Spingold 2017 van start

Toronto (Canada), 24 juli 2017. Op de Noord-Amerikaanse bridgekampioenschappen (NABC) in Toronto, Canada (zie ook ons artikel van 19 juli) begint vandaag de hoofdmoot van het evenement: de Spingold, een viertallentoernooi met imp-telling op basis van knock‑out. De Spingold telt dit jaar 104 deelnemende teams (vorig jaar 91), die in knock‑outwedstrijden van elk een hele dag, eindigend met de finale op zondag 30 juli, de winnaar van de Spingold Cup zullen opleveren. Om te voorkomen dat de op papier sterkste teams ‘ontijdig’ tegen elkaar spelen, krijgen – evenals in veel andere sporten – de teams een plaatsingsnummer. Zoals gewoonlijk is de wereldtop goed vertegenwoordigd; onder meer met de voltallige Nederlandse open kernploeg doet mee. Deelnemende Nederlanders met hun team (tussen haakjes het plaatsingsnummer):

  • Sjoert Brink & Bas Drijver met Josef Blass, Jacek Kalita, Michal Nowosadzki en Jacek Pszczola (8)
  • Jan Jansma met Vinita Gupta, Zia Mahmood, Billy Miller, Fredrik Nystrom en Johan Upmark (9)
  • Bauke Muller & Simon de Wijs en Huub Bertens met Curtis Cheek, Daniel Korbel en Barbara Sonsini (12)
  • Ricco van Prooijen & Louk Verhees met Roger Bates, Alon Birman, Dror Padon en Stan Tulin (18)
  • Berend van den Bos & Joris van Lankveld en Richard Ritmeijer & Magdaléna Tichá met Bruce Ferguson & Robert Hollman (30)
  • Frank Bakkeren & Ton Bakkeren met Robert Blanchard & Shane Blanchard (33)
  • Bob Drijver & Bart Nab en Danny Molenaar & Tim Verbeek met Patricia Cayne & Dano de Falco (35)
  • Marion Michielsen & Meike Wortel met Phyllis Fireman & Jenny Wolpert en Mikael Rimstedt & Ola Rimstedt (36)
  • Tom van Overbeeke & Maarten Schollaardt met Francois Combescure, Nicolas Dechelette, Allan Graves en Sylvia Moss (39)

Ditmaal zijn alle deelnemende Nederlanders geplaatst in de bovenste helft van het veld, met als gevolg dat ze voor de eerste ronde tegenstanders uit de onderste helft mogen verwachten (de indeling is op het moment van schrijven nog niet gepubliceerd).

De Spingold kende tot en met vorig jaar ook een tegenhanger voor vrouwen: de Wagar Women’s Knock‑Out Teams. Dit evenement is nu afgeschaft – het telde vorig jaar slechts zeven teams – en vervangen door een parentoernooi voor vrouwenparen, eveneens onder de naam Wagar (naar Margaret Wagar, 1902–1990).