Uit het clubleven (15)

In deze rubriek staan spellen, anekdotes en verhalen uit het clubleven. Hebt u ook een interessant, grappig of spannend verhaal? Stuur het naar impredactie@gmail.com.

Vraag vooraf

West heeft geopend met 1heart icon, noord past, oost 1spade icon, zuid past, west 2heart icon, allen passen.

Noord komt uit met club icon6, 1e 3e 5e. Dummy komt op tafel en jij zit zuid.

O

Z

spade icon B 9 4 3

heart icon V

diamond icon 10 9 6 2

club icon A B 7 4

spade icon V 10 7 5 2

heart icon 10 6

diamond icon A H 5

club icon H 10 5

De leider legt club icon4 in de dummy, jij de 10 en je mag de slag houden (de leider club icon3). Jij speelt spade icon2 naar de aas van de leider. Die speelt club icon naar de A in de dummy en een kleine diamond icon van tafel voor jouw H. Jij speelt weer een kleine spade icon voor de H van partner. Noord speelt club icon2 voor jouw H, getroefd door de leider. Dan een kleine heart icon voor de H van noord, troef V in de dummy valt eronder en jij speelt de 6. Er zijn nu 7 slagen gespeeld, 4 voor NZ en 3 voor leider west. West heeft nog 6 kaarten, waarschijnlijk 4 troeven en 2 diamond icon. Noord speelt nu club icon V. In de dummy de B en nu ben jij. Zo ziet het eruit:

O

Z

spade icon B 9

heart icon

diamond icon 10 9 6

club icon B

spade icon V 10 7

heart icon 10

diamond icon A 5

club icon

Welke kaart leg je?

Recht op de plexus!

Het clubleven ligt stil. We bridgen nu thuis. Met 4 paren 3 viertallenwedstrijden van elk 10 spellen in wisselende samenstelling. Na afloop hebben we een rangorde per paar. Mijn partner vanmiddag is Marlies (Wentholt). We zijn bij haar broer Gerard. Ik help Marlies om Gerard eronder te krijgen. Tot nu toe is dat niet gelukt, maar deze 3e match betekent de directe confrontatie. We gaan het zien!

Ik zit (gedraaid) zuid op spel 3, W / NZ en krijg de volgende hand:

spade icon V 10 7 6 5 heart icon 10 6 diamond icon A H 5 club icon H 10 5.

Broer Gerard opent 1heart icon, Marlies past,  oost 1spade icon. Ik heb nu geen bod meer en als West 2heart icon biedt is het bieden afgelopen.

Uitkomst club icon6, 1e 3e 5e.

O

Z

spade icon B 9 4 3

heart icon V

diamond icon 10 9 6 2

club icon A B 7 4

spade icon V 10 7 5 2

heart icon 10 6

diamond icon A H 5

club icon H 10 5

De leider legt club icon4 in de dummy, ik natuurlijk de 10 (niet de heer!) en ik mag de slag houden. Nu een plan voor het tegenspel. Marlies heeft waarschijnlijk 4 troeven tegen, een verdeelde hand met een punt of 8, waaronder in ieder geval club iconV. Waar vinden wij onze slagen? In ieder geval 1club icon, 2diamond icon en waarschijnlijk 1spade icon. Als ik spade icon speel kan Marlies haar honneur maken en later haar broer overtroeven. Dat is een groovy idee. Dus hup: spade icon2 naar de aas van de leider. Gerard speelt club icon naar de A in de dummy en een kleine diamond icon van tafel voor mijn H. Ik  speel weer een kleine spade icon, voor de H van partner. Zij  komt met een kleine club icon terug voor mijn H, getroefd door de leider. Dan een kleine heart icon voor de H van Marlies, troef V in de dummy valt eronder en ik leg de 6. Er zijn nu 7 slagen gespeeld, 4 voor NZ en 3 voor leider west. West heeft nog 6 kaarten, waarschijnlijk 4 troeven en 2 diamond icon. Het ligt nu zo:

O

Z

spade icon B 9

heart icon

diamond icon 10 9 6

club icon B

spade icon V 10 7

heart icon 10

diamond icon A 5

club icon

Noord speelt nu club iconV. In de dummy de B en nou ben ik: natuurlijk heart icon10! Een onvervalste uppercut, recht op de plexus! Gerard vertrekt geen spier en troeft over met de B. Maar het is wel raak: Op heart iconA bekent Marlies met de 3 en dan is heart icon8 is voor haar 9, Marlies speelt diamond icon voor mijn aas en dan speel ik spade iconV voor de troefpromotie: de leider troeft met de 7 en de 6 van noord is hoog. 2 down, 100 voor ons.

Zo lag het hele spel:

W/NZ-

W

N

O

Z

spade icon A 8

heart icon A B 8 7 5 4

diamond icon V 4 3

club icon 8 3

spade icon H 6

heart icon H 9 6 3

diamond icon B 8 7

club icon V 9 6 2

spade icon B 9 4 3

heart icon V

diamond icon 10 9 6 2

club icon A B 7 4

spade icon V 10 7 5 2

heart icon 10 6

diamond icon A H 5

club icon H 10 5

Nabespreking

Zo lag het spel met nog 6 slagen te gaan:

W/NZ-

W

N

O

Z

spade icon

heart icon A B 8 7

diamond icon V 4

club icon
spade icon

heart icon 9 6 3

diamond icon B 8

club icon V

spade icon B 9

heart icon

diamond icon 10 9 6

club icon B

spade icon V 10 7

heart icon 10

diamond icon A 5

club icon

Zonder uppercut gaat de leider 1 down. Ik vind het een prachtige figuur: je troeft een slag van partner af met als doel om partners troeven hoog te maken. In dit spel lukte dat prima. En het kost niets: als ik de uppercut niet had uitgedeeld had ik mijn troef 10 onder de A moeten deponeren. Dat had partner ook een troef gekost. Aan de andere tafel ging 2 heart icon contract. 5 impen voor ons. Maar het was toch niet genoeg om het doel te bereiken: in de eindrangschikking bleef broer Gerard zus Marlies voor. Jammer.

Postscriptum: de gemiddelde bridger gaat nu op zoek naar info over de plexus. Om u op weg te helpen: de plexus solaris is een deel van het onwillekeurige zenuwstelsel. Dit stelsel regelt prikkels in organen die de mens niet zelf kan beïnvloeden zoals hartslag en ademhaling. De plexus solaris heet ook wel zonnevlecht en bevindt zich rond de maag. Eén goede stoot en de opp gaat gegarandeerd plat. Zie voor meer info een aantal video’s op YouTube waarop boxers voordoen hoe het moet. Let op: bridgen is een vreedzame denksport. Oefen de bridge-uppercut aan de hand van bovenstaand spel.