Goud voor jonge vrouwen

Šamorín (Slowakije), 15 juli 2017. Op het Europees kampioenschap jeugdviertallen voor landenteams in Šamorín, Slowakije (zie ook ons artikel van 8 juli) hebben de Nederlandse jonge vrouwen goud veroverd. Het team bestond uit Merel Bruijnsteen & Janneke Wackwitz, Sandra Kolen & Esther Visser en ‘reserve’ Mette Lejeune met captain Anneke Simons en coach Aarnout Helmich. Na een driedubbele round‑robin (met slechts tien landen) eindigen zij op de eerste plaats met gemiddeld 12,96 winstpunten. Het zilver gaat naar Polen met 12,57, het brons is voor Engeland met 11,47. De eerste zes landen in alle categorieën plaatsen zich voor het wereldkampioenschap jeugdviertallen voor landenteams 2018 in China.

De spanning kwam in de wedstrijd terug toen de Poolse meisjes op spel 3 en 5 van de laatste ronde (14 spellen) 11 en 12 imp scoorden, waar Nederland slechts 2 imps tegenover stelde. Maar het team is niet voor niets een van de sterkste jonge-vrouwenteams van Europa. Altijd doorknokken, is het devies. Op spel 7 en 8 haalde Oranje 2 en 6 imp terug. Spel 9 bracht het goud definitief binnen:

Merel en Janneke bereiken de goede hartenmanche, die na de start van ♦A en ruiten na probleemloos met een overslag binnenkomt. Nederland +450. In de andere kamer biedt Nederland als OW mee. Waarom noord de kwetsbare 2♠ niet voor straf doubleert, zal met het niet-forcing karakter van 2 te maken hebben; ze verwacht domweg meer punten bij OW (en Sandra Kolen wel zéker bij Esther Visser). Maar dan nog: “Als je ze niet doubleert, kun je ze ook niet gedoubleerd downspelen,” zou een vermaard voetbalgoeroe opgemerkt hebben.

Schoppenstart voor de secce heer. Noord ziet dat Visser zwak gevolgd heeft en vreest een 4-1 hartenzitsel; zo scoort dat agressieve tussenbieden lekker! Ze kiest ervoor op de ruitenkleur af te gaan en dat is geen goed idee. Visser neemt 10 met het aas en vervolgt schoppen voor boer en heer. De leider steekt over naar ♣A en herhaalt de ruitensnit maar kan V er niet uit krijgen. Dan is het hek van de dam, zeker als noord in een laatste wanhoopspoging de snit op V neemt. Het eindresultaat: twee down, Nederland +100 en 11 imps.

Die voorsprong geeft het team niet meer weg!

Het Nederlands juniorenteam (Veri Kiljan & Luc Tijssen, Guy Mendes de León &Thibo Sprinkhuizen, Tom van Overbeeke & Tobias Polak met captain en coach Agnes Snellers en Wubbo de Boer) eindigt met gemiddeld 12,97 winstpunten als vierde, net buiten de medailles maar wel kwalificerend voor China.

Voor de Nederlandse aspiranten (Youp Caris & Pim Dupont, Xavier Friesen & Leen Stougie, Oscar Nijssen & Tim van de Paverd met captain Tim Heeres en coach Maarten Schollaardt) heeft het erom gehangen maar ook zij mogen naar China. Zij eindigen als vijfde met gemiddeld 12,57 winstpunten.

De pupillen waren als enige categorie woensdag al klaar na een enkelvoudige round‑robin met zestien landen. Nederland (Fabian Bos & Koen Hartsuiker, Ronald Goor & Sander Goor, Dieter Goudzwaard & Tobias Westerveld met captain Madelon Spek en coach Dennis Stuurman) eindigde als elfde met gemiddeld 10,03 winstpunten. Bijzonder was de laatste wedstrijd van Nederland tegen Schotland: dat team verloor twaalf van zijn vijftien wedstrijden met de volle 0–20, maar haalde tegen Nederland ineens zijn enige winst met 13,71 winstpunten, meer dan tegen alle andere landen bij elkaar.