Typisch jeugdbridge

Šamorín (Slowakije), 10 juli 2017. Op het Europees kampioenschap jeugdviertallen voor landenteams in Šamorín, Slowakije (zie ook ons artikel van 8 juli), hebben op de eerste speeldag gisteren de Nederlandse jonge vrouwen de beste zaken gedaan: na vier wedstrijden staan zij bovenaan met 67,18 winstpunten. Onze aspiranten staan vijfde met 68,29 uit vijf. De Nederlandse junioren en pupillen zijn nog aan het warmdraaien. In alle categorieën wordt een volledige round‑robin gespeeld, zonder play‑offs. Het aantal wedstrijden verschilt per categorie; vandaar dat de aspiranten gisteren vijf wedstrijden speelden tegen de andere categorieën vier. Zie verder de ‘microsite’ van de European Bridge League.

De Nederlandse junioren deden het gisteren even leuk met overwinningen tegen Portugal, Turkije en het sterke Italië met Giovanni Donati, speler van het Italiaanse open team voor Lyon (zie ook ons artikel van 29 juni). De laatste wedstrijd gisteren tegen Zweden echter gingen onze junioren er ineens met boter en suiker in: 2–75 imps (die 2 imps op het allerlaatste spel) voor een dikke 0–20. Uit die wedstrijd viel het volgende spel op met van beide kanten staaltjes ‘typisch jeugdbridge’:

Het bieden van OW werd op Bridge Base Online niet uitgelegd, maar lijkt iets relay-achtigs en ongetwijfeld mancheforcing. Om dan 2 te doubleren ‘voor de start’ op slechts een vierkaart doet wat onbesuisd aan. Datzelfde kun je echter zeggen van oosts redoublet met slechts een matige vierkaart en een minimale opening, en van wests pas daarop. Zoals we zien kan 2 geredoubleerd met open kaarten down: AK, ♠A, ♠K, schoppen getroefd in zuid en er komt altijd nog een harten binnen; in iets andere volgorde werkt het ook. Deze verdediging wordt niet gevonden en OW schrijven +840 voor contract, tegen 4♠ –1 aan de andere tafel: 14 imps boter en suiker voor de Zweden.