Turken geroyeerd wegens valsspelen

Ankara (Turkije), 19 juli 2017. De Turkse bridgers Zafer Tigan en Salim Yılankıran zijn levenslang geroyeerd wegens valsspelen. Dat laat de Turkse bridgebond Türkiye Briç Federasyonu (TBF) weten in een verklaring op zijn website. Bijzonder, zo niet uniek aan dit geval is dat bij de gewraakte handelingen Tigan en Yılankıran niet als partners samenspeelden, maar dat Tigan kibitzer was en met Yılankıran als speler illegale signalen uitwisselde. Dat maakt het echter niet minder een vorm van valsspelen (Spelregels 73B2).

Yılankıran is een van de belangrijkste sponsors van bridge in Turkije. Ook als speler was hij succesvol. Hij stond echter bekend om zijn ietwat bizarre maar winnende speelwijzen, zo bizar dat ze tot verdenkingen leidden. Toen het opviel dat hij altijd een en dezelfde kibitzer (toeschouwer) had, gingen de autoriteiten eens op die kibitzer letten. Het bleek dat zij signalen uitwisselden en de code daarachter werd gekraakt.

Opmerkelijk is vervolgens dat de verdediging nauwelijks onschuld van de verdachten bepleitte, maar benadrukte dat camera’s uit welker opnamen de signalen en hun code werden afgeleid, ‘illegaal waren geplaatst zonder toestemming van de verdachten’ en dat de opnamen daarom niet als bewijs zouden kunnen dienen. Zoals bekend is het maken van opnamen van speeltafels tijdens belangrijke wedstrijden tegenwoordig zowat standaard.

Meer over het geval is te lezen in een artikel First Official Collusive Cheating Case in Turkey! van Timuçin (Timo) Erkoç op Bridge Winners. Ook Neapolitan Club besteedt aandacht aan de zaak.