Uit het clubleven (10)

In deze rubriek staan spellen, anekdotes en verhalen uit het clubleven. Hebt u ook een interessant, grappig of spannend verhaal? Stuur het naar impredactie@gmail.com.

Vraag vooraf

W/OW, jij zit noord. West opent 1 spade icon en jij hebt spade icon10 heart icon V B 7 5 4 2 diamond icon V B 9 5 2 club icon 4. Wat bied je?

Twee vijfkaarten? Daar zijn conventies voor.

Stepbridge, 20 juni 2022, Butler 20.15 uur. Mijn partner Chrétienne (Wiessing) heeft als noord in de tweede hand bovenstaande kaarten. Er zijn in de loop der tijden verschillende conventies bedacht om in een volgbod 2 vijfkaarten aan te geven.  De unusual 2 SA natuurlijk, Michaels Cuebid en de Ghestemconventie. En wil je wat bijzonders? Gebruik Roman overcalls, dat doet niemand meer – en terecht! – maar het staat deftig op de kaart. En je komt nog eens in gesprek. De Ghestemconventie heeft het voordeel dat de beide kleuren direct bekend worden:  je biedt een cue om de uiterste kleuren aan te geven, 2 SA voor de laagste overgebleven kleuren en 3club icon belooft de beide hoogst overgebleven kleuren. Maar ja, dan mis je 3club icon als echt (en zwak) volgbod en dat is ook zo’n dingetje.

Wat doen de stepbridgers met deze hand? Ik heb er een klein onderzoekje aan gewaagd (N=26):

BodFrequentieBetekenis
3heart icon8Ik heb lange heart icon
pas7Ik zeg niet wat ik heb
2heart icon3Ik heb heart icon
2spade icon3Michaels: heart icon en een (onbekende) minor
3club icon3Ghestem: heart icon  en diamond icon
4heart icon1Ik heb hele lange heart icon

1 noordspeler valt buiten het onderzoek omdat west 3spade icon opent.

Slechts 6 van de 25 noordspelers maken gebruik van Michaels of Ghestem. Kennelijk zijn de meeste Steppers liever aan het bridgen dan aan de studie.

Mijn hand in dit spel:

spade icon 6 3 heart icon H 9 3 diamond icon A H 8 club icon V 8 6 5 2

Bij ons ging het bieden als volgt:

West
N.N

Noord
Chrétienne

Oost
N.N

Zuid
Rinus

1spade icon
2spade icon
3club icon
3heart icon
3spade icon
4heart icon
4spade icon
5heart icon
dbl
a.p

Toelichting:

Chrétienne biedt 2 spade icon volgens wat wij advanced Michaels noemen. Zij belooft daarmee minstens 5 heart icon en 5 diamond icon. Met 3spade icon zou zij 5heart icon en 5club icon hebben geboden. Het voordeel is duidelijk: beide kleuren zijn direct bekend. Nadeel is wel dat je met een dubbel cuebid al direct hoog in de bieding zit. Maar such is life, zeggen de Britten dan (and it gets sucher every day!). Na 3club icon van oost heb ik prima aansluiting en toch bied ik maar 3heart icon. Ik wil zien of de opps zelf de weg naar de manche vinden: zij hebben de meeste punten en minstens 8 schoppen.  Na 4spade icon red ik met 5heart icon: in de verdediging hebben wij niets en we zijn niet kwetsbaar. West doubleert en iedereen past verder.

Het hele spel lag als volgt:

W/OW

W

N

O

Z

spade icon A 9 8 7 5 4 2

heart icon A 6

diamond icon 10 7 4

club icon A

spade icon 10

heart icon V B 7 5 4 2

diamond icon V B 9 5 2

club icon 4

spade icon H V B

heart icon 10 8

diamond icon 6 3

club icon H B 10 9 7 3

spade icon 6 3

heart icon H 9 3

diamond icon A H 8

club icon V 8 6 5 2

Het afspelen

Dat is snel verteld. West raapt zijn 2 zwarte azen op en komt na met diamond icon4, voor mijn A. Ik jaag troef aas eruit en ga 1 down voor -100. We verdienen 9 impen, want er zit er nog 5spade icon in voor de tegenstanders.

Wat gebeurt er verder? 11 westspelers spelen 4spade icon, 6 spelen 5spade icon, NZ spelen 4 maal 5heart icon en 4 maal 6heart icon. Alle NZ leiders gaan gedoubleerd down en scoren in de plus. Bijzonder:  OW gaan 1 maal down in 5spade icon en 1 NZ paar laat OW alle slagen maken nadat west 3spade icon heeft geopend.